Filme Filme americane Recomandat

Filme pe scurt: War of the Worlds (2005) – Războiul lumilor

War of the Worlds (2005) – Războiul lumilor

Regia: Steven Spielberg
Distribuția: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

Când butonând televizorul am dat peste filmul ăsta, n-am trecut mai departe pentru că mi-am amintit de cele două scene antologice pe care demult voiam să le revăd. Ambele pe fondul invaziei extraterestre (sigur vi le amintiţi):

Într-un peisaj însorit, apele râului sclipind jucăuşe. Linişte şi pace când, brusc, râul se umple de cadavre plutind la vale.

Apoi, noapte. Mulţimi înnebunite pe un drum care traversează calea ferată. Se aude un semnal, barierele automate se lasă, lumea se opreşte, trenul trece în viteză. Nimic mai normal, doar că trenul e în flăcări de la un capăt la celălalt. Semnat Steven Spielberg.

Se pare că ce vreau să spun mai departe nu e despre film, ci despre regizor, care nu e unul oarecare. Pentru că ştie perfect să introducă suspansul, să creeze tensiune. Să te „agaţe”, ca spectator, în aşa fel încât tu să spui mai departe şi să vină lumea la film. Ştie, aşadar, să vândă.

În zilele noastre producătorii de automobile, de ţigări, de filme, n-ar supravieţui dacă n-ar face studii de marketing. Şi fac: ce caută publicul, ce prezentări preferă etc. Din mii, milioane de chestionare, rezultă matematic reţeta ideală: câtă acţiune, violenţă, suspans, romance… Corect aplicată, produce la sigur profitul scontat. Ei cu banii, noi cu distracţia. Fair!

Revenind la acest film, i-aş reproşa autorului detaliul că ni-i arată pe „marţieni” în toată splendoarea lor tripodă. Nu era necesar, oroarea oricum venea de peste tot şi era absurdă. Mâna aceea prelungă şi descărnată, cu degetele într-un ultim spasm, din final, ar fi fost de ajuns.

Articole similare

Blue Jasmine (2013)

Mihaela

Miracle on 34th Street (1947): Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

Mihaela

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult