Editorial

Top 5 filme despre mari savanți pe care nu îi chema Oppenheimer

‘Oppenheimer’ este unul dintre hit-urile cinematografice ale verii 2023. Succesul acestui film de 3 ore din care o bună parte sunt discuții științifice și tehnologice destul de complexe, și o alta se ocupă de dilemele morale și acțiunile politice ale savantului care a condus proiectul care a adus America și lumea în epoca nucleară, demonstrează că există interes și în rândul publicului larg pentru filme complexe, care aduc pe ecran figuri importante din istoria științei. Dar ‘Oppenheimer’-filmul are precedenți și încă iluștri în istoria cinematografiei – filme biografice dedicate unor mari savanți. În acest top vom enumera cinci dintre aceste filme. Bineînțeles, este o selecție personală, și numărul filmelor din acest gen este mult mai mare. Completări și comentarii sunt binevenite.

1. The Imitation Game – Morten Tyldum, 2015

Termenul de comparație cel mai des folosit pentru ‘Oppenheimer’ este ‘The Imitation Game’, filmul din 2015 pe care regizorul norvegian Morten Tyldum l-a dedicat lui Alan Turing. Paralele sunt evidente: este vorba despre aceeași epocă, și despre două personaje care și-au adus, fiecare în parte, o contribuție decisivă la victoria aliaților în cel de-al doilea război mondial. Mai târziu amândoi s-au confruntat cu sistemul care i-a învins. ‘The Imitation Game’ este scris de Graham Moore, pe baza biografiei din 1983 a lui Alan Turing: ‘The Enigma’ de Andrew Hodges. Filmul îl are ca vedeta pe Benedict Cumberbatch în rolul lui Turing, cel care a decriptat mesajele cifrate germane pentru guvernul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cel care prin cercetările sale a realizat o formalizare a conceptelor de algoritm și calcul cu mașina Turing, care poate fi considerată un model de computer de uz general și care este considerat a fi părintele informaticii teoretice și al Inteligenței Artificiale. Deși a fost nominalizat pentru 8 premii Oscar, ‘The Imitation Game’ a câștigat doar unul (pentru scenariu adaptat).

2. The Story of Louis Pasteur – William Dieterlee, 1936

Unul dintre cele mai bune filme ale genului și foarte probabil primul pe care l-am văzut – la legendara emisiune Tele-cinemateca a Televiziunii Române prin anii ’60 sau ’70 – este ‘The Story of Louis Pasteur’. Este vorba despre biografia pionierului microbiolog francez care a contribuit la revoluționarea agriculturii și a medicinei. Paul Muni apare ca om de știință renumit care a realizat progrese majore în microbiologie, progrese care au revoluționat agricultura și medicina. Scenariul filmului – care propune o versiune foarte detaliată a vieții lui Pasteur – a fost scris de Pierre Collings, Sheridan Gibney și Edward Chodorov. Filmul a primit trei premii Oscar.

3. Hidden Figures – Theodore Melfi, 2016

‘Hidden Figures’ al lui Theodore Melfi din 2016 aduce pe ecran figurile unor personaje care sunt pe nedrept uitate, sau menționate în treacăt de paginile istoriei. Este vorba despre trei femei de culoare care lucrau ca matematicieni la NASA în timpul cursei spațiale din anii ’60. Femeile evidențiate sunt Katherine Johnson, Mary Jackson și Dorothy Vaughan. Fiecare are propria sa expertiză, și le vedem luptând și lucrând pentru a avea un impact real asupra zborurilor spațiale, confruntate fiind cu rasismul sistemic prezent în industrie. Nominalizat pentru 3 premii Oscar, nu a câștigat în final niciunul.

Disponibil pe Disney+.

4. The Theory of Everything – James March, 2014

‘The Theory of Everything’ îl are ca erou pe Stephen Hawking, considerat drept cel mai mare fizician al lumii din a doua jumătate a secolului 20. Este o dramă romantică biografică, regizată de James Marsh și lansată în 2014. Acțiunea are loc la Universitatea din Cambridge începând cu anii ’60. Pentru realizarea filmului Anthony McCarten adaptat memoriile publicate 2007 ale lui Jane Hawking ‘Traveling to Infinity: My Life with Stephen’, în care descrie relația ei cu fostul ei soț Stephen Hawking. Filmul descrie o mare parte din dragostea și perseverența necesare pentru a avea grijă și a iubi pe cineva care se confruntă cu dificultăți fizice uriașe de-a lungul timpului. Eddie Redmayne (care a primit și Premiul Oscat pentru cel mai bun actor în rol principal) și Felicity Jones îi joacă pe Stephen și Jane în timpul relației și vieții lor împreună, în scene remarcabile și emoționante.

Disponibil pe SkyShowTime

5. A Beautiful Mind – Ron Howard, 2001

‘A Beautiful Mind’ este o dramă americană bazată – destul de liber – pe viața matematicianului Josh Forbes Nash, laureat al premiului Nobel pentru economie, interpretat de Russell Crowe. Filmul îl prezintă pe Nash ca pe un geniu matematic, care făcuse o descoperire uluitoare la începutul carierei sale și era în pragul recunoașterii internaționale. Mai târziu Nash acceptă o misiune de decriptare de la un bărbat misterios pe nume William Parcher, care lucrează cu Departamentul de Apărare al Statelor Unite. Sarcinile primite de Nash se concentrează în mare parte pe identificarea tiparelor în reviste și decupaje de presă pentru a contracara schemele sovieticilor. În cele din urmă, se descoperă că Nash se confruntă cu episoade de tulburări de luciditate și suferă de schizofrenie. ‘A Beautiful Mind’ nu își propune să prezinte viața exactă a matematicianului și se concentrează pe agonia prin care poate trece cineva din cauza unei tulburări mintale. Pe lângă Russell Crowe mai apar în distribuție Jennifer Connelly, Ed Harris și Christopher Plummer. Filmul a primit 4 premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun film.

Disponibil pe SkyShowTime

Articole similare

Viața lui Isus ca telenovelă: Omul din Nazaret, de Anthony Burgess

Dan Romascanu

Criza Americii: mai multe perspective

Codrut

Clasic și atemporal: Gloria (1980)

Dan Romascanu

1 comment

Advertoriale SEO 11 august 2023 at 12:18

Oppenheimer’ este un film foarte interesant si complet, care aduce pe marele ecran personajele importante din istoria stiintei. Cele cinci filme biografice enumerate sunt unele dinocele mai bine cunoscute si ofera o perspectiva valoroasa asupra acestei forme de cinematografie. Foarte interesant sa vedem cum au luptat aceste persoane cu sistemul care le-a invins. Astept cu nerabdare sa vad filmul ‘Oppenheimer’ anul acesta!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult