Editorial

Doua lansari de carte la Gaudeamus 2011

Pentru inceput trebuie sa spun ca anul acesta editurile, grupurile editoriale si celelalte institutii de profil participante la Targ s-au intrecut in activitati de marketing  bine instrumentate si de mare interes pentru public. De la flyerele impartite vizitatorilor inca de la intrarea in incinta (unele dintre eele acordand discounturi generoase si cadouri “dulci” cumparatorilor la standuri), la rafturi speciale de carti cu reduceri substantiale. De la receptivitatea deosebita a personalului prezent in standuri si gata sa dea explicatii, indrumari si asistenta de inalt nivel vizitatorilor, la organizarea extrem de bogata si profesionista a lansarilor noilor volume, cu prezenta autorilor si cu participarea celor mai calificati critici din aria de specialitate.

Momente emotionante la care am putut vedea un public numeros (si multi, foarte multi tineri) adunat care in picioare, care asezat pe treptele pavilionului si sorbind cuvintele personalitatilor prezente la aceste lansari. Pentru ca una este sa ii poti vedea si asculta – din pacate – atat de rar pe posturile noastre de televiziune sau de radio, in emisiuni cu greu strecurate printre telenovele, show-uri care mai de care abundand de barfe si prost gust – si alta este sa ai privilegiul sa fii in fata lor si sa le sorbi cuvintele!

Va voi vorbi acum numai despre doua dintre lansarile de carte la care am participat in aceste zile.

Prima a avut loc in data de 25 noiembrie la ora 18 in standul Editurii Paralela 45, unde Valerian Sava, o voce de necontestat in critica romaneasca de film, si-a lansat volumul “ O istorie subiectiva a tranzitiei filmice – Al Patrulea Val, restauratia mediocrata si refondarea cinemaului romanesc -1”. Sa fie oare o intamplare faptul ca titlul extins al volumului contine acest “Val” cu trimitere atat la ideea-imagine a fortelor dinamice ale apelor si oceanelor lumii, cat si la prescurtarea derivata din numele autorului? Si chiar vorbitorii prezenti la aceasta lansare au comentat faptul ca acest VAL nu este o maree…dar nici un tzunami devastator :). Este, asa cum comenteaza Vladimir Tismaneanu in Argument – cu care debuteaza volumul, “o palpitanta geneza a Noului Val, ca expresie a unui pariu estetic original …si oricine care va dori sa inteleaga aventura filmului romanesc in ultimele doua decenii, (…) va trebui sa citeasca aceasta fascinanta carte”.

Lansarea acestui volum a beneficiat de o pleiada de comentatori de marca ai existentei cinematografiei romanesti de astazi. Au vorbit cu caldura si profesionalism Ada Solomon (Hi-Fi Productions) si Thomas Ciulei (Europolisfilm), si cuvintele lor au fost intarite de un mic scenariu, conform caruia doi dintre cei mai talentati si titrati actori ai filmului romanesc de azi, Maria Dinulescu si Vlad Ivanov ne-au impartasit cateva fragmente incitante din acest volum. Si trebuie sa comentez si faptul ca autorul, cu toata experienta sa in profesiune, dar si de viata, a fost vizibil cotropit de emotiile momentului. Sprijinul financiar acordat de Compania Cotnari in editarea volumului la Editura Paralela 45 a incununat acest moment deosebit, iar Valerian Sava a acordat autografe pe exemplarele  cartii sale “dificile, complicate, riscante”, sub reflexiile aurii ale licorii binecuvantate.

A doua lansare despre care vreau sa va vorbesc a avut loc in 26 noiembrie la ora 18 in standul Editurii Vremea, unde au fost de fapt prezentate publicului trei volume, care au fara doar si poate, nu numai o legatura conjuncturala, ci si una de continut, mai precis: memoria!

Cartea generalului in rezerva Gheorghe Dragomir (97 de ani in toata puterea mintii si a sufletului) – “Generale, sa nu taci!” este dedicata acelui atat de – din ce in ce mai redus segment din populatia tarii – veteranii de razboi si amintirii unor vieti exemplare.

Cartea de poezie a lui Constatin Nitu, “Canta o pasare”, debuteaza cu aceste versuri care sunt chintesenta vietii si gandirii unui creator sensibil: “De fapt, ce este poezia/De fapt, ce este poezia? /Ce altceva decat mister,/Acel mister profund ce-l poarta Supremul Spirit Creator/Incorporand in noi delirul de-a te simti nemuritor,/Tu insuti sa te crezi divinul, fauritor al unui cer,/In care ingerii tai canta in simfonia de culori/Cuvintele-ti in ritmuri tandre, eliberand din armonia…”

Insa pentru mine si pentru acest mic colectiv al blogului nostru, interesul principal a fost lansarea volumului colegului nostru Codrut Constantinescu, “In labirint sunt umbre si lumini”, prezentat in cuvinte elogioase de catre eseistul prahovean Christian Craciun si de catre Directoarea Editurii Vremea, Doamna Silvia Colfescu. Edificator si sintetizator pentru esenta acestui volum memorialistic este mottoul pe care Codrut Constantinescu  l-a ales: “Si viata noastra nu consta tocmai in transformarea zilnica a prezentului viu si plin de caldura intr-o colectie de amintiri incremenite sub o sticla prafuita? – Andrei Makine – Testamentul Francez”.

Scris in memoria tatalui sau, plecat din viata in acest an, Codrut Constantinescu a scormonit prin arhive de familie, prin poduri, cufere si biblioteci, pentru a-si cauta radacinile, pentru a-si construi genealogia, pentru a reinvia vietile, truda si contributiile antecesorilor sai si a mediului lor social, in scopul de a se cunoaste si intelege pe el si vremurile pe care le strabate. O face cu mult talent literar, in spatele caruia sta o solida instructie de istoric si analist profund al vremurilor. Si pentru ca volumul se incheie cu o emotionanta fraza “Amintirea este o ultima redutabila reduta in calea mortii”, va sfatuiesc sa cititi acest volum care poate va reusi sa va determine aplecarea catre propria memorie.

Articole similare

Eveniment: Iubire și înțelepciune în poezia sufită

Carmen Florea

Lumea privită cu ochi de adolescent: „Să trăieşti cu o presiune constantă”, de Alina Pietrăreanu

Ana Maria Cazacu

Evil Dead (2013)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult