Filme Filme americane Recomandat

Planes (2013)

planesPlanes (2013) – Avioane

Regia : Klay Hall
Scenariul : Jeffrey M. Howard
Producator: DisneyToon Studios

Productiile cinematografice venite de peste ocean in acest an ne-au aratat criza de inspiratie prin care trece breasla scenaristilor. Intamplator sau nu, nici desenele animate n-au scapat de aceasta problema si chiar Disney exemplifica cu „succes” in „Avioane” afirmatia de mai sus.

Planes -Avioane” este un spin – off al animatiei „Cars – Masini„, o clona a desenelor de succes in care masinile sunt inlocuite de avioane sub a caror carcasa salasluiesc suflete adorabile nevoite sa infrunte provocarile vietii. „Cars” a fost original, inventiv, interesant si amuzant, „Planes” este doar… colorat. Nu-i captiveaza nici macar pe cei mici carora se presupune ca le este adresat, marturie o stau pitici prezenti in sala, care pe la mijlocul filmului se cam foiau si vociferau.

Regizat de Klay Hall, „Avioane”se desfasoara in acelasi univers si pe aceleasi coordonate precum „Cars” si are acelasi subiect educativ si moralizator – daca iti doresti ceva foarte mult si lupti cu entuziasm, perseverezi si nu te descurajezi, reusesti, chiar daca oponentii sunt mai inzestrati decat tine si mai bine pregatiti.

planes-2013-0s

Eroul principal – Dusty Agrarescu este un mic avion cu un singur motor, care sufera de rau de inaltime, un avion utilitar care stropeste culturile agricole in orasul sau. Asta nu-l impiedica sa viseze ca intr-o zi isi va depasi limitele si va zbura in intreaga lume.

Incurajat de mentorul sau Skipper – un bombardier din al doilea razboi mondial, ajutat de cei doi buni prieteni – cisterna Chug si motostivuitoarea Dottie, Dusty se antreneaza si se inscrie la concursul „Wings Around The World”, unde va concura cu cele mai bune avioane din lume.

Problemele micului avion cu vise mari incep insa in momentul in care se califica in ultima etapa a concursului si este nevoit sa infrunte un fost campion mondial fara scrupule si sa castige respectul, admiratia si… ajutorul celorlalti competitori – Bulldog, Chupacabra, Rochelle si Ishani.

PLANES

Actiunea ne poarta astfel in Islanda, Germania, India si Mexic, prilej de a viziona cele mai placute momente ale peliculei – zborul deasupra Taj Mahalului, peripetiile in valurile inspumate ale oceanului, Himalaya si provocarea inaltimilor, canionul american. Fiecare peisaj este minutios detaliat si spectaculos colorat, iar efectul 3D contribuie la incantarea finala – un festin vizual care mai salveaza din dezamagirea generala.

Fara o poveste atractiva, fara personaje remarcabile, bine definite, fara replici amuzante si/sau memorabile, fara emotie si fara provocare, mizand doar pe impactul vizual, „Avioane” se pierde in derizoriu. Orice fan Disney/Pixar nu poate simti decat dezamagire urmarindu-l, cu atat mai mult cu cat a fost obisnuit cu eroi de neuitat, imaginatie debordanta, provocari vizuale si povesti emotionante. Privind cu incredere in viitor… poate data viitoare…

Nota: 5/10

Articole similare

22 Jump Street (2014), o satiră pentru frații mai mari

Andreea Andrusca

Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)

Iulia Dromereschi

Animaţia românească Crulic- drumul spre dincolo deschide Anim’est 2011

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult