Editorial

Top 5 cărți pentru sănătatea ta mintală

Se spune despre noi că suntem deja o generație de alienați dependenți de tehnologii informaționale. Ne petrecem zeci, sute de ore în fața calculatorului sau al telefonului mobil, consumăm cantități industriale de conținut video sau fotografic, iar mințile noastre par a fi din ce în ce mai rătăcite. Pentru a înțelege cât de dificil este să obții echilibrul mintal, haideți să aruncăm un ochi peste cifre. Conform datelor, în Uniunea Europeană, anual mor circa 58.000 de oameni prin sinucidere, cifra depășind mult numărul accidentelor rutiere, de exemplu. Totodată, din PIB-ul european se cheltuie 3-4% pentru profilaxia și tratamentul bolilor mintale, cele care cauzează pensionarea anticipată și obținerea gradului de invaliditate. Înțelegerea acestor cifre și date este vitală, deoarece ne punem mintea la bătaie zilnic. M-am gândit, în acest sens, să aleg pentru voi un top cinci cărți care v-ar ajuta să vă înțelegeți mintea și să vă regăsiți liniștea.

1. „Mâine eram veșnic leu”, de Arnhild Lauveng, Editura Trei

O carte indispensabilă pentru înțelegerea schizofreniei, o maladie fără vârstă, fără apartenență etnică sau economică. Volumul biografic dezvăluie pe larg confesiunile unei tinere care reușește să ajungă la o finalitate fericită, urmând constant un tratament corect ales. Dar până la acest punct, naratoarea ne povestește simțămintele ei cu privire la blamarea socială, la discriminare, la atitudinea cadrelor medicale depășite de situație. Au fost momente în care efectiv mi-au dat lacrimile, or este al naibii de greu să citești confesiunile unui om care se luptă din copilărie cu halucinațiile și cu vocile închise în mintea sa. Prezentul volum este însă necesar pentru că oferă multe răspunsuri cu privire la dificultățile acestei boli, cu privire la metodele cele mai bune de a depăși crizele care survin, dar mai ales pentru a înțelege cât de adânc este creierul nostru și cât de imprevizibil. Volumul a fost tradus la editura Trei, în colecția PPT.

2. „Cine sunt eu într-o societate traumatizată?”, de Franz Ruppert, Editura Trei

Acest volum este dedicat prioritar conceptului de traumă, ideii de a combate trauma înțelegând noțiunile de „victimă” și de „agresor”. Scrisă ușor, fluent, cu exemple practice, volumul scoate la iveală fenomene precum traumele din copilărie provocate de părinți obsesivi sau relații defectuoase în rapoarte de muncă, de dragoste. Este aidoma unui ghid care dezvăluie efectele long term ale traumelor într-o societate modernă. Volumul a fost tradus în 2020, la editura Trei, în colecție „Psihologie – Psihoterapie”.

3. „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”, de Gabor Maté, Editura Herald

Acest autor a devenit o descoperire a mea, în acest an. După ce i-am urmărit filmul „The Wisdom of Trauma”, am decis că trebuie să îi citesc și cărțile. Prezentul volum este o incursiune în lumea promiscuă a dependenței. Autorul analizează munca sa de psihoterapeut în Vancouver, dar de facto ne prezintă pe larg cât de susceptibili și de fragili suntem în fața dependenței de orice fel. Acest lucru mi se pare vital în contextul faptului că ne trăim viețile pe rețelele sociale și ne împachetăm imaginea în tot felul de fotografii intens prelucrate. Maté ne