Stiri

Lungmetrajul Cripta, pe Cinepub.ro

Cinepub prezintă, în premieră online, un film din 2014, semnat de Cornel Gheorghiță, după un scenariu scris de Jean Samouillan: „Cripta”, o coproducție româno-franceză, care îl are în rolul principal pe Serge Riaboukine.

SINOPSIS

Leduc, om de afaceri francez, pregăteşte renovarea unui vechi cartier din staţiunea Băile Herculane. În subsolul unei clădiri, descoperă o veche frescă, datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul naţional, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur, încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Va reuși el să supraviețuiască de unul singur, precum Robinson pe insula lui, găsindu-și calea către libertate?

Mai multe detalii

Lungmetrajul lui Cornel Gheorghiță, autorul „Europolis”, film disponibil pe Cinepub, renunță la perspectiva unei revelații expuse în nuanțe grave și se concentrează pe transformările interioare, bine gradate din punct de vedere psihologic. Groaza face schimb cu absurdul, până când protagonistul își recapătă umanitatea.

Leduc (Serge Riaboukine) ajunge la Băile Herculane, unde găseşte o comoară moştenită de la romani. Sub hotelul rămas, găseşte o frescă neştiută, înfățişând un banchet din perioada Imperiului Roman. Pentru a nu-i pune în pericol succesul afacerilor profitabile, se furişează în cripta antică, apoi toarnă benzină peste frescă, cu scopul de a o distruge. Dar uşa de fier care permite accesul în curtea hotelului părăsit se închide, iar el rămâne captiv. Strigă, se revoltă, caută tot felul de ieşiri bizare şi începe să negocieze cu localnicii care nu își doresc sub nicio formă să-l ajute.

Singurătatea captivului devine o insulă în mijlocul oamenilor a căror limbă nu o înțelege. Localnicii nu își doresc să stabilească niciun contact cu francezul închis în curte, privindu-l cu tăcere sadică, de parcă ar fi o curiozitate exotică, un nebun; pe parcurs, încep să-i ceară bani în schimbul ajutorului, inversând rolurile: francezul devine sărac, în timp ce localnicii dețin controlul.

Miza filmului constă în transformările interioare ale protagonistului, dar și în alegerea scriitorului de a puncta aceste etape, prin scene absurde legate de captivitatea personajului și printr-o intensitate psihologică bine gradată.

Vă invităm să urmăriți filmul online și să analizați încercarea protagonistului de a scăpa de propria ticăloșie. Oare va reuși?

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 octombrie 2017)

Jovi Ene

Autobiografia – Mărturia unei vieţi, eveniment Editura Herald la Brașov

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (27 noiembrie – 3 decembrie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult