Carti Eseuri Recomandat

Ușa secretă către succes, de Florence Scovel Shinn

florence-scovel-shinn--usa-secreta-catre-succes-500x500”Ușa secretă către succes”, de Florence Scovel Shinn

Editura ACT și Politon, București, 2014
Traducere din engleză: Florina Pârvulescu

Pentru cei care nu o cunosc, implicit pentru mine, Florence Scovel Shinn (1871, New Jersey–1940, New York) a fost iniţial o ilustratoare americană. Ulterior, în a doua parte a vieții ei, a devenit mentor spiritual al curentului Gândirea Nouă și autoare a mai multor cărţi pe teme metafizice. Şi-a început cariera ca autoare în anul 1925, când și-a publicat singură prima ei carte The Game of Life and How to Play It (Jocul Vieții şi cum să-l joci). Au urmat alte trei cărți: Your Word is Your Wand (Cuvântul este bagheta ta magică), în 1928, The Secret Door to Success (Ușa secretă către succes), în 1940, și The Power of the Spoken Word (Puterea cuvântului rostit), publicată postum în 1945.

Prin conferințele și cărțile ei, Florence Scovel Shinn este considerată o adevărată precursoare a literaturii motivaționale. Dar spre deosebire de literatura motivațională curentă, care se axează mult pe inteligența emoțională, Florence Scovel Shinn folosește învățăturile Bibliei drept nucleu pentru opera sa. Astăzi nu mai vorbim de spiritualitate ci de inteligență emoțională dar, din punctul meu de vedere, doar denumirea diferă.

Chiar dacă sunt mai degrabă adepta cunoașterii și dezvoltării prin experiențe proprii și a răspunsurilor primite după depunerea unui efort din partea mea, trebuie să recunosc că lectura ideilor lui Florence nu este tocmai una lipsită de sens. Autoarea expune câteva idei sănătoase mai ales pentru superficialitatea și stresul ce rezidă în omul secolului XXI, dornic de putere și de bunăstare. Ce nu mi-a plăcut la această carte? Abundența de tehnici a fi utilizate pentru dobândirea fericirii pentru care există o definiție mult prea clară: bani, partener de viață, carieră. Când de fapt fericirea este căutarea și dezvoltarea continuă. Cel puțin pentru mine!

Florence Scovel Shinn
Florence Scovel Shinn

Florence crede în puterea cuvântului și în puterea noastră de a ne folosi de el pentru a ne îndeplini planurile. Dar înainte se află puterea gândului, aici autoarea atingând un aspect delicat al relațiilor interumane: ura față de aproape doar pentru că el a reușit să-și îndeplinească dorințele. Atât timp cât nu ne vom îndepărta gândul de la binele celuilalt și atât timp cât nu vom anihila ura pentru cei din jurul nostru nu vom ajunge niciodată să avem suficientă pregătire pentru folosirea cuvântului în atingerea obiectivelor.

Dacă ne cunoaștem visele nu trebuie decât să ne gândim într-o manieră pozitivă la ele, fără frică, iar acestea vor deveni realitate mai repede decât ne-am fi așteptat. Sunt de acord cu autoarea doar în ceea ce privește ideile de bază. Altfel, ea pierde din vedere următoarele aspecte, necesare pentru îndeplinirea dorințelor: omul trebuie să fie pregătit, să aibă o bază solidă care se numește credință (și nu mă refer aici neapărat la sensul religios al cuvântului) și omul trebuie să fie răbdător căci visele se îndeplinesc atunci când omul în cauză este pregătit să le primească. Altfel, avem de a face cu o simplă iluzie, de moment.

Cartea ne învață că este necesar să credem în noi și în faptul că ceea ce gândim se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Este necesară auto-disciplină și credință pentru a dărâma zidurile cu care ne înconjurăm. Iar pentru a ne demonstra acest lucru Florence folosește Biblia, utilizând o reinterpretare metafizică.

Puteți cumpăra cartea: Editura ACT și Polirom/Audiobook/E-book.

Articole similare

Anticlericalism și antimisoginism: Cartea cetății doamnelor, de Christine de Pizan (I)

Dan Gulea

Lumea ca basm: Cad castane din castani. Amintiri de ieri și de azi, de Emil Brumaru, Veronica D. Niculescu

Dan Gulea

Evoluția este haos plus feedback: ”Haos”, de James Gleick

Carmen Florea

1 comment

Profetul zilei 22 iulie 2015 at 18:42

Ce bine suna titlul, daca ar fi asa de usor…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult