Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 23 iunie 2012

Rezultate 22 iunie:

Germania-Grecia 4-2
Pronosticuri corecte: –

Meciul zilei: Spania-Franta. Pilula culturala: Jovi.

Situat pe o mica si stancoasa creasta, cu o forma asemanatoare cu prora unei nave, si incercuit de doua rauri – Rion Eresma si Rio Clamores -, vechiul oras Segovia se poate lauda ca are cea mai spectuloasa asezare dintre toate orasele din Spania. Apeductul, singurul vestigiu ramas din importanta baza militara romana de la Segobriga, a fost construit din 20.400 de blocuri de granit, aduse din apropiere, din Sierra de Guadarrama. Are o lungime de 17 kilometri si duce apa din Rio Frio, pornind dintr-un loc numit La Acebeda, pana in inima orasului, trecand printr-o serie de rezervoare. Sectiunea inaltata are 728 de metri lungime, dintre care o portiune de 278 de metri e monumentala, oferind o vedere catre Plaza do Azoguejo. Din analizele istoricilor, s-a putut stabili ca apeductul din Segovia dateaza din anii 38-50 d.Hr. sau de la sfarsitul secolului I, din timpul domniei lui Traian.

„Spectatori in arena din Arles” de Vincent van Gogh – azi la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg – este o pictura magnifica. Putini stiu ca, in 1888, cand a fost pictata panza, amfiteatrul din Arles – Franta – abia fusese restaurat de vreo cincisprezece ani. Construita intre anii 90 si 1000 d.Hr., are o forma eliptica, fiind format din doua randuri de 60 de arcade si poate primi 24.000 de spectatori. Arena insasi este separata de cavea printr-un zid inalt care a fost construit pentru a proteja spectatorii de animalele salbatice folosite pentru divertisment.

Pronosticuri meciuri 23 iunie 2012. Spania-Franta

Jovi: 1-0
Eddie: 2-0
Dan: 2-1
Marian: 2-0
Mihaela St.: 1-1 (se califica Spania)
Iulian: 2-1
Alartes: 3-1
Mike: 3-1
Codrut: 1-0
Jules: 2-0
Costi: 2-1
Mihaela M.: 2-0

Clasament intermediar (s-a acordat, conform regulamentului, 1 pct. pentru cei care au ghicit echipa calificata in semifinala):

1. Marian – 43 pct.
2. Mike – 32 pct.
3. Codrut – 31 pct.
4. Mihaela M. – 29 pct.
5. Mihaela St. – 25 pct.
6. Dan – 23 pct.
7-10. Eddie, Alartes, Iulian, Jovi – 22 pct.
11-12. Jules, Costi – 15 pct.
Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul partenerului Editura Polirom: Octavian Paler-Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache. Convorbiri cu un batrin reactionar ar fi fost, in opinia lui Octavian Paler, titlul potrivit pentru acest volum in care o emisiune de televiziune, o stire dintr-un ziar, o replica dintr-o carte sau fosnetul otetarilor din curtea casei ii prilejuiesc scriitorului comentarii nostalgice, atunci cind isi rememoreaza viata de „lup singuratic”, pline de sinceritate, atunci cind povesteste despre cartile sale, sau de ironie si mihnire, atunci cind vorbeste despre politica autohtona.

„In toate cartile lui Octavian Paler exista o voce multiplicata, un ego care se diminueaza voit, ca sa inregistreze alteritatea. Persoana intii singular nu este rezervata unui anumit narator; prin ea se exprima, pe rind, diferite identitati, proiectate si explorate de un scriitor care stie sa asculte. Cind interlocutorul lipseste, Octavian Paler si-l creeaza, dedublindu-se si purtind pasionante dialoguri interioare. Iata de ce ideea unui dialog consistent mi s-a parut a fi in spiritul operei sale. Autorul Autoportretului intr-o oglinda sparta avea multe de spus, si poate ca era timpul s-o faca in mod direct, fara medierea eseului sau haina fictionala a prozei. N-a fost nevoie de pledoarii si «diplomatie», de tatonari, reveniri si preparative speciale. Ne-am descoperit, dintr-odata, pe aceeasi lungime de unda: un clasic in viata, dar fara aere magisteriale, si un critic tinar care, inainte de a pune pe hirtie afirmatii si negatii rezolute, voia si vrea sa cunoasca.” (Daniel Cristea-Enache)

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Margaret Thatcher şi spinoasa problemă irlandeză (I)

Codrut

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în august 2019

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (1 – 7 februarie 2016)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult