Filme Filme europene

Inutilitatea fanatismului patriotic: Patria (2020, HBO)

Patria, producție HBO 2020
Creator: Aitor Gabilondo
Distribuție: Elena Irureta, Ane Gabarain, José Ramón Soroiz, Mikel Laskurain etc.

Trebuie să recunosc că până de foarte curând nu prea știam foarte multe despre celebrul conflict dintre spanioli și basci, un conflict armat foarte puternic, foarte actual și care a dus la foarte multe decese violente și arestări terifiante. Dar am avut ocazia să descopăr această temă și problemă socio-politică prin intermediul unuia dintre cele mai așteptate seriale ale anului 2020 – Patria, o producție HBO Europa, care prezintă în detaliu ceea ce a avut loc de-a lungul anilor pe teritoriul Țării Bascilor, precum și implicațiile acestui mini-război civil asupra oamenilor și vieților lor de zi cu zi. Și trebuie să spun că ceea ce am văzut până acum este mai mult decât mulțumitor, atât din punct de vedere artistic, cât și documentar.

Poate că mulți nu veți recunoaște numele actorilor care evoluează admirabil în acest serial – poate le vor spune ceva doar celor cu adevărat împătimiți de cinematografia europeană și spaniolă, în speță. Cu toate acestea, distribuția este una de excepție, amintind de marile creații pentru micul ecran din trecut. Mai mult decât atât, este prima oară când observ că există actori care pot juca același rol la două vârste diferite fără să pară artificiali și forțați (da, sigur că este și meritul celor de la machiaj și efecte, dar până acum, de fiecare dată când era un asemenea caz de rol prezentat la două vârste diferite și interpretate de același actor, mă lovea doar de un fel de făcătură ieftină). Ei bine, atât Elena Irureta, cât și Ane Gabarain au reușit să mă convingă fiecare de personajul ei în parte, prin simplul fapt că și ele însele au crezut în rolurile lor și le-au apărat prin intermediul interpretării deosebite. Numai pentru ele două și merită din plin acest serial atât de bine realizat și construit.

Scenariul este, de asemenea, unul din punctele forte (atât cât am putut să îmi dau seama din cele doar trei episoade apărute și vizionate până acum) ale producției de pe HBO GO. Povestea alternează de minune între prezent și un trecut nu foarte îndepărtat, pentru a sublinia așa-zisele transformări ale stării sociale și politice a Spaniei, stări care, de fapt, nu se vor schimba niciodată, cu toate că aparent rebelii din ETA au înțeles că nu este nevoie de violență pentru a te impune. De altfel, Patria m-a făcut să înțeleg mai bine inutilitatea fanatismului politic, atât din partea celor care doresc independența, cât și din cea a celor care ar trebuie să o acorde. La urma urmei, trăim într-o societate ce tinde tot mai mult spre universalizare, spre globalizare. Și când observ că mici insulițe socio-politice precum Țara Bascilor sau Irlanda (partea britanică) își doresc atât de mult o independență, mă întreb dacă realizează cât de greu le-ar fi desprinse de statele mari care, cu toate defectele lor, sunt mult mai puternice decât ar fi aceste eventuale noi țări mult prea mici atât din punct de vedere teritorial, cât și financiar. Dar asta este o altă dezbatere, pentru o altă discuție.

Întorcându-mă la serialul spaniol, trebuie să mai subliniez că, alături de distribuția remarcabilă și de plot-ul foarte bine structurat (până acum), imaginea și montajul merg în acord cu firul narativ, venind totodată și în sprijinul caracterizării personajelor și a poveștilor lor și susținând acest tot unitar. Motiv pentru care îi îndemn pe iubitorii de teme politice, dar și pe împătimiții serialelor (mai ales cei care au vizionat numai producții de limbă engleză) să îndrăznească să se apropie de Patria, căci promite a fi o realizare deosebită din toate punctele de vedere. Nu ocoliți filmele și serialele europene sau, în general, pe cele non-americane. E posibil să aveți mari surprize și revelații!

Serial disponibil pe HBO Go.

P.S.: fiți cu mare luare-aminte la genericul de început, la modul artistic în care acesta este realizat și la muzica de fundal (tema principală a serialului care se repetă pe parcursul episoadelor) – sunt două aspecte care pe mine m-au bucurat în mod deosebit și care, cred eu, vor fi motive de bucurie și pentru alții care iubesc pictura și muzica, mai ales cea clasică.

(Surse foto: www.imdb.com, www.ziarulmetropolis.ro, https://medium.com/)

Articole similare

Fara cale de intors – in curand pe marile ecrane

Delia Marc

Sitcom with Amelie… Emilie: De vrais mensonges (2010)

Dan Romascanu

O altfel de iubire: Nelly & Monsieur Arnaud (1995)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult