Carti

7 ponturi despre mobilă din „Ghidul de mobilare”, de Frida Ramstedt

„Ghid de mobilare”, de Frida Ramstedt
Editura Publica, Colecția Publica Extra, București, 2023
Traducere din suedeză de Alin-Daniel Dragomir

Dincolo de aspectul său strict practic, ghidul semnat de Frida Ramstedt ne oferă o privire atentă asupra ideilor conceptuale cu privire la mobilă și la locuință ale societății suedeze. Lucrul cel mai important pe care l-am reținut este că în Suedia se pune mult accentul pe utilitate, pe felul în care un obiect de mobilă este folosit și mai puțin pe frumusețea lui, mai puțin esențială, iar aceste aspecte mă îndeamnă să caut și celălalt volum semnat de ea, apărut în traducere românească la Editura Publica, respectiv „Ghidul de design interior”.

În plus, din acest volum, am învățat multe despre materialele folosite în industria mobilei, despre locurile cele mai potrivite în care am putea așeza un obiect, astfel încât să-l folosim la capacitatea maximă și să nu ne lovim de el la fiecare pas, ba chiar și despre felul în care putem întreține mobila pentru o folosință îndelungată. Iată 7 aspecte importante (sau interesante) pe care ar trebui să le cunoaștem cu toții:

1. Detaliile spătarului unui scaun

Forma spătarului și poziția acestuia față de curbura naturală în formă de S a spatelui au un impact important asupra senzației de confort și de relaxare. Dacă nu există un suport lombar amplasat la circa 17 centrimetri deasupra șezutului, poate apărea riscul ca regiunea lombară să se curbeze când se stă pe scaun pentru perioade lungi, ceea ce înseamnă disconfort, dureri și posibile boli reumatismale.

2. Roțile scaunelor

Scaunele de lucru și de birou ar trebui să fie echipate cu cinci roți, pentru a asigura stabilitatea în orice unghi, deoarece centrul de greutate se poate deplasa ușor când ne aplecăm sau ne întindem după ceva.

3. Numărul de persoane care pot sta la masă

Numărul de persoane care pot sta la masă nu poate fi determinat de câte scaune poți înghesui la aceasta. În schimb, trebuie să iei în considerare spațiul de care are nevoie un adult pentru a se mișca, precum și lățimea părții superioare a corpului acestuia. Există câteva măsurători standard care te pot ajuta să calculezi acest lucru, plecând de la un spațiu de aproximativ 60 de centimetri pentru fiecare persoană. Poți să măsori lungimea mesei și să împarți această valoare la 60. Totuși nu uita să iei în considerare și forma scaunelor și lățimea eventualelor cotiere, pentru a asigura suficient spațiu astfel încât toți oaspeții să se așeze și să se ridice confortabil.

4. Utilitate, nu frumusețe

Când vorbește despre comode (și nu numai), Frida Ramstedt pune accentul pe construcția interioară, nu doar pe frumusețe:

„Mulți cumpărători neexperimentați fac greșeala de a se concentra exclusiv pe corpul comodei, adică pe forma și materialul carcasei exterioare și al plăcii superioare. Deși aspectul comodei este important, modul în care aceasta va fi folosită în viața de zi cu zi este, în general, determinat de construcția interioară.” (pag. 163)

5. Paharele trebuie să fie uscate

Când paharele sunt puse într-un dulap, trebuie să ne asigurăm că ele sunt bine uscate. În caz contrar, paharele mai vechi, în special, pot suferi de așa-zisa „ciumă a sticlei” sau „boala sticlei”, o reacție chimică care apare când paharele nu au fost lăsate să se usuce complet după spălare și au fost așezate cu gura în jos, ceea ce permite acumularea de condens în interiorul acestora. Această acumulare va crea o peliculă albă lăptoasă imposibil de îndepărtat.

6. Paturi pentru cupluri

Pentru ca un cuplu care își dorește un pat nou, dublu, să aibă parte de o experiență bună, trebuie ca cei doi să se întindă în patul ce se dorește a fi cumpărat, preferabil în același timp, și să verifice cum se mișcă sau se împlinge în el pentru a se da jos. Unele paturi sunt mai afectate de mișcare decât altele și, dacă unul dintre cei doi parteneri se trezește foarte ușor, acest lucru ar putea fi o problemă.

7. Paturi suspendate

În conformitate cu cerințele de siguranță ale Uniunii Europene, copiii sub șase ani nu ar trebui să doarmă în partea de sus a unui pat supraetajat sau într-un pat suspendat.

Bonus: Pasiunea lui John F. Kennedy pentru balansoare:

John F. Kennedy era atât de dedicat balansoarelor, încât se spune că deținea nu mai puțin de paisprezece exemplare, dintre care cele mai multe construite special pentru el. Unul dintre acestea îl însoțea chiar și în avionul prezidențial, Air Force Oane, în timpul călătoriilor oficiale! Balansoarele îi ofereau un confort sporit și îl ajutau cu problemele de spate. Modelul Appalachian Oak Rocker este produs și astăzi sub numele de Scaunul Kennedy. Se spune că, atunci când a devenit președinte, un balansoar a fost singurul obiect de mobilier pe care l-a luat din biroul său din Senat și l-a dus la Casa Albă.

Așadar, pentru cei interesați de sau din domeniul amenajărilor interioare, „Ghidul de mobilare” este o lectură utilă și binevenită.

Puteți cumpăra cartea: Editura Publica/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Cărți pentru copii: Regele Ugu, de Adam Stower

Jovi Ene

Revista presei culturale (3 – 9 octombrie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (13 – 19 februarie 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult