Filme Filme europene

The Devil’s Double (2011) – un film despre opulența și nebunia unui regim dictatorial

The Devil’s Double (2011) – Dublura diavolului
Regia: Lee Tamahori
Distribuția: Dominic Cooper, Ludivine Sagnier, Raad Rawi

Zilele trecute, în încercarea de a da peste un film care să merite timpul pe care-l investesc în vizionarea sa, am dat peste producția „Dublura diavolului”, un film din 2011 bazat pe povestea adevărată a lui Latif Yahia, un locotenent al armatei irakiane care a fost forțat să devină dublura fiului lui Saddam Hussein, Uday Hussein. Filmul este regizat de Lee Tamahori și îl are în distribuție pe Dominic Cooper într-un rol dublu, atât în rolul lui Latif, cât și al lui Uday.

Filmul urmărește istoria lui Latif în timp ce este forțat să devină dublura lui Uday și este supus unei vieți de lux și exces, dar și de pericol și violență constantă. Acesta este forțat să se supună unei intervenții chirurgicale plastice și să imite comportamentul lui Uday, riscând, în mod constant, să fie ucis de inamicii lui Uday. De-a lungul întregii acțiuni, Latif se luptă să-și mențină propria identitate și moralitate și devine din ce în ce mai dezamăgit de stilul de viață brutal și hedonist al lui Uday.

Pentru a nu-mi devia percepția asupra acestei producții, am decis să studiez nițel istoricul lui Uday Hussein, unul dintre fii dictatorului din Iraq. Acesta s-a născut pe 18 iunie 1964, în Tikrit, Irak, și a crescut într-un stil de viață privilegiat ca fiu al liderului țării. Era cunoscut pentru comportamentul său extravagant și violent, fiind temut și disprețuit pe scară largă în Irak. Uday a fost implicat într-o serie de activități criminale, inclusiv extorcare, viol și crimă. De asemenea, era fi fost responsabil pentru furtul a milioane de dolari de la guvernul irakian.

Pe lângă activitățile sale criminale, Uday a deținut o serie de funcții oficiale în guvernul irakian, inclusiv șef al Comitetului Olimpic Irakian și șef al Fedayeen Saddam, o organizație paramilitară loială tatălui său. Era cunoscut pentru tacticile sale brutale în relațiile cu oponenții regimului și a fost responsabil pentru numeroase abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Acesta a fost ucis într-un incendiu cu trupele americane la Mosul, Irak. Moartea sa, împreună cu căderea regimului lui Saddam Hussein, au marcat sfârșitul unei ere în istoria Irakului.

Deci, din ceea ce ne reflectă realitatea istorică, figura lui Uday pare să fie perfect trasată în pelicul lui Lee Tamahori, un regizor care pare să aibă câteva puncte forte în munca sa de creație, precum ar fi  stilul său vizual izbitor, care prezintă adesea culori îndrăznețe și mișcări dinamice ale camerei, imaginile memorabile care rămân cu publicul mult după terminarea filmului, emoțiile intense și personajele complexe, cu accent pe performanțe brute, autentice. Tamahori nu se teme să abordeze subiecte controversate sau tabu în filmele sale și adesea depășește limitele subiectului său, inclusiv în pelicula de care vă povestesc acum. În plus, filmul are un mesaj social și politic puternic, abordând probleme precum raporturile de putere, corupția și influența covârșitoare a oligarhiei.

Filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor, unii lăudând performanța lui Cooper și portretizarea intensă a filmului asupra regimului Hussein, în timp ce alții au criticat dependența acestuia de violența grafică și acuratețea excesivă în a descrie evenimentele. Per ansamblu, filmul este o descriere captivantă și tulburătoare a realității brutale a vieții sub regimul lui Saddam Hussein, în cele mai șocante ipostaze. De departe, este un film provocator, inconfortabil și care denotă riscurile unei dictaturi asupra dezvoltării sociale a unui popor.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: lionsgate, https://www.traileraddict.com/the-devils-double/poster/1)

Articole similare

„4.3.2.1” (2010)

Delia Marc

Întru dispariția nostalgiilor: „O idee care ne sucește mințile”, de Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici

Corina Moisei-Dabija

„Băgău”, de Ioana Bradea – anti-roman erotic și vâscos

Corina Moisei-Dabija

1 comment

Faude 20 aprilie 2023 at 00:04

turbulentei Irakului post-invazie, in timp ce altii l-au criticat pentru ca a exagerat scarile de gravitate si a lipsit de nuantare in lumea cinematografica. In orice caz, opinia mea este ca Dublura Diavolului este un film pe care il poate onora, astfel incat, din acest motiv, cu recomandare, va invit sa il urmariti.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult