Carti de poezii

Hipnoza cuvintelor: Incursiuni. Poezia evreiască nord americană

“Incursiuni”. Poezia evreiască nord americană Coordonator și traducere din limba engleză: Adrian Grauenfels Editura Saga, Israel, 2020 Poezia înseamnă multe lucruri, pentru mulți oameni. Una dintre particularitățile sale este că, de fapt, nu poate fi definită sau etichetată, deși de-a lungul timpului au existat destule tentative. O caracteristică definitorie a formei poetice este însă economia limbajului, aici cred că majoritatea va fi de acord. Deși nici prozatorii nu fac excepție când vine vorba despre concizie și claritate, poeții depășesc pragul standard, dacă avem în vedere calitățile emotive ale unui cuvânt, fundalul sau valoarea muzicală și chiar relația sa spațială din pagină. Prin alegerea cuvintelor, dar și prin formă, poeții excelează în povestiri, argumente sau descrieri cu întindere redusă, deși poezia în sine depășește cuvintele, sugerând în permanență sensuri dincolo de acestea. (mai mult…)

Trei poezii din ”Neîmpăcat. Antologie personală 1991-2013”, de Michel Houellebecq

”Neîmpăcat. Antologie personală 1991-2013”, de Michel Houellebecq Editura Humanitas Fiction, Colecția Poezia, București, 2016 Traducere din franceză și postfață de Daniel Nicolescu Poezie citadină, plină de semnele orașului, de supermarketului, ale zonelor industriale, ale metroului; un personaj misterios străbate versurile, pe care nu-l putem privi altfel decât ca fiind autorul însuși, Michel Houellebecq, care deseori este dezamăgit, pare să fi fost îmbătrânit excesiv de această lume, așa că devine dur și este acoperit deseori de depresie... Chiar dacă este un autor și un om controversat, cred că poezia lui se potrivește unei lumi comerciale, abrutizate. Și, în plus, ici și colo există și mici miracole de duioșie și sensibilitate. Trei poezii care mi-au plăcut și se potrivesc ansamblului de poeme pe care l-a creat: În cuptorul cu microunde Soarta consumatorilor E hotărâtă tot la două secunde; Nu e supusă erorilor. Pe agenda zilei de mâine, Scrisesem: ”un kil de orez”; Totuși mă reorientez: E promoție la pâine. Viața mi se schimbă vioi În hipermarketul Continente, Năvălesc și dau înapoi, Sedus de diverse-accidente. Măcelarul era mustăcios Și-avea rânjet de fiare, Chipul îi devenea răpciugos... M-am zvârlit la picioarele sale. E drept că lumea asta unde respirăm infernal Nu ne mai inspiră decât un dezgust manifest, Și-un chef să dispari fără să-ți mai pese de rest, Nu mai citim nici măcar titlurile ce-apar în jurnal. Vrem să ne-ntoarcem în vechiul sălaș În care străbunii trăiau sub a unui înger aripă, Am vrea să regăsim ciudatul curaj Care sanctifica viața până-n ultima clipă. Ne dorim o nouă formă de fidelitate, Ca un altoi în care să ne-adunăm dependența, Ceva care să depășească și să conțină existența, Nu putem trăi departe de eternitate. Întâia oară am făcut dragoste pe o plajă Undeva în Grecia. Se lăsese noaptea Mi se părea că-i o vrajă Care ne copleșea, Însă asta chiar se-ntâmpla. Și-apoi zbateri de valuri, Mereu aceleași valuri Blând îmi sunau în auz, Destinul mi-era încâlcit și confuz. În ajun înotasem spre o insulă Care-mi părea aproape N-am ajuns la insulă Mi s-a-npotrivit un curent Sau ceva asemănător Nu puteam să mă-ntorc Și-am crezut c-o să mor, Mă simțeam abătut La gândul că o să mă înec Viața-mi părea prea lungă Și foarte însorită. Aveam șapteșpe ani, Mi se părea aiurea să mor Fără să fi făcut amor. Trebuie oare să simți gustul morții Ca să-l afli pe-al vieții? Cu toții-avem trupuri frumoase, Fragile, nesățioase. Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction. (Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, Pagina de Facebook a autorului)

