Știrile săptămânii: Au început înscrierile la Animation Worksheep, ediţia a V-a; Start la înscrieri pentru Astra Film Sibiu; Maraton cu filme europene pentru liceeni la Cinema-Edu; Consultanți din Franța pentru atelierul de scenarii de filme low budget LIM – Less is More; „Wild Tales”, o comedie neagră de Oscar, deschide TIFF 2015; castigatorul Premiului Oscar 2015 pentru film documentar in premiera la One World Romania; Masterclass Control N de regie de film cu Radu Jude; NexT la 9 ani: filme ambițioase, provocări cinematografice-Oscars Night revine la CinemaPRO; CINEPUB – Platformă online de film românesc; Au început înscrierile la cea de-a 4-a ediție a Transilvania Talent Lab.
Au început înscrierile la Animation Worksheep, ediţia a V-a!
Animation Worksheep, primul atelier de film de animaţie din România, prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, ajunge la cea de-a cincea ediţie. 10 cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor fi selectaţi pentru o nouă ediţie a Animation Worksheep, care va avea loc în perioada 1-18 mai 2015, la Braşov.
Atelierul este destinat tinerilor animatori din România și Republica Moldova cu diferite niveluri de experienţă, inclusiv începătorilor care dovedesc aptitudini de grafică sau desen şi stăpânesc noţiuni elementare de animaţie.
Anul acesta, participanţii la Animation Worksheep vor produce scurtmetraje de animaţie, care vor putea fi urmărite de către public pe marele ecran, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Anim’est, care va avea loc între 2 şi 11 octombrie la Bucureşti şi va fi urmată de o ediţie specială, organizată în luna noiembrie la Chişinău.
În cadrul workshopului, participanţii au ocazia să experimenteze mai multe tehnici de animaţie: 2D desenat, 2D digital, stop-motion, cut-out, 3D, îndrumaţi de cei mai experimentaţi animatori. Prezenţi şi în ediţiile trecute la Animation Worksheep, trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici îi vor ghida pe cursanţi, le vor oferi sprijinul necesar pentru realizarea unui scurtmetraj de animaţie şi vor lucra cot la cot cu ei.
Dan Panaitescu, câştigător al Premiului Anim’est 2009 pentru Cel mai bun clip publicitar, este animator 2D şi 3D. Cu o carieră bogată în publicitate, este unul dintre cei mai importanţi creatori din spatele documentarului a cărui animaţie a fost realizată la studioul DSG – Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, film recompensat la Festivalul Annecy cu cea mai mare distincţie pentru un film de animaţie).
Sergiu Negulici a studiat sculptura la Universitatea Naţională de Arte. Astăzi este unul dintre cei mai prolifici animatori 3D din industria românească de publicitate. A realizat grafică 3D şi reclame animate pentru clienţi importanţi din portofoliul Abis Studio. În prezent, face parte din echipa unui film de lungmetraj şi lucrează la propriul scurtmetraj de animaţie.
Totodată, programul atelierului include şi un modul de scenaristică organizat de regizorii şi scenariştii Andrei Tănase şi Vlad Ilicevici. Cursul este menit să îi ajute pe participanţi să îşi dezvolte poveştile pentru scurtmetrajele pe care le vor realiza, precum şi să le ofere noţiuni elementare despre structura, formatul şi conţinutul unui scenariu de film.
La finalul atelierului, participanţii vor avea o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, din punct de vedere tehnic şi creativ. Din cei 46 de absolvenţi ai Animation Worksheep din perioada 2011-2014, mai bine de jumătate lucrează ca animatori în prezent. O parte din foştii cursanţi au participat cu filme proprii la competiția românească din cadrul Anim’est, acesta fiind un rezultat important în demersul organizatorilor de a resuscita animaţia românească. Filmele realizate în edițiile anterioare ale Animation Worksheep pot fi urmărite aici.
Înscrierile la Animation Worksheep vor avea loc în perioada 23 februarie – 3 aprilie 2015, iar cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită prin e-mail, la adresa workshop@estenest.ro, menţionând în subiectul e-mailului ANIMATION WORKSHEEP:
- Câte un CV personal cu informaţii relevante şi date de contact complete;
- O scrisoare de intenţie care să cuprindă o autoevaluare a aptitudinilor şi o prezentare a aspiraţiilor în ceea ce priveşte participarea la Animation Worksheep;
Pentru o experienţă educativă constructivă şi eficientă,participanţiisunt rugaţi să indice ce etape ale procesului de animaţie doresc să aprofundeze în cadrul workshopului. Etapele creării unei animaţii sunt, în ordine: concept art, character design, modelare (3D), rigging (3D), lighting + shading (3D), animaţie, compositing;
- O adresă FTP sau un link de unde pot fi descărcate materiale relevante realizate de candidat: animaţie sau artwork de grafică / design.
La Animation Worksheep 2015 nu este permisă înscrierea animatorilor care au luat parte la edițiile anterioare ale workshopului.
Taxa de participare pentru cursanţi este de 800 lei, iar studenţii beneficiază de o taxă redusă la 500 lei. Aceasta include cazare, masă, training, precum şi folosirea resurselor hardware şi software ale workshop-ului, pe toată perioada acestuia. Nu se percepe taxă pentru înscrierea la preselecţie.
Animation Worksheep va suporta cheltuilelile de transport ale participanţilor din Republica Moldova.
Participanţii selecţionaţi pentru a participa la Animation Worksheep vor fi anunţaţi pe data de 10 aprilie.
Animation Worksheep, primul atelier de animaţie prezentat de Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Parteneri ai proiectului sunt Opel, F64, Noumax.
Start la înscrieri pentru Astra Film Sibiu, 2015
Au început înscrierile pentru cea de-a XXII – a ediție a Festivalului internațional de cinema documentar – Astra Film Festival, care va avea loc între 5 și 11 octombrie 2015, la Sibiu.
Înscriere
Regizori, producători și distribuitori de filme din toată lumea sunt invitați să își înscrie cele mai recente producții în una din cele 4 secțiuni competiționale: Internațional (filme din toată lumea), Europa Centrală și de Est (filme produse în și despre această regiune), România (filme care fac o radiografie a societății românești) și Student (filme realizate de regizori debutanți în cadrul unor școli de film sau programe de specialitate).
Filmele pot fi înscrise până la data de 20 aprilie 2015 și trebuie să fie produse după 1 ianuarie 2013. Regulamentul complet și formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul festivalului: http://astrafilm.ro/submissions-1.aspx. Pentru întrebări suplimentare ne puteți contacta la: submission@astrafilm.ro
De ce AFF?
Astra Film Festival este primul și cel mai important festival de cinema documentar din România și unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, recunoscut pentru selecția diversă și inedită de filme, programe tematice, sesiuni de Q&A cu autorii, discuții panel, masterclass-uri, concerte, expoziții sau lansări de carte.
Astra Film Festival este promotorul filmului documentar în România și în lume și singurul festival 100% românesc care a creditat și propulsat industria de film documentar din România și din regiune. La Sibiu, an de an își dau întâlnire cele mai recente documentare și autorii lor.
Astra Film Festival este doza necesară pentru a fi conectați la lumea în care trăim. Prin sutele de filme programate în fiecare an ne sunt relevate realități și fragmente de viață ale oamenilor din diverse colțuri ale lumii, imposibil altfel de descoperit.
Maraton cu filme europene pentru liceeni la Cinema-Edu
Atenție, începe Cinema-Edu, ediția a cincea! Peste 50 de licee vor participa gratuit, în perioada februarie-iunie 2015, la cel mai mare proiect de educație cinematografică și socială din Romania.
Cinema-Edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări.
Anul acesta, filmele Cinema-edu au ca punct comun prietenia, maturizarea, descoperirea și formarea identității personale, teme abordate din diferite perspective în filmele : Vandal (r. Hélier Cisterne, 2013), Couleur de Peau : Miel / Culoarea pielii : Miere (r. Laurent Boileau, 2012) și La lengua de las mariposas / Limba Fluturilor (r. José Luis Cuerda, 1999), Phoenix (r. Christian Petzold, 2014), Ida (r. Pawel Pawlikowski, 2013), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, Bekas/În căutarea lui Superman (r. Karzan Kader, 2012), Macondo (r. Sudabeh Mortezai, 2014). Astfel, liceenii vor avea ocazia să vizioneze o selecție de filme lansate și premiate la mai multe festivaluri prestigioase din Europa și din lume (Berlin, Toronto, Dubai, ș.a.)
Primele două filme prezentate la Cinema Elvira Popescu sunt: Vandal, în care Cherif, un adolescent rebel, descoperă pasiunea pentru grafitti și ajunge să se cunoască prin intermediul acestei arte nonconformiste și Culoarea pielii: Miere, povestea biografică a lui Jung, unul dintre cei 200.000 de copii împrăștiați în întreaga lume în urma Războiului din Coreea, redată prin intermediul animației combinate cu imagini de arhivă. La Institutul Cervantes vor avea loc proiecțiile filmului Limba fluturilor, unde liceenii sunt invitați să vadă lumea prin ochii lui Moncho, un băiețel aflat la vârsta primelor descoperiri în mijlocul tumultosului Război Civil din Spania.
Pentru mai multe informații despre filme, despre temele de discuție propuse și despre concepte de media literacy, elevii și profesorii participanți vor putea descărca ghidurile educative postate pe site-ul cinema-edu.ro
Pentru primele evenimente, dezbaterile de la finalul proiecțiilor vor fi moderate de criticul de film, Florin Barbu.
Anul acesta Cinema-Edu se desfășoară în următoarele localități : București, Timișoara, Piatra Neamț, Slatina, Corabia, Giugiu, Caracal, Moinești, Slobozia, Moreni, Târgoviște.
Pentru mai multe detalii și programări invităm profesorii de liceu să ne scrie pe adresa de mail cinemaedu2015@gmail.com sau să ne contacteze telefonic la numărul 0723234006.
Consultanți din Franța pentru atelierul de scenarii de filme low budget LIM – Less is More
Doi consultanți de scenarii din Franța – Antoine Le Bos și Julien Lilti – vor lucra timp de o săptămână cu autorii celor 8 proiecte selecționate în cadrul primei ediții LIM – Less is More, atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget. LIM se desfășoară în perioada 3 – 10 mai 2015. Aplicațiile sunt deschise până în data de 1 aprilie 2015.
Antoine Le Bos și Julien Lilti dețin o experiență bogată atât în scrierea de scenarii, cât și în oferirea de training și consultanță în domeniu.
Antoine Le Bos a semnat sau co-semnat peste 25 de scenarii de lung metraj și are experiența a peste 100 de proiecte de lung metraj îndrumate din poziția de consultant. Continuând o viață începută ca marinar și un doctorat în filozofie, întrerupt, la Sorbona, a absolvit CEEA din Paris în 1996. După ce a regizat câteva scurt metraje și experimente teatrale, a fost unul dintre co-autorii seriei de animație 3D Ratz, difuzată în peste 20 de țări. În 2002 a fondat workshop-urile Ciné-Ecritures în Paris. Curând și-a descoperit gustul pentru dramaturgie. A lucrat ca script consultant pentru Moulin d’Andé (CECI, Franța), fiind tutor în sesiunile de rescriere, iar între 2007 și 2010 a predat scenaristică la Universitatea din Brest.
A câștigat premiul Gan Foundation ca scenarist în 2005 și lucrează, printre alții, cu regizorul afgan Atiq Rahimi.
Din 2007 e director artistic al Le Groupe Ouest, centrul european de creație cinematografică din Bretania și a înființat de curând proiectul Cross Cannel Film Lab între Franța și Marea Britanie. Din 2007 este tutor în cadrul workshop-urilor Script & Pitch, TorinoFilmLab, precum și în cadrul proiectului Interchange, din 2009.
Până în 2002, Julien Lilti și-a petrecut majoritatea timpului în Franța și Burkina Faso, unde și-a încheiat studiile în sociolologie și dezvoltare rurală. După finalizarea unui master în film documentar în 2003, a lucrat ca reporter pentru Canal+ timp de 4 ani. Între timp a participat la realizarea mai multor filme, in fața si în spatele camerei.
În 2007 a renunțat la jurnalism pentru a deveni scenarist. De atunci a scris atât pentru televiziune (The World of Pathé) , filme de ficțiune (Pax Romana, Hippocrates, Adama, Rudy) și documentare (Gilles Caron, J’ai voulu voir).
Hippocrates, filmul de lung metraj al cărui scenariu îl co-semnează, co-produs de Canal + și Fance 2, a fost filmul de închidere din secțiunea Semaine de la Critique a Festivalului de film de la Cannes și a fost lansat în cinematografele din Franța în septembrie anul trecut.
Cel mai recent proiect al său, Adama, un film de lung metraj de animație, a făcut parte din programul de rezidență oferit de Le Groupe Ouest și a câștigat Premiul pentru Dezvoltare în cadrul ediției din 2012 a Torino Film Lab. În prezent filmul este în producție și va fi lansat în octombrie 2015.
Training-ul LIM pornește de la aplicațiile participanților – în cadrul săpămânii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 povești selecționate, trecând de la etapa de sinopsis (obligația aplicației) la etapa de treatment al unui lung metraj.
Un element important de care se va ține cont în timpul procesului de scriere și dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesităților scenariului la un buget mic. Se va urmări construcția unor povești puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitările de producție ce vor veni dintr-un buget mic.
Metodologia de training se va baza pe abordarea implementată în ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creează atât un training de tip colectiv, cât și unul intim, explorând singularitatea fiecărui proiect și a fiecărui participant în timpul procesului de scriere.
Săptămâna de training se va finaliza cu un Pitch de proiecte în fața unui grup de producători de film din România, selecționați în prealabil de către organizator.
LIM – Less Is More este un proiect dezvoltat și organizat în parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franța), inițiatorul programului. In primăvara anului 2015, implementarea LIM se va desfășura în paralel în România și Franța. In România, LIM este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
Deadline-ul aplicației LIM este 1 aprilie 2015. Pașii aplicației online se găsesc pe site-ul asociației www.controln.ro.
Pentru orice întrebări sau detalii suplimentare: info@controln.ro.
Vizitați www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN
„Wild Tales”, o comedie neagră de Oscar, deschide TIFF 2015
Wild Tales/ Relatos Salvajes, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, deschide cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 29 mai și 7 iunie 2015. Lider de box office în Argentina, anul trecut, comedia neagră despre răzbunare îi va încânta pe spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca vineri, 29 mai, de la 20.45.
„Filmul propus de Argentina la Oscar e sălbatic în toate sensurile cuvântului. Farsa asta despre răzbunare e feroce și incredibil de amuzantă. Regizorul și scenaristul Damián Szifron n-a făcut un singur film, ci șase lipite sub un singur titlu și trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele”, scrie revista americană „Rolling Stone”. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a făcut senzație la Cannes 2014, unde a rulat în competiție și a fost cumpărat de distribuitori din lumea întreagă. În România, va fi distribuit de Transilvania Film, în luna iunie.
Wild Tales va fi inclus la TIFF în Focus Argentina, care va cuprinde cele mai bune producții argentiniene din ultimii doi ani și va aduce la Cluj o importantă delegație de regizori, actori și producători. Selecția este realizată în colaborare cu Violeta Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival (BAFICI), cel mai important festival de film din America de Sud. TIFF a încheiat un parteneriat cu BAFICI, urmând ca filmul câștigător al fiecărei competiții naționale să fie proiectat în festivalul-partener. Profesor la Centro de Investigación Cinematográfica din Buenos Aires și co-director al BAL, cea mai mare piață de coproducții din America Latină, Violeta Bava va face parte din juriul competiției TIFF 2015.
Programul realizat cu sprijinul INCAA (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales) va fi completat de concerte ale unor trupe din Argentina.
Printre titlurile confirmate în Focus Argentina se află Dos Disparos/ Two Shots Fired, în regia lui Martin Rejtman (Rapado, Magic Gloves), scriitor și cineast apreciat, unul dintre inițiatorii Noului Cinema Argentinian. În această comedie absurdă, selecționată anul trecut la Festivalul de la Locarno, Toronto și San Sebastian, un adolescent găsește o armă în casă și, dintr-un impuls de moment, se împușcă. Însă supraviețuiește.
El cinco este al doilea lungmetraj al regizorului multi-premiat pentru Gigante (2009), Adrián Biniez. O comedie fermecătoare, El cinco îl urmărește pe Patón Bonassiolle, căpitanul unei echipe de fotbal de divizia C care își dă seama la 35 de ani că viața lui, așa cum o știa din copilărie, s-a încheiat. Nu doar că trebuie să o ia de la început, alături de soția lui, ci să se obișnuiască cu ideea că e adult. El cinco a fost proiectat la festivalurile de la Veneția, Stockholm, Zurich și Rotterdam.
Un debut impresionant, Historia del miedo/ History of Fear, în regia lui Benjamin Naishtat, a concurat pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, anul trecut. Regizorul surprinde paranoia unei societăți puternic fragmentate între săraci și noii îmbogățiți din suburbiile Buenos Aires-ului. Scene separate, aparent fără legătură între ele, conturează portretul unei lumi pe cale să explodeze.
Biletele la gala de deschidere TIFF 2015 pot fi achiziționate în avans, începând din 25 februarie 2015, de pe www.biletmaster.ro. Prețul unui bilet este 30 de lei.
Castigatorul Premiului Oscar 2015 pentru film documentar in premiera la One World Romania
„Citizenfour”, documentarul laureat al unui Oscar luni dimineata, in cadrul galei Premiilor Academiei Americane de Film, va fi proiectat in premiera in Romania la cea de-a opta editie a festivalului de film documentar One World Romania. „Citizenfour” este portretul unui fost analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) – Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezinta zilele tensionate pe care Snowden le-a trait intr-un hotel din Hong Kong, intalnirile cu jurnalistii care au publicat detalii despre NSA si despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, caruia i-ar fi cazut victime si lideri politici ai lumii, precum presedintele Braziliei Dilma Rousseff si cancelarul german Angela Merkel.
La One World Romania, „Citizenfour” face parte din sectiunea intitulata „Demo +/- Cratie”, alaturi de 6 alte titluri: „Euromaidan. Rough Cut”, „Second Chance”, „Pixadores”, „The Term”, „Iranian” si „Killswitch”. Sectiunea „Demo +/- Cratie” ridica intrebarea „ce a mai ramas din democratie?” si demasca guverne democrate doar in aparenta, arata cetateni de rand care devin dizidenti si actiuni individuale transformate in miscari de masa cu ajutorul noilor mijloace de comunicare. Selectia de filme din aceasta sectiune isi propune sa ofere un prilej de reflectie care sa puna miscarile de strada din Romania intr-un context global si sa ofere, poate, puncte de pornire strategice pentru viitor.
Documentarul „Virunga”, unul dintre contracandidatii lui „Citizenfour” la Oscar-urile de anul acesta, va fi si el proiectat la cea de-a opta editie de One World Romania. Filmul spune povestea incredibila a unui grup de curajosi care isi risca vietile pentru a asigura un viitor mai bun unei parti din Africa de care restul lumii a uitat. Parcul National Virunga, situat in padurile estice din Congo, este unul dintre cele mai diverse locuri din punct de vedere biologic si caminul ultimelor gorile de munte din lume. Descoperirea unor zacaminte de petrol sub lacul Edward atrage sosirea companiei SOCO International, chiar daca forarea in parc este ilegala. Actiunile companiei se inscriu intr-un spectru mai larg de agende conflictuale care se intersecteaza in jurul parcului Virunga: de la ilegalitatile comise de subcontractorii SOCO, la violentele braconierilor care ucid elefantii si gorilele parcului, la militiile rebele care vor procente din profitul realizat din exploatarea petrolului, si la padurarii hotarati sa protejeze cu orice pret viata gorilelor.
„Virunga” va fi prezentat la One World Romania 2015 in sectiunea „Razboaie contra naturii”, alaturi de alte doua filme: „Unearthed” si „Vitosha”. In aceasta sectiune, One World Romania prezinta un camp de batalie pentru viitor care se intinde pe intreaga planeta, inclusiv in ograda noastra: Vitosha e un parc protejat amenintat de monstrul dezvoltarii urbane, ca multe parcuri din Romania; spectrul fracturarii hidraulice a trecut peste mari si ape din SUA sau Africa de Sud si a ajuns deja de mult in micile comunitati din tara.
Ramaneti conectati la „kino-maidan” pentru a afla cele mai noi stiri despre singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din Romania! Revenim cu si mai multe detalii in curand!
Masterclass Control N de regie de film cu Radu Jude
Asociația Culturală Control N reia seria Masterclass-urilor pe film începută in luna decembrie 2013 și avându-i ca protagoniști pe unii dintre cei mai buni profesioniști români în domeniu. Următorul invitat Control N, care va susține un Masterclass de regie de film în datele de 2, 9 si 16 aprilie este Radu Jude, regizorul filmelor Aferim!, Toată lumea din familia noastră și Cea mai fericită fată din lume.
De-a lungul celor trei întâlniri, vor fi ridicate întrebări care își vor găsi răspunsurile atât prin intermediul discuțiilor, cât și prin componenta practică pe care regizorul o pregătește pentru participanții la masterclass. Ce înseamnă gândirea în regia de film de ficțiune? Cum se interpretează un text dramaturgic? Cum se gândește punerea în scenă în cinema? Cum se lucrează cu actorii? Cum se lucrează cu aparatul de filmat? Cum se editează o scenă?
Regizorul Radu Jude își propune un atelier de regie interactiv, în care participanții sunt invitați să vină cu propriile idei și opțiuni, să își pună probleme specifice unui regizor și să găsească posibile răspunsuri.
Radu Jude a absolvit Universitatea Media în 2003. A lucrat un timp ca asistent de regie.
A regizat scurt metrajele „Lampa cu căciulă” (2006) – câștigător a peste 30 de premii internaționale la Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala etc.), „Alexandra” (2007) – selectat la Cleremont-Ferrand, premiat la Oberhausen și peste 150 de spoturi publicitare.
În 2009 a regizat lung metrajul „Cea mai fericită fată din lume„, selectat la Berlinale Forum 2009 (premiul CICAE) și la festivaluri precum cele din Toronto, New York, Salonic, Sarajevo și Londra, printre alte 50. Filmul a fost distribuit în cinematografele din Franța, Marea Britanie, Austria și Spania. A produs și regizat filmul independent „Film pentru prieteni„, în 2011. A regizat filmul de lung metraj „Toata lumea din familia noastră” (2012) care a avut premiera la Berlinale Forum, a primit marele premiu la Festivalul de Film de la Sarajevo, a fost selectat la Festivalul de Film de la Londra și a fost distribuit, printre altele, în Olanda și Ungaria. Scurt metrajul său „O umbră de nor” (2013) a fost selectat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes.
Scurt metrajul „Trece și prin perete” (2014) a primit mențiunea specială a juriului de la Cannes în sectiunea Quinazine des Realisateurs în 2014.
Al treilea film de lung metraj al regizorului, „Aferim! ” a primit în această lună Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Berlin și urmează să aibă premiera pe marile ecrane din România pe 13 martie 2015.
În prezent, Radu Jude este în pre-producție cu lung metrajul „Inimi Cicatrizate„, o adaptare după romanul lui Max Blecher.
Masterclass-ul de regie de film este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă. Cele 3 intâlniri din cadrul masterclass-ului cu regizorul Radu Jude vor avea loc în datele de 2, 9 și 16 aprilie, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 și maxim 30 de participanți. Costul unui pachet de 3 ședințe este de 400 RON, plătibili până în weekend-ul premergător primei ședințe.
Masterclass-urile Control N reprezintă o inițiativă prin care asociația își dorește să creeze o punte între oamenii care vor să facă film și cei care fac deja asta cu succes. Pentru că înțelegând filmul din interior participanții la Masterclass-uri pot reuși să îl privească cu alți ochi din exterior. Invitații Masterclass-urilor sunt cineaști cărora li se datorează în mare măsură succesul filmului românesc peste hotare și care contribuie la povestea cinematografiei române. De prima ediție și până în prezent, masterclass-urile Control N i-au avut ca invitați pe producătoarea Ada Solomon, regizorul Nae Caranfil și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.
NexT la 9 ani: filme ambițioase, provocări cinematografice – Oscars Night revine la CinemaPRO
Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale. Inițiat în memoria a doi cineaști talentați, regizorul Cristian Nemescu și sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci și viziuni noi în cinema.
Criticii Irina Trocan și Andrei Rus au ales împreună, pentru al doilea an, filmele ambițioase, inovatoare care vor concura pentru trofeele NexT, dar și pe cele din programele speciale, tematice, care acoperă gusturi și subiecte foarte diverse, de la filme-șoc, kung fu și muzică, la problematica minorităților sexuale. NexT va arunca un ochi în culisele filmelor, într-o secțiune nouă care merge behind the scenes, va încuraja polemicile pe tema feminismului și va aduce cele mai provocatoare experimente noi în cinema. Toate se înscriu în misiunea NexT de a scoate în față vocile originale, îndrăznețe, care își vor impune semnătura în cinema-ul contemporan.
Unul dintre cele mai populare evenimente NexT revine la CinemaPRO vineri, 17 aprilie, 20.30, într-o seară cu dichis și covor roșu: Oscars Night. Cele cinci titluri (live action) nominalizate anul acesta la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv câștigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, The Phone Call, în regia lui Mat Kirkby, vor putea fi savurate în premieră în România, oferite de Shorts TV. Multi-premiat înainte de a ajunge la Oscar, The Phone Call o aduce pe actrița britanică Sally Hawkins într-un rol emoționant, cel al unei angajate la un call center care intră în discuție cu un bărbat misterios (Jim Broadbent) ce-i va schimba viața.
Aya, regizat de Mihal Brezis și Oded Binnun, a marcat o premieră, fiind primul scurtmetraj lansat cu succes în Israel în cinematografe, pe cont propriu. În Parvaneh, al iraniencei Talkhon Hamzavi, o tânără afgană merge la Zurich să le trimită bani părinților și întâlnește o punkeriță. În Boogaloo and Graham, de Michael Lennox, doi puști, cu doi pui de găină pe umăr, învață lucruri despre viață. Iar în fascinantul Butter Lamp, distins cu numeroase premii, regizorul Hu Wei conturează subtil un întreg tablou politic în Tibet.
Biletele la Oscars Night, precum și abonamentele NexT sunt puse în vânzare, începând din 27 februarie, pe www.eventbook.ro.
Anul trecut, 123 de scurtmetraje proiectate în 14 secțiuni au fost vizionate de peste 7000 de spectatori, iar 112 de invitați și-au prezentat filmele, au jurizat sau au susținut seminarii la NexT. Invitatul special al ediției a fost renumitul regizor britanic Peter Webber.
În cele 9 ediții, NexT a adus în atenția cinefililor filmele de început ale unor cineaști talentați. Înainte de a fi recunoscuți pentru lungmetrajele lor, NexT le-a proiectat scurtmetrajele lui Jamie Travis, Basil da Cunha, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes cu Ate ver a luz, Arnaud des Pallières, inclus în cursa pentru Palme d’Or cu Michael Kohlhaas (2014), Sophie Barthes, care și-a prezentat la Sundance și Karlovy Vary Cold Souls (2009), Spencer Susser, recunoscut pentru Hesher, un film cu Joseph Gordon-Levitt și Natalie Portman, Marian Crișan, Tudor Cristian Jurgiu, multi-premiat de curând pentru Câinele japonez, Eva Pervolovici.
CINEPUB – Platformă online de film românesc
Din 26 februarie, GAV, printr-un parteneriat unic cu Google România, lansează proiectul CINEPUB – o platformă online dedicată exclusiv filmelor românești, disponibilă în mod gratuit publicului larg. Oferind noi titluri săptămânal, CINEPUB își propune să aducă în atenția publicului cinefil nu doar filme ale unor regizori deja consacrați, ci și producții independente, realizate de pasionați aflați la început de drum.
Platforma este disponibilă pe Youtube și cuprinde o serie de titluri lansate de-a lungul anilor, unele în cinematografe, altele cunoscute de publicul festivalier. Pe lângă filme de lungmetraj și scurtmetraj de ficțiune, CINEPUB va include și filme documentare. Portofoliul canalului va fi updatat săptamânal cu filme noi, invitând publicul larg la premiere de film online în fiecare joi de la ora 20:30 doar pe www.youtube.com/THECINEPUB.
CINEPUB vine în sprijinul realizatorilor de film prin facilitarea accesului publicului larg la diferite producții autohtone, încurajând astfel vizionarea de film românesc.
Vizitați www.cinepub.ro și facebook.com/THECINEPUB .
Au început înscrierile la cea de-a 4-a ediție a Transilvania Talent Lab
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Asociația Culturală Control N organizează cea de-a patra ediție a Transilvania Talent Lab (TTL) – o platformă de training pentru încurajarea cineaștilor la început de carieră și un prim pas în introducerea lor în industria filmului. Înscrierile se derulează în perioada 27 februarie – 26 aprilie 2015.
Ediția cu numărul 4 a Transilvania Talent Lab va avea loc în perioada 31 mai – 6 iunie și va fi unul dintre evenimentele dedicate profesioniștilor în domeniu la TIFF 2015. Industriei de film, locale și internaționale, i se va acorda o atenție specială la cea de-a 14-a ediție TIFF, prin organizarea unor evenimente, training-uri și ateliere de film ce au ca scop aprofundarea cunoștințelor în domeniu pentru cei aflați la începutul carierei și dezvoltarea unei relații profesionale de lungă durată între reprezentanții industriei din întreaga lume (producători, agenți, distribuitori, organizatori de festivaluri, etc).
Structura Transilvania Talent Lab se modifică începând cu această ediție. Cele 5 zile dedicate laboratorului oamenilor de film se transformă în 7 zile de workshop intensiv, cu scopul de a educa și promova tineri cineaști la început de carieră (scenariști, regizori, producători), ce se află în etapa de dezvoltare cu primul lor proiect cinematografic de lungmetraj (ficțiune sau documentar). Transilvania Talent Lab se adresează cineaștilor din România și Republica Moldova.
Participanţii trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani. Sunt invitaţi să se înscrie atât cei cu pregătire universitară în domeniul filmului, cât şi cei fără. Participarea este, însă, condiționată de o experiență relevantă în domeniu. Vor fi selecționați 8 participanți, împărțiți în două categorii: 4 scenariști/ regizori și 4 producători. Pentru scenariști/ regizori selecția se face în baza unui proiect cinematografic (ficțiune sau documentar) aflat în stadiul de dezvoltare. Producătorilor, selectați în funcție de CV, scrisoare de motivație și experiența practică anterioară, li se atribuie unul dintre proiectele colegilor.
Cele 4 grupe de lucru rezultate (1 scenarist/regizor + 1 producător) parcurg un training intensiv, aplicat pe fiecare proiect în parte. Scopul este acela de a crea un mod de lucru care să permită interacțiunea directă între scenariști/regizori și producători, precum și o experiență hands-on la finalul workshop-ului. Programul este condus de doi traineri principali cu o experiență vastă în dezvoltarea și evaluarea unui proiect, market-uri de co-producție și consultanță în dezvoltare de film.
Pe lângă lucrul aplicat pe proiecte, TTL organizează și o serie de masterclass-uri cu invitați ai festivalului, dedicate atât celor 8 participanți, cât și publicului prezent la Cluj.
Participanţii Transilvania Talent Lab beneficiază de acreditare la festival, care le va garanta accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF 2015.
Cei interesați se pot înscrie în perioada 27 februarie – 26 aprilie 2015. Înscrierile se fac exclusiv online, pe site-ul tiff.ro, urmând pașii aplicației electronice.
Taxa de participare la Transilvania Talent Lab este de 100 de euro, sumă care acoperă cheltuielile de cazare şi masă la Cluj pe perioada workshop-ului, accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF şi include training-ul specializat acordat participanţilor.
Pentru participanții care locuiesc în Cluj-Napoca, taxa este de 75 de euro. Cei 8 participanţi vor fi selecţionaţi pe baza aplicaţiei; cea mai bună dintre acestea va fi câştigătoarea Bursei Transilvania Talent Lab, iar aplicantul va fi scutit de taxa de înscriere.
Pentru mai multe detalii despre regulamentul workshop-ului și despre desfășurarea acestuia puteți accesa www.tiff.ro sau scrie la adresele ttl@tiff.ro sau iulia@controln.ro.
Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc între 29 mai și 7 iunie, la Cluj-Napoca.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.