Who Am I – Kein System ist sicher – Nici un sistem nu e sigur (2014) – Zilele Filmului German
Regia: Baran bo Odar
Distribuția: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring, Hannah Herzsprung
După cum bine știți în perioada 16 – 22 Octombrie, s-au desfășurat în București Zilele Filmului German, zile ce au adus în spațiul cinematografic bucureștean o diversitate de filme. În cadrul acestui festival ni s-a oferit și posibilitatea să evadăm din cotidian, mai mult decât oricând, cu ajutorul thrillerului Who Am I niciun sistem nu e sigur, un film cu hackeri prinși într-un război dus pentru reconfigurarea ordinii mondiale.
Scenariul se concentrează asupra timidul Benjamin (Tom Schilling), care nu reușește să se evidențieze în grupurile din care face parte, motiv pentru care se și afundă adesea în adâncurile internetului. În mediul virtual, Benjamin poate să fie cine dorește, calitățile sale fiind apreciate în această lume. Totuși, Benjamin rămâne în anonimat chiar și în mediul virtual până în momentul în care îl întâlnește pe carismaticul Max. Din dorința de a câștiga inima celei pe care o iubește de mult timp, Marie (Hannah Herzsprung), acesta răspunde propunerilor lui Max, chiar dacă nu este întotdeauna de acord cu ele. Împreună cu încă doi prieteni înființează grupul „CLAY”(acronim pentru „Clowns Laughing @ You”). Acțiunile și performance-urile sociale ale CLAY surprind spiritul unei întregi generații. Atacurile cibernetice asupra unui congres de partid de dreapta sau a unei companii farmaceutice produc vâlvă. Pentru prima dată în viața lui, Benjamin simte că ia parte la ceva important. Pentru a accede în liga superioară a scenei hackerilor, grupul atacă serverul Serviciului Federal de Securitate, expunându-se unui mare pericol. Iar pentru a se salva, Benjamin se predă Europolului și își expune povestea. Dar care este povestea adevărată? Ce aparține mediului virtual și ce aparține realității? Din această perspectivă, filmul are unele elemente comune cu Now you see me (2013), diferența fiind că filmul american elucidează misterele la final, pe când Who Am I nu reușește decât să întunece și mai mult audiența spre final.
Filmul urmărește tema alienării, care poate fi socială sau mintală, iar Benjamin este subiectul perfect pentru a demonstra că înstrăinarea se poate produce față de societate sau față de propria persoană, prin crearea unei lumi ireale și iluzorii. Globalizarea duce la înstrăinarea individului în loc să-i ofere curajul să-și exprime propria individualitate. Tinerii se simt din ce în ce mai singuri și neputincioși din punct de vedere social. Mediul virtual pare să aducă ușurință în a crea relații și exprima sentimente, când de fapt nu este decât o salvare iluzorie.
Regizorul reușește să penduleze cu măiestrie între tema înstrăinării și cea a pericolului creat de către hackeri. Din dorința de a fi în top (deci mediul virtual nu este cu mult diferit față de societate), hackerii ajung să producă atacuri cibernetice cu impact major asupra securității naționale și internaționale. Iar aici apare aspectul politic al filmului, aspect strecurat cu grijă și coroborat cu o posibilă salvare a lui Benjamin, prin prisma ofițerului Hanne Lindberg (Trine Dyrholm) a cărei slăbiciune Benjamin o exploatează.
Un film extrem de actual, despre singurătate și refugiul pe internet, o comedie absurdă despre „regulile” lumii 2.0.., recompensat în 2015 cu Premiul pentru regie Bayerischer Filmpreis și șase nominalizări la Premiul German de Film (Deutscher Filmpreis).
Notă: 9/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=5vnjheCqRIs’]