Trei poezii ale unor autori români: Florin Iaru, Lavinia Bălulescu, Dan Negară

În această perioadă complicată, ar trebui să dăm o șansă și poeziei, mai ales dacă aceasta este una bună. Cărțile de poezie îți permit să evadezi din cotidian, să-ți pui întrebări, să te eliberezi cumva de griji, pentru a pătrunde mai bine în mintea scriitorului. Am citit, în ultima vreme, mai multe cărți de poezie și vă prezint, alături de gândurile mele cu privire la aceste volume, și trei poezii care mi-au plăcut mult: ”Jos realitatea!”, de Florin Iaru Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Românească, Pitești, 2019 (mai mult…)

Trei poezii în avanpremieră din volumul ”Civilizații”, de Olga Ștefan

”Civilizații”, de Olga Ștefan Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Românească, Pitești, 2020 Am citit volumul de poezie al Olgăi Ștefan fără să știu nimic despre autoare. Poate e mai bine așa, poate că așa ”ghicesc” mai bine ce este în spatele poeziei pe care o scrie un autor. Și ce am descoperit? O poezie care pare construită pe două planuri: în primul rând, o poezie a renașterii, unde autoarea pleacă de la multe amintiri (printre care, și câteva iubiri pierdute), pentru a se regăsi, și unde creionează și câteva personaje memorabile (precum în poezia ”Plecarea”); în al doilea rând, o poezie a dezamăgirii față de ”civilizațiile” prezentului, cu o atmosferă ușor ecologistă - ”ecologic vorbind,/ orașul e pe moarte.” Am ales pentru acest grupaj trei poezii din volumul sus-amintit, prima dintre ele dând chiar titlul acestuia. Sunt poeziile pe care le-am simțit cel mai aproape: (mai mult…)

Lumina ajunge la mine cu întrerupere: Hype, de Hose Pablo

”Hype”, de Hose Pablo Editura Paralela 45, Colecția Avanpost. Poezie, Pitești, 2019 ”Being excited este cel mai frumos lucru” Victor Neaga (Hose Pablo) vine din spațiul moldovean, cu angoasele și spaimele aferente nu numai acestui spațiu, ci și cu dificultățile unui dezrădăcinat, ale unui om pierdut într-o lume în care simte că nu este loc pentru toți. Dincolo de orice morală, poezia sa nu se supune niciunei judecăți. Trebuie citită și filtrată personal, fără a da curs imboldurilor de încartiruire care cu siguranță răzbat din câteva versuri. (mai mult…)

Printre sentimente, cu umor și nostalgie: ”Cutii”, de Cătălina Bălan

”Cutii”, de Cătălina Bălan Editura Paralela 45, Colecția Avanpost. Poezie, Pitești, 2019 ”la București viața a început să aibă rafturi o normalitate de invidiat multe cutii” (pag. 9) ”am adunat diverse cutii și compartimente pe unele nu le voi mai deschide niciodată la altele revin, obsesiv, sistematic” (pag. 10) (mai mult…)

Tot ce poți cuprinde cu vederea. Antologia poeziei ruse contemporane

”Tot ce poți cuprinde cu vederea. Antologia poeziei ruse contemporane” Selecție, traducere și note de Veronica Ștefăneț și Victor Țvetov Editura Paralela 45, Pitești, 2019 Ca cititor, am descoperit cultura rusă prin intermediul scriitorilor clasici și al cărților masive ale acestora. Trebuie să recunosc că poezia rusă contemporană nu îmi este familiară, iar această antologie a reprezentat pentru mine un început promițător. Titlul acestei antologii, „Tot ce poți cuprinde cu vederea”, ilustrează substanțial mesajul tuturor poeziilor selectate de către Veronica Ștefăneț și Victor Țvetov. Deși poeții, stilul, ideile și emoțiile diferă, la finalul lecturii acestei cărți descoperi că există o armonie între poeziile alese, fiindcă lumea contemporană este o sursă de inspirație infinită, reconstituită artistic de către acești poeți. (mai mult…)

Moartea paiaței: Poeme, de Nicolae Al. Mironescu

”Poeme”, de Nicolae Al. Mironescu Editura Anima, 2019 Prefață și ilustrații de Maria Alexandrescu Vianu Poeții autentici nu se supun categorisirilor și înregimentărilor. Nici etichetele temporale nu li se lipesc cu ușurință, versurile lor dialoghează de multe ori cu ideile și sentimentele poeților și cititorilor din alte generații, fie privind adânc în trecut, fie aruncând punți spre viitor. Jumătatea de secol care a trecut de la dispariția lui Nicolae Al. Mironescu ar fi putut duce la uitarea să completă, ca om și că poet. Nu l-au uitat însă prietenii, și iată că acum, în 2019, el își face un debut târziu, prin intermediul unei excepționale cărți de ‘Poeme’, într-o ediție îngrijită, prefațată și ilustrată cu desene originale de Maria Alexandrescu Vianu la Editura Anima. (mai mult…)

Dincolo de bani și muncă, cât timp liber mai ai?

”Bani. Muncă. Timp liber”, de Elena Vlădăreanu Editura Nemira, Colecția Vorpal, București, 2017 Culmea nefericirii e atunci când pierzi ceva ce iubești. Poate fi un om, poate fi un câine, poate fi o vază care se sparge. Cum, o vază? Da, fiindcă vaza aia e un lucru pentru care cineva a muncit. Trebuie să respectăm munca. (p. 57) De câte ori n-am primit un e-mail de răspuns după un interviu în care ni se spune că suntem un candidat foarte valoros pentru acea poziție, dar au ales pe altcineva? De câte ori n-am depus o cerere de finanțare în care am formulat obiectivele cât de SMART am putut și am bugetat cât de mult s-a putut activitățile și cât de puțin echipa de implementare, ne-am pus toate speranțele și apoi am fost respinși de instituția finanțatoare? De cele mai multe ori, nu avem pârghiile necesare de a expune situațiile sau pur și simplu nu avem ce să facem. Elena Vlădăreanu adună astfel de e-mailuri, întâmplări, trăiri și alte momente de sinceritate și vulnerabilitate în Bani. Muncă. Timp liber – o carte apărută în colecția Vorpal la Editura Nemira. Cartea este minunată datorită autenticității cu care este scrisă, scurtelor relatări care sunt bine dozate cu un strop de umor, sinceritate și creativitate. (mai mult…)

Poruncă și temei: scufundarea în Oceanul Sufletului, Rumi

”Oceanul Sufletului”, de Rumi Editura Herald, București, 2016 Traducere: Otto Starck Studiu introductiv: Teodoru Ghiondea Mawlana Jalal-Ud-Din Rumi a fost un poet persan din secolul al XIII-lea și un mistic sufi, fiind considerat unul dintre cei mai mari maeștri spirituali islamici. Născut în 1207 d.Hr.,a făcut parte dintr-o familie de teologi învățați și a folosit experiența vieții cotidiene pentru a descrie lumea spirituală. Poeziile sale au dobândit o popularitate mare în special în rândul vorbitorilor persani din Afganistan, Iran și Tadjikistan, dar multe dintre poemele sale au fost traduse în diferite limbi. Numit Jalaluddin Balkhi de persani, el a combinat până la perfecțiune gânditorul şi artistul, proslăvind iubirea divină, ghid spiritual al vieții sale, căutându-l pe Dumnezeu nu în afară, ci în sine însuşi. (mai mult…)