Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (25 – 31 iulie 2016)

Dumitru Budrala la filmarile Drumul regilor - Transalpina_2Știrile săptămânii: Cel mai recent film regizat de Dumitru Budrala, Drumul Regilor – Transalpina, va fi lansat oficial în septembrie; Call for Entries BIEFF – film și artă vizuală românească; #Selfie69, The fucking love story, din 16 septembrie, în cinematografe; Municipiul Oneşti, gazdă tradiţională a „Caravanei filmului românesc”; Nopțile de „Lună Plină” se întorc la Biertan între 25 și 28 august; Caravana Filmelor NexT scoate scurtmetrajele la iarbă verde în Piatra Neamț; Documentarul Nourathar deschide a 3-a ediție Arkadia ShortFest; „Prima noapte”, selecționat în competiție la Festivalul de la Veneția; Pe Drumul regelui va fi proiectat în avanpremieră filmul DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA.

Cel mai recent film regizat de Dumitru Budrala, Drumul Regilor – Transalpina, va fi lansat oficial în septembrie

DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA, cel mai recent film sub semnătura regizorului Dumitru Budrala, este o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina.

Cadrele panoramice filmate din aer și vocea regizorului care dă viață poveștilor, miturilor și legendelor locului prea puțin cunoscute dincolo de granițele acestui splendid tărâm, invită spectatorul într-o incursiune în timp a drumului Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, șerpuind printre Alpii Transilvaniei, de unde și una dintre denumiri – Transalpina, drumul a reprezentat dintotdeauna un punct de întâlnire, între oamenii aflați de o parta și de alta a munților, între cer și pământ, între real și fantastic.

Vechiul drum al dacilor și al romanilor, al transhumanței, al miturilor și legendelor este astăzi drumul care leagă județele Alba și Sibiu de județele Gorj și Vâlcea. Filmul are ca punct de pornire fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile care întregesc peisajul luxuriant și mitologia locului. Apoi, folosind imagini de arhivă și interviuri cu localnici, spectatorul află de unde provine denumirea de Drumul regelui, cum în anii ’30 drumul a fost pietruit și inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme, o realizare tehnică extraordinară, cu rol economic, strategic și militar.

Filmul DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA va fi lansat oficial în luna septembrie și are o durată de 40 de minute.

În premieră absolută, un preview al filmului poate fi vizionat aici: https://youtu.be/5VN9j0BC0rM

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele Blestemul ariciului, La drum și Județul Sibiu – Poarta de sud a Transilvaniei, un film de prezentare al județului Sibiu devenit viral pe internet (poate fi vizonat aici). Blestemul ariciului a avut un circuit festivalier impresionant, fiind selecționat în festivaluri de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa. În 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care în 2016 va avea loc între 17 și 23 octombrie.

Call for entriesCall for Entries BIEFF – film și artă vizuală românească

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF caută cele mai îndrăznețe şi inovatoare experimente vizuale românești în vederea includerii în programul celei de-a șaptea ediții.

Creat sub patronajul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București (UNATC) şi al Universității Naționale de Arte București (UNArte), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este un eveniment necomercial cu orientare educaţională, dedicat experimentului în cinema și arta vizuală. BIEFF susține creaţiile inovatoare, atât la nivel conceptual și tematic, cât și formal sau stilistic, și artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care în același timp explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

BIEFF este de asemenea primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi prin poziţia lor, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

BIEFF este onorat să aiba ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri de film și instituții din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Réalisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Centrul Pompidou, Festivalul Internațional de Film Rotterdam, IDFA – Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands sau Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, fiecare aducând la Bucureşti o selecţie de filme multipremiate din programele lor din ultimii ani.

În funcție de decizia comisiei de selecție, filmele românești selectate vor fi incluse fie în Competiția Internațională, fie în Panorama Românească. Selecția în cadrul BIEFF oferă în mod particular posibilitatea ca filmul să fie vizionat de curatori și selecționeri de top din zona cinema-ului de avangardă internațional. Dintre invitații edițiilor precedente BIEFF amintim: Christophe Leparc (Managing Director al Quinzaine des Réalisateurs, Festivalul de Film de la Cannes), Jonathan Pouthier (Cinema Programmer al Centrului Pompidou), Hilke Doering (directoarea Competiției Internaționale a Festivalului de Scurtmetraj de la Oberhausen), Paolo Bertolin (selecționer al Festivalului de Film de la Veneția), Sergio Fant (selecționer al Festivalului de Film de la Locarno), Peter van Hoof (șeful comitetului de selecție pentru scurtmetraj al Festivalului de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (co-director al Festivalului de Film Independent de la Lisabona) etc.

Condiţii de participare:

1. filmul trebuie să fie produs în ultimii 3 ani și să nu depășească 40 de minute;

2. filmul trebuie trimis: fie printr-un link privat de Vimeo + parola pentru vizionare, fie ca link de download (ex.: wetransfer.com), pe adresa programming@bieff.ro, în format .mp4/.mov, în vederea preselecţiei;

3. următoarele materiale trebuie trimise la adresa de mail programming@bieff.ro:
fişa filmului (date de contact, synopsis, echipa filmului, distribuţie, detalii tehnice, intenție regizorală, cronici, menţionarea participării la alte festivaluri şi premiile obţinute, dacă este cazul);
imagini din film;
bio-filmografia regizorului.

DEADLINE: duminică, 21 AUGUST 2016.

Selfie69_afis rsz#Selfie69, The fucking love story, din 16 septembrie, în cinematografe

Indecent de romantic și feelingos de sexy, #Selfie69 te provoacă la o supradoză de comedie: din 16 septembrie intră în cinematografele din toată țara cel mai recent film al regizoarei Cristina Iacob, autoarea lui #Selfie – cel mai bine vândut film românesc al anului 2014 și cel mai bun debut regizoral de după 1989.

Trailerul filmului, aici. (https://www.facebook.com/SelfieYourMovie/videos)

Fotografii, aici. (https://we.tl/NrNfbG5xYX)

#Selfie69 it’s a fucking love-story! Sau, mai degrabă, a love-fucking-story! De aceea, nu este recomandat părinților cu prejudecăți, puritanilor moraliști și ipocriți, maneliștilor sau fanilor lui Fuego!

După marele succes al lui #Selfie, the expectations are running fucking high for #Selfie69! Iar cel mai așteptat film al anului va duce performanța la the next-level de distracție la cinema! Tinerii sunt nerăbdători, facebook-ul trepidează, iar fanii înfocați ai fenomenului #Selfie au întors clepsidrele!

Din 16 septembrie, #Selfie69 spulberă mitul urban potrivit căruia căsnicia nu aduce fericirea… Ba dimpotrivă! Dar, pentru a ajunge la această concluzie, cele trei grații bune și nebune din #Selfie, Roxi (Olimpia Melinte), Yasmine (Crina Semciuc) și Ana (Flavia Hojda) trebuie să treacă prin capcanele, tentațiile și pericolele ce apar în urma unui pariu total ”prăjit”, ce devine viral pe facebook: care dintre ele se marită prima în trei zile?! Așa că, plecate-de-acasă, atât la propriu cât și la figurat, ele caută cu înverșunare inelul mult visat de fiecare mireasă latentă. După câteva preludii și tentative absolut imprevizibile, cele trei vor descoperi iubirea acolo unde nici nu se așteptau! Și, dacă se lasă și cu finalizare (căsătorie), asta rămâne de văzut din 16 septembrie, în cel mai așteptat film al anului!

Cert este că IUBIREA învinge întotdeauna! Dar aici sunt două condiții absolut necesare: materialul uman să fie bun, iar SEXUL să fie NEBUN! Doar SEX IS THE EXPRESSION OF LOVE! Iar cuplul Mihai (Levent Sali) + Basarabeanca-de-Hollywood (Silvia Busuioc) ilustrează cum nu se poate mai intens acest Yin & Yang al vieții împlinite prin iubire adevărată! Care înseamnă atât corazon-feeling-supra-doză-sentiment, cât și sex-curat-murdar-dezlănțuit-terapeutic care îi împlinește pe amândoi!

Alt up-grade față de #Selfie îl reprezintă apariția unor personaje insolite precum Femeia Bila, Gulie sau Elvis care vor aduce un plus de adrenalină gangsta-style!

Astfel, cei trei ”masculi feroce” din #Selfie, Magi (Vlad Logigan), Alex Călin (Brain)și Levent Sali (Mihai) vor ajunge în vizorul unei periculoase rețele de traficanți de carne vie a cărei Șefă Supremă e interpretată de legendara Maia Morgenstern, într-un rol provocator și atipic pentru prestigioasa ei carieră.

Alături de actorii de mai sus, în film joacă Alina Chivulescu (Cecilia), într-o relație de tango cu mișcări păcătoase cu Răzvan Vasilescu (Nea Ceaușu); Dorina Chiriac, Marian Râlea, Alex Bogdan, Andrei Huțuleac, alături de o serie de actori la început de drum sau consacrați, printre care Maria Dinulescu, Mihaela Mihuț, Radu Gabriel, Emilian Oprea, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Sergiu Costache, George Piștereanu, Rudi Rosenfeld, Camelia Zorlescu, Con Horgan.

Loredana Groza, Antonia, Răzvan Fodor, Lidia Buble, Adela Popescu, Radu Vâlcan, Virgil Ianțu, Speak, Codin Maticiuc sunt câțiva dintre invitații speciali ai filmului.

Scenariul este semnat de Cristina Iacob, Maria Spirache și Tudor Potra, iar imaginea îi aparține lui Barbu Bălășoiu. #Selfie69 este produs si distribuit de Zazu Film. Din 16 septembrie, în cinematografe.

afis Caravana la Onesti 2016 webMunicipiul Oneşti, gazdă tradiţională a „Caravanei filmului românesc”

În acest an, Primăria Municipiului Oneşti oferă o nouă locaţie – Parcul Muncipal Oneşti – pentru vizionarea filmelor prezentate în cadrul „Caravanei  filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”.

În perioada 1 – 7 august a.c., cu începere de la ora 21.00, vor fi prezentate atât filme clasice, precum „Noi, cei din linia întâi” (regia: Sergiu Nicolaescu) sau „Secretul lui Bachus” (regia Geo Saizescu), dar şi filme recente, ale regizorilor Doru Niţescu (filmul „Carmen”) sau Nap Toader („03.ByPass”).

Programul va fi completat de filme de referinţă din filmografia unor regizori consacraţi precum: Dan Piţa („Kyra Kyralina”), Radu Gabrea („O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Radu Mihăileanu („Concertul”).

Din distribuţia acestor filme fac parte mari actori ai scenei şi filmului românesc: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Maia Morgenstern, Rodica Lazăr, Ion Caramitru, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Nicodim Ungureanu, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc.

Ca în fiecare an, publicul va avea ocazia să se întâlnească cu o parte dintre realizatorii şi protagoniştii filmelor prezentate în program.

Suntem onoraţi că, în cadrul Galei Premiilor de Excelenţă în Administraţie, ediţia a XI-a, care a avut loc anul trecut, pe 22 octombrie, Primăria Municipiului Onești a primit „Premiul de excelență în administrația publică” pentru anul 2015, la categoria „proiecte culturale”, pentru organizarea, timp de trei ani consecutiv, a proiectului „Caravana Filmului Românesc” şi pentru proiectul „Școala Francofonă de Vară”, ajunsă la Ediția a VI-a.

Proiecţiile vor avea loc în perioada 1 – 7 august a.c., cu începere de la ora 21.00, în Parcul Municipal Oneşti (lângă „Roată”), iar accesul publicului este gratuit.

***

Program „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, Oneşti, 2016

Luni, 1 august, ora 21.00: NOI, CEI DIN CEI DIN LINIA ÎNTÂI

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Sergiu Nicolaescu, Emil Hossu, Ştefan Iordache, Ion Besoiu, George Alexandru, Vladimir Găitan, Mircea Albulescu, Silviu Stănculescu, Colea Răutu, Vasile Muraru, Bogdan Stanoevici

1985 / 165 min.

Marţi, 2 august, ora 21.00: SECRETUL LUI BACHUS

Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Octavian Cotescu

1984 / 120 min.

Miercuri, 3 august, ora 21.00: 03. BYPASS

Scenariul şi regia: Nap Toader;

Cu: Alexandru Potocean, Medeea Marinescu, Gabriel Spahiu

2016 / 93. min.

Joi, 4 august, ora 21.00: CONCERTUL

Regia: Radu Mihăileanu; Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu;

Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou;

2009 / 124 min.;

Vineri, 5 august, ora 21.00: O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD

Regia: Radu Gabrea; Scenariul: Adrian Lustig;

Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru

2014 / 95 min.

Vineri, 5 august, ora 23.00: MILIONARI DE WEEKEND

Regia: Cătălin Saizescu; Scenariul: Cătălin Saizescu şi Mihai Arghiropol;

Cu: Tudor Chirilă, Andi Vasluianu, Maria Dinulescu, Mihai Bendeac, George Alexandru, Nicodim Ungureanu, Ileana Stana Ionescu

2004 / 90 min.

Sâmbătă, 6 august, ora 21.00: KYRA KYRALINA

Regia: Dan Piţa; Scenariul: Ioan Grigorescu;

Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, András Demeter, Ovidiu Niculescu, Ştefan Iancu,

2014 / 99 min.

Sâmbătă, 6 august, ora 23.00: ÎNGERUL NECESAR

Scenariul şi regia: Gheorghe Preda;

Cu: Anca Florea, Constantin Florescu, Emily Daler

2007 / 95 min.

Duminică, 7 august, ora 21.00: CARMEN

Regia: Doru Niţescu; Scenariul: Tudor Voican, Doru Niţescu, Cătălin Cocris;

Cu: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Maia Morgenstern, Mimi Brănescu, Doru Ana,

2015 / 89 min.

Luna Plina_BiertanNopțile de „Lună Plină” se întorc la Biertan între 25 și 28 august

Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul de acest gen din România, revine între 25 și 28 august la Biertan, pentru o a cincea ediție. Timp de patru zile, în satul pitoresc din Transilvania, fanii genului se vor delecta cu povești de groază, petreceri, ateliere fantastice, vânători de fantome, jocuri de tip „escape room” și bunătăți din zonă, la târgul de produse tradiționale. Filmele vor fi proiectate în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și Sala Karloff, iar festivalul se va încheia, cum o cere tradiția, cu musicalul „The Rocky Horror Picture Show”, care împlinește 41 de ani.

Una dintre noutățile ediției este competiția de scurtmetraje horror & fantastice, care revine în programul „Lună Plină” alături de secțiunea competitivă de lungmetraj. Publicul va decide, ca în fiecare an, cine pleacă acasă cu trofeul.

Un eveniment cu totul special la Biertan va fi cine-concertul celor de la Foley’Ala, care vor acompania live filmul mut „Genuine: A Tale of a Vampire” (1920), regizat de Robert Wiene, autorul unei capodopere a genului, „Cabinetul doctorului Caligari”. Suprarealist și hipnotic, cu decoruri distorsionate şi bizare create de pictorul expresionist César Klein, în tehnica perspectivei deformate, filmul este unul dintre cele mai îndrăznețe din epoca sa. În centrul poveștii, o femme fatale care sucește mințile bărbaților și-i împinge la acte odioase.

Coloana sonoră compusă de Foley’Ala este un mix de sonorităţi contemporane, ritmuri insolite, referinţe la teme arhetipale, sintetizatoare, instrumente acustice şi voce, cu modulaţii electronice şi procesare live. Pe lângă improvizaţie, atmosfera filmului este completată de efectele sonore în timp real (live foley). Responsabili de sound design & live foley sunt Alin Zăbrăuţeanu și Marian „Rufi” Cîtu (compoziţie, foley, live processing), Alexandra Andrieş (voce, percuţii, live processing), Flora Pop (vioară), Radu Rădescu (concept, percuţii).

Detaliile despre filmele din program și surprizele ediției vor fi publicate în perioada următoare pe www.lunaplinafestival.ro.

PrintCaravana Filmelor NexT scoate scurtmetrajele la iarbă verde în Piatra Neamț

Caravana Filmelor NexT este pregătită să pornească în aventura ce o va purta prin 10 orașe din țară, unde cinefilii au întalnire cu cele mai noi și premiate scurtmetraje de la Festivalul Internațional de Film NexT, între 30 iulie și 23 august. Caravana ajunge la Piatra Neamț, primul oraș de pe traseul de anul acesta, și oprește la Ștrandul Tineretului, unde spectatorii își pot întinde păturile pe iarbă verde pentru cinema in aer liber. Pentru al treilea an în care Caravana Filmelor NexT se află la Piatra Neamț, timp de două seri, pe 30 și 31 iulie, spectatorii se pot bucura împreună de 11 filmele scurte din cele doua programe: NexT Romanian Shorts și Best of NexT.

Pentru sâmbătă, 30 iulie, Caravana Filmelor NexT a pregătit o seară dedicată filmelor românești: NexT Romanian Shorts – cele mai aplaudate 6 scurtmetraje românești de la ediția din 2016 a festivalului. Pline de fantezie, cu zvâc și cu lipici la public:

  • Prăjitorul de pâine / Toaster (regia Cristian Pop, România, 2015, 16′)

Lipsit de experiență, un tânăr se lovește mai devreme decât și-ar fi dorit de aspectele dure ale vieții. Drumul către maturitate presupune o alegere greu de făcut. Cine va învinge: prăjitorul de pâine sau bicicleta?

  • Te mai uiţi şi la om / Second Look, (regia Ana Maria Comănescu, România, 2015, 23′)

Radu şi Mădălina, doi tineri îndrăgostiţi, se duc în vizită la părinţii ei. Pe drum iau un autostopist cu care se împrietenesc.

  • Vacanţă la ţară / Summer Break (regia Andrei Tănase, România/Germania, 2015, 22′)

Mircea îşi petrece vacanţa de vară împreună cu vărul său Denis, la ţară, la bunici. Fiind obişnuiţi cu viaţa de la oraş, cei doi adolescenţi se plictisesc repede şi decid să facă „crop circles” îan lanul de grâu al vecinului.

  • Azi nu / Not Today (regia Cristina Iliescu, România, 2014, 14′)

Iulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, se întorc din vacanța de iarnă petrecută în Austria. Par a fi o familie fără griji, dar o banală oprire la benzinărie e fatală relaţiei.

  • Dispozitiv 0068 / 0068 Sniper’s Nest (regia Radu Bărbulescu, România, 2015, 20′)

Un lunetist se instalează într-un apartament de la ultimele etaje pentru a asigura perimetrul pe parcursul summit-ului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o bătrână pe jumătate paralizată, care nu vorbeşte niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viaţa.

  • Paper Bag (regia Roxana Benţu, România, 2015, 12′)

Dl. B se trezește vesel într-o dimineață, nerăbdător să își înceapă rutina zilnică, dar de îndată ce se întâlnește cu pisica lui dragă, realizează că nu avea să fie o zi obișnuită.

Duminică, 31 iulie, este rezervată pentru Best of NexT, cinci filme premiate și aplaudate la cele 10 ediții NexT, cu povești emoționante despre părinți și copii. De văzut și de revăzut.

  • Mâine, Bach…/ Tomorrow, Bach…(regia Mihnea Andrei Ciorică, România, 2013, 31’)

Matei se află într-un moment de cumpănă al copilăriei sale. Datorită divorţului părinţilor săi și lipsei de înţelegere si compasiune din partea tuturor celor din jurul lui, Matei se refugiază în muzică.

  • Junior (regia Julia Ducournau, Franța, 2011, 21’)

Justine, a.k.a. Junior, este o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte. Este doar un pic misogină. După ce este diagnosticată cu un virus stomacal, corpul ei trece printr-o metamorfoză bizară…

  • Leagănul meșterului de sicrie/ The swing of the coffin maker (regia Elmar Imanov, 2012, 30’)

Azerbaidjan. Yagub trăiește împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal și mișcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

  • Aglaée (regia Rudi Rosenberg, Franța, 2010, 19’)

În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu handicap, să iasă împreună cu el.

  • Excursie/ Excursion (regia Adrian Sitaru, România, 2013, 19’).

După ce află că extratereștrii au aterizat în România, Eugen, de 9 ani, fură o cameră video din magazinul unde tatăl său este angajat ca paznic și începe să își filmeze viața de zi cu zi. Curând, copilul dispare în mod misterios. Când micuțul este găsit, imaginile filmate sunt interpretate în mod greșit de către mass-media.

După Piatra Neamț, traseul continuă la Iași (2 – 3 august, Palas Parc), Vatra Dornei (5 – 6 august, Parcul Municipal), Cluj-Napoca (8 – 9 august, Iulius Parc), Brașov (11 – 12 august, Aleea de sub Tâmpa), Sfântu Gheorghe (13 – 14 august, Parc Elisabeta), Sinaia (15 – 16 august, Parc Dimitrie Ghica), Timișoara (17 – 18 august), Arad (19 – 20 august, Parcul Eminescu), Oradea (22 – 23 august, Parcul Cetății).

Cea de-a treia ediție a evenimentului continuă misiunea Caravanei de a aduce filmele NexT mai aproape de un public nou, din afara Bucureștiului, în orașe unde filmele de scurtmetraj sunt rareori difuzate, iar opțiunea cinematografelor în aer liber lipsește. Şi în acest an, accesul la proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.

Programul complet al caravanei poate fi accesat pe: http://caravananext.ro/

Călătoria Caravanei Filmelor NexT pe pagina de Fb:  https://www.facebook.com/caravananext/

NOURATHAR 1Documentarul Nourathar deschide a 3-a ediție Arkadia ShortFest

Deschiderea celei de-a 3-a ediții Arkadia ShortFest va fi un tribut adus artelor vizuale, festivalul debutând vineri 2 septembrie, de la ora 19:00, cu un vernisaj dedicat revitalizării și reintegrării spațiilor abandonate prin artă. Acesta va fi urmat, la ora 20:00, de proiecția documentarului Nourathar, care va purta publicul într-o călătorie vizuală prin estetica societății de azi.

Producția elvețiană este regizată de Milla Quixote și Jérôme Monnot și explorează relația dintre artă și tehnologie, văzută prin ochii a șase artiști contemporani. Aceștia, dedicați unor domenii precum arhitectura, design-ul și vjing-ul,  folosesc noi tehnologii pentru a-și realiza operele de  artă, reinventând astfel nu numai uneltele folosite ci și operele în sine.

Documentarul, prezentat și în cadrul celei de a 20-a ediții a Festivalului Internațional de la Nyon,  Visions du Réel, este o investigație poetică a trendurilor tehnologice din cadrul artelor vizuale, una care pune în lumină modul în care acestea devin o extensie a vieții noastre reale. Nourathar le sugerează consumatorilor de artă să facă un pas înapoi pentru a privi sursa dorinței umane pentru progres și cum aceasta transformă foarte rapid cultura audio-vizuală.

Evoluția rapidă din domeniul artelor vizuale are impact direct în felul în care trăim și gândim, documentarul subliniind faptul că ne apropiem în mod constant de viziunea futuristă a lumii descrisă în vechile romane și filme SF.

Ediția a 3-a a Festivalului Internațional de Filme de Scurt Metraj Arkadia ShortFest va avea loc între 2 și 4 septembrie 2016, în orașul Băicoi (județul Prahova), în deja binecunoscutul spațiu neconvențional al Uzinelor Camexip. Cineaștii din 13 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia și Africa), și-au înscris scurt-metrajele pentru cele două secțiuni propuse de festivalul prahovean. Selecția lor va fi anunțată în curând.

Poster_Prima noapte„Prima noapte”, selecționat în competiție la Festivalul de la Veneția

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, va concura pentru trofeul acordat celui mai bun scurtmetraj în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția (31 august – 10 septembrie). Este singurul titlu românesc inclus anul acesta în competiție. Ajuns la cea de-a 73-a ediție, Veneția este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase festivaluri de film din lume. Secțiunea Orizzonti este rezervată filmelor care inovează și acordă o atenție specială descoperirii de talente în cinema.

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: tinerii actori Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Scenariul a fost înscris în 2014 la cele două concursuri de proiecte organizate de CNC, dar nu a primit finanțare. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).

Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).

Transalpina. Fotografie de Dumitru BudralaPe Drumul regelui va fi proiectat în avanpremieră filmul DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA!

Avanpremiera filmului DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 30 iulie 2016, de la ora 22:00 în cadrul Festivalului folcloric ”Sus pe muntele din Jina”, ajuns la cea de-a 46-a ediție. Filmul va fi proiectat pe un ecran uriaș în aer liber într-un spațiu neconvențional, Șesul Jinarilor, iar la proiecție va fi prezent și regizorul Dumitru Budrala.

DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA este un film extrem de așteptat de publicul cinefil, iar asta se reflectă în miile de vizionări generate de teaser-ul pe care l-am lansat în urmă cu câteva zile în online. Sâmbătă există această ocazie rară și extraordinară de a viziona în avanpremieră filmul în aer liber în apropierea celui mai pitoresc drum european”, a declarat Dumitru Budrala, regizor și director fondator Astra Film Sibiu.

DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA, cel mai așteptat film al regizorului sibian, urmează să fie lansat oficial în luna septembrie. Filmul are ca punct de pornire fascinația de-o viață a regizorului pentru Drumul regilor, unde fantasticul, poveștile mitologice și sublimul peisajelor te însoțesc la orice pas de-a lungul drumului care șerpuiește printre Carpați legând Transilvania de Oltenia. Dumitru Budrala creează o experiență audio-vizuală unică, cadrele aeriene care îți taie răsuflarea sunt completate perfect de vocea regizorului care explorează încărcătura mitologică a locului din cele mai îndepărtate timpuri și până în prezent.

Teaser: https://youtu.be/5VN9j0BC0rM

Articole similare

Confessing Senegal, proiecție de documentar și seară de povești cu Sori Țigăeru

Jovi Ene

The Mother – Trailer si Key Art | Netflix

Jovi Ene

Lectura de Joi #7 – 10 septembrie 2015, de la ora 19:00

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult