Stiri

Susţine Anim’est!

Asociaţia Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, lansează prima campanie de crowdfunding a unui festival de film din România. Campania se derulează prin intermediul site-ului kisskissbankbank.com – cea mai mare platformă generalistă de crowdfunding din Europa. Cea mai mare campanie găzduita de KissKissBankBank a constat în colectarea a 26 000 € pentru finanţarea festivalului Tech Open Air Berlin.

Ajuns la a şaptea ediţie, Anim’est este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est, membru al circuitului pan-european Cartoon. În ciuda faptului că festivalul a devenit un eveniment din ce în ce mai important pentru comunitatea de film din România şi de peste hotare, iar numărul de spectatori a crescut  şi el, de la un an la altul, Anim’est este grav afectat, în continuare, de o acută lipsă de fonduri, printre altele, din cauza unui scheme discutabile de aplicare a baremelor de punctaj la sesiunile de concurs de proiecte ale Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) – principalul organism care ar trebui să poată cuantifica evoluţia evenimentelor de film din ţară.

Astfel, în 2012, la sesiunea de finanţare CNC pentru organizarea de evenimente cinematografice în perioada 1 iulie – 30 decembrie, Consiliul de Administraţie al organismului a aprobat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru cea de-a şaptea edţiei a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est – o sumă inferioară nu numai sumelor obţinute în anii trecuţi (125.000 de lei in 2011, 138.000 în 2010), cât şi sumelor alocate unor festivaluri de film din ţară cu experienţă, rezultate şi premise net inferioare. De asemenea, cea de-a doua ediţie Anim’est Chişinău, eveniment care s-a bucurat în 2011 de un real succes în Republica Moldova, dar şi de ecouri importante în cadrul comunităţii de film de animaţie şi în presa centrală din ţară, nici măcar nu a mai fost inclus anul acesta pe lista proiectelor finanţate de CNC.

Campania de strângere de fonduri prin www.kisskissbankbank.com are ca scop obţinerea sprijinului financiar pentru acoperirea unor costuri ale festivalului, precum drepturile de difuzare ale filmelor, transportul copiilor de 35 mm sau al casetelor, logistica necesară organizării unor evenimente – expoziţii, ateliere, spectacole.

 

În schimbul sumei donate, cei care aleg să sprijine festivalul vor fi recompensaţi de Anim’est – cu mulţumiri speciale în publicaţiile festivalului, abonamente valabile pe toată durata acestuia, tricouri personalizate, DVD-uri cu scurtmetraje româneşti de animaţie, Welcome Kit-ul festivalului cuprinzând toate materialele primite de invitaţi, invitaţii VIP 3 zile (incluzând cazare, acces la toate evenimentele şi proiecţiile din cadrul festivalului). Cei mai generoşi suporteri pot beneficia de statutul de parteneri ai festivalului.

Cei care doresc să sprijine festivalul o pot face până la data de 16 septembrie accesând site-ul http://www.kisskissbankbank.com/anim-est-international-film-festival. Sumele pot fi achitate prin intermediul cardurilor de debit şi de credit în lei, dolari sau euro, transferul în euro fiind realizat automat.

Laurenţiu Brătan, co-fondator al festivalului şi Preşedinte al Asociaţiei Estenest, declară: Anim’est apelează la cei care apreciază rezultatele muncii noastre şi se identifică cu valorile festivalului, într-un moment în care susţinerea din partea instituţiilor publice care ar trebui să ajute evenimentele de film valoroase din România e, parcă, mai slabă decât în oricare din ultimii 5 ani. Ne dorim să le putem oferi iubitorilor filmului de animaţie şi cinefililor, în general, o experienţă festivalieră care să se ridice la nivelul celor cu care i-am obişnuit. Însă nu putem continua să aducem sute de filme de animaţie de calitate, invitaţi din lumea întreagă, ateliere de film de animaţie expoziţii şi spectacole aşa cum nu s-au mai văzut în România cu bugete din ce în ce mai mici. Sunt convins că cei care înţeleg rolul de formator al Anim‘est în peisajul cultural din spaţiul românesc vor fi bucuroşi să fie alături de noi – chiar şi simbolic, donând suma de 1 euro. Mai importantă decât valoarea sumei pe care o vom strânge va fi, pentru noi, garanţia că munca noastră e utilă pentru un număr de oameni. Poate măcar această listă de nume va convinge Centrul Naţional al Cinematografiei să înceapă să îşi pună problema utilităţii evenimentelor pe care le finanţează.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 5-14 octombrie 2012 la Cinema Patria, Cinema Studio, Sala ArCuB şi Club Control din Bucureşti.

Articole similare

Romanul L’Anomalie, marele câștigător GONCOURT 2020, în pregătire în colecția ANANSI. World Fiction

Jovi Ene

Mircea Diaconu citeste din romanul La noi, cind vine iarna la Libraria „Mihail Sadoveanu”

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (22 – 28 februarie 2016)

Jovi Ene

3 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult