Editorial

Top 3 cărți despre imigrare

Imigrarea este un proces cu care lumea este familiară încă din secolul al XIX-lea, în momentul în care industrializarea grăbită a vestului și idealizarea acestui spațiu în mentalitatea colectivă a rezultat în valuri de imigranți, dornici, din diverse motive, să își schimbe modul de trai. Fie că este vorba de un pericol iminent sau doar de condițiile precare, nesatisfăcătoare din țara de proveniență, oamenii continuă să își schimbe locuința și să adopte noi culturi și tradiții, în speranța integrării într-o societate aparent superioară. Fiind vorba atât despre un proces fizic, cât și despre unul mental, nu este de mirare că literatura a început să abordeze tot mai mult tematica imigrării. Cu toate acestea, următoarele trei cărți au reușit să-mi atragă cu adevărat atenția prin felul în care portretizează dificultățile în adaptare și efectul unor schimbări majore asupra identității de sine și a relațiilor cu cei din jur:

1. Exit West, de Mohsin Hamid, Editura Art

Publicat în 2017, romanul lui Mohsin Hamid a avut succes la publicul de diferite vârste, dat fiind că include atât o poveste de dragoste, cât și parcursul de devenire al unor personaje tinere, neexperimentate, ce trebuie să facă față dificultăților imigrării. Nadia și Saeed, doi tineri din Pakistan, sunt nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului ce le pune în pericol viețile. Mutându-se dintr-o țară în altă, cei doi se confruntă cu oameni și culturi diferite, încercând, însă, să păstreze strânsă legătura dintre ei și să își găsească, în același timp, o identitate de sine. La intersecția dintre nostalgia tradițiilor și tentația noului, necunoscutului, povestea Nadiei și a lui Saeed poartă cititorii printr-o călătorie a descoperirii de sine în care se vor putea regăsi cu siguranță.

2. Dinți albi, de Zadie Smith, Editura Litera

Romanul lui Zadie Smith prezintă diverse personaje în procesul lor de formare a identității, influențate de experiența imigrării, relatată minuțios de autoare. Pe de o parte, personajul Clara este o femeie jamaicană, care imigrează în Marea Britanie și, prin urmare, se confruntă cu dislocare culturală. Se distanțează de rădăcinile sale, îmbrățișând pe deplin cultura tineretului din Londra, trăind în mod nesăbuit și liber. În același timp, schimbarea este prezentă și la nivel spiritual, când vine vorba de credințele personajelor. Clara se află într-un proces de chestionare a propriei credințe, în timp ce este influențată de dedicația religioasă a mamei sale, iar viitorul său partener, Archie, se regăsește într-o situație similară, întrucât este oprit miraculos din a se sinucide. Fiind atât de aproape de moarte, personajul interpretează evenimentul ca o șansă de a începe o viață nouă, de a-și asuma chiar o nouă identitate, în timp ce își lasă experiențele negative din trecut în urmă când o întâlnește pe Clara și foarte curând se căsătorește cu ea. Pe parcursul romanului, cititorii se întâlnesc atât cu umor, cât și cu tristețe, conștientizând caracterul uman și vulnerabilitatea personajelor.

3. Hippie, de Paulo Coelho, Editura Humanitas Fiction

Dacă faimosul roman al lui Coelho, Alchimistul, nu v-a convins, Hippie prezintă, din punctul meu de vedere, o mai mare complexitate narativă și niște personaje în care cititorii se pot regăsi profund. În ciuda faptului că acțiunea este plasată, după cum anunță și titlul, în perioada anilor 1970, experiența dezvoltării personale și a regăsirii identității de sine este un drum pe care cu toții îl parcurgem. Personajele aleg imigrarea pentru a avea șansa de a descoperi ce are de oferit întreaga lume, transformând mutarea permanentă într-un stil de viață și refuzând ideea înrădăcinării tradiționale. Fiind un roman autobiografic, deși este redactat la persoana a III-a, Hippie se concentrează pe parcursul protagonistului Paulo, un brazilian de douăzeci și trei de ani. Acesta își începe călătoria în Amsterdam, unde întâlnește o tânără olandeză numită Karla, cu care pornește înspre Nepal cu bine-cunoscutul Magic Bus. Cei doi descoperă nu doar sentimentele pe care le au unul pentru celălalt, ci și motivațiile care le ghidează viața și direcția pe care doresc să o urmeze în căutarea unei conexiuni mai profunde cu lumea.

Articole similare

Top 10 filme premiate cu Premiul Oscar care chiar meritau Premiul Oscar

Dan Romascanu

Dacă mâine intrăm într-un nou regim totalitar, ce romane românești noi credeți că vor fi interzise?

Jovi Ene

Teatru: Drama pasiunii!

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult