Stiri

Proba de microfon – online pe CINEPUB

proba_de_microfonO nouă premieră internațională absolută online pe CINEPUB: ”Proba de microfon”, de Mircea Daneliuc.

Filmul îl prezintă pe autorul Mircea Daneliuc în rol de regizor, scenarist și actor. Tora Vasilescu și Gina Patrichi întregesc o distribuție remarcabilă dintr-un film ”ce-l confirma pe Mircea Daneliuc drept un cineast anti-sistem” (Titus Vîjeu). Un film care, suprinzător, a trecut de cenzura vremii.

”Spre uluiala tuturor, omul a avut fantezia să-l lase să treacă. Neatins. Pur şi simplu”, declara Mircea Daneliuc despre secretarul de partid Ilie Rădulescu (în cartea autobiografică Pisica ruptă).

Proba de microfon a fost un film de avangardă pentru epoca sa, prin maniera de filmare, improvizație, utilizarea prizei directe și transformarea faptului divers în dramă existențială. Filmul e una dintre puținele producții românești sincrone – parafrazându-l pe Lovinescu – cu stilistica cinematografului de dincolo de Cortina de Fier, cu nimic mai prejos decât filmele Școlii de la New York sau ale Noului Film German din epocă. Proba de microfon rămâne un film modern, tânăr și viu, din care cineaștii Noului Val românesc au avut sau încă mai au de învățat (Lucian Georgescu).

Filmul spune povestea Luizei și a lui Nelu, reporter și cameraman, care au o relație. Lucrurile iau o turnură neprevăzută în viața lor când,  în timpul unui reportaj din Gara de Nord, unde intervievează câțiva infractori, Nelu o cunoaște pe Ani: o fată fără serviciu, fără părinți, fără buletin de București, aflată într-o continuă vânătoare de bani pentru a-și întreține fratele alcoolic.

Un film cu și despre tinerii anilor ’70, al căror ”trai zilnic se desfășoară între anunțuri comerciale promovând o băutură autohtonă ce se dorea substitut național al energizantelor occidentale (Cico – 2 lei sticla), cabine telefonice inscripționate cu îndemnul civic agramat nu distrugeți! cabinele și aparatele, ele aparțin poporului și biscuiți cu cremă Eugenia având tăria granitului […]. Tineri care își apără dreptul la o existență normală […], dreptul de a asculta în intimitate, precum Nelu Stroe discul acela al lui Leonard Cohen numit Songs of Love and Hate” (Titus Vîjeu).

Cinepub.ro este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj.

13oct-play

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele cinci cărți ”Documentele secrete Parvus”, de Elisabeth Heresch! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Michele Placido – Invitat special TIFF 2011

Delia Marc

Mare Aniversare: The Light Cinema implineste 2 ani!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult