Filme Filme europene

Un caz încă deschis: May December (2023)

May December (2023)
Regia: Todd Haynes
Distribuția: Natalie Portman, Chris Tenzis, Charles Melton, Julianne Moore

‘May December’ (2023) a fost comparat de multe ori cu ‘Persona’ lui Ingmar Bergman și regizorul Todd Haynes, departe de a nega influența, a acceptat-o și a comentat-o în câteva interviuri și conferințe de presă la festivaluri. Personal, cred că dacă vorbim despre complexitatea tematică și calitatea experienței cinematografice proporțiile se cer păstrate. Și totuși, există cel puțin două aspecte în care cele două filme sunt foarte asemănătoare. În ambele este vorba despre două femei, foarte diferite una de cealaltă, care se cunosc, se aproprie, încep să se contopească una în cealaltă. Al doilea aspect este legat de numărul de întrebări deschise și de probleme fară răspuns cu care spectatorii rămân la sfârșitul vizionării. ‘May December’ se inspiră dintr-un caz real, care a fost judecat și de tribunale și de instanța opiniei publice, find copios mediatizat. Filmul nu numai că evită judecățile morale mai mult sau mai puțin evidente, dar într-un fel redeschide cazul, punând un număr de întrebări și lăsând spectatorilor să găsească răspunsurile – dacă acestea există.

Acțiunea se petrece în 2015. Actrița Elizabeth Berry vine în orașul Savannah, Georgia pentru a o întâlni pe Gracie Atherton-Yoo, o femeie care, în 1992, la vârsta de 36 de ani, fusese condamnată pentru viol statutar datorita relației cu un adolescent de 13 ani. Cazul produsese senzație la vremea sa, căci femeia, căsătorită și mamă a trei copii, rămăsese însărcinată și născuse apoi în închisoare. 22 de ani mai târziu, Gracie trăiește o viață aparent normativă împreună cu soțul devenit bărbat matur, au deja copii mari, cei mai tineri urmând să părăsească casa pentru a studia la colegiu. Elizabeth, actriță formată la Julliard în spiritul ‘method acting’, investighează pentru rolul lui Gracie, pe care urmează să-l joace într-un film, încercând să înțeleagă motivațiile și emoțiile persoanei care va deveni personaj de film. Discută nu doar cu Gracie ci și cu restul familiei – soțul, copiii, fostul soț -, cu vecinii, cu cei care au avut legătură cu evenimentele petrecute cu 22 de ani înainte. Treptat, nimic din ceea ce apare evident la prima vedere nu mai este sigur: nici viața tihnită a familiei și integrarea lor sociala, nici felul în care cei din jur își amintesc evenimentele și se poziționează față de cei implicați, nici chiar motivațiile actriței investigatoare.

Nici personajele nu sunt cele care par la prima vedere și filmul acesta arata încă odată ce inutile sunt judecățile pripite, mai ales când este vorba despre oameni. Cel mai transparent ar părea Joe Yoo (interpretat de Charles Melton), adolescentul care se transformă într-un bărbat care își trăiește povestea de dragoste începută la 13 ani. Sunt calmul și stabilitatea sa reale însă? Nu cumva povestea de dragoste care i-a marcat viața l-a privat de multe alte experiențe, și decizia de a-și urma iubirea nu a fost liberă de constrângeri? Gracie (Julianne Moore într-un rol care i se potrivește perfect și în care se implică total) nu pare în niciun moment să accepte că cursul ales în viață include o parte de vină sau din responsabilitate. Este conștientă că succesul social este fragil, dar respinge orice critică sau judecată din exterior. Siguranța sa de sine are acoperire? În fine, Elizabeth (Natalie Portman – inteligentă și expresivă într-un rol complex) ajunge într-adevăr să cunoască cu adevărat motivațiile și emoțiile personajului pe care îl va intepreta în film? ‘May December’ spune multe despre poveștile din viața reală care ajung în formă romanțată pe ecran. Însăși reprezentarea într-un film înseamnă o judecată din partea cineaștilor, actorilor și în final a spectatorilor. Muzica lui Marcelo Zarvos este o adaptare și reorchestrare a muzicii lui Michel Legrand pentru ‘The Go-Between’ regizat de Joseph Losey, film în care apărea tot un băiat tot de 13 ani, în calitate de intermediar și confident al scrisorilor de dragoste dintre un bărbat și o femeie. Alte vremuri, altă implicare a adolescentului în formare. În ‘May December’, comform legii, Joe Yoo fusese victimă, și Gracie plătise prețul cu ani de închisoare. O poveste sordidă, sau dimpotrivă, o iubire între parteneri despărțiți de ani mulți în vârstă, gen de relație descrisă de metafora din titlul filmului? Cazul rămâne deschis.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://independentpicturehouse.org/movies/may-december/)

Articole similare

Căsătoria eșuată a unei zeițe: Le mépris (1963)

Dan Romascanu

Fame (2009)

Deea

Filme pe scurt: Avatar (2009) & Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Tudor Mirică

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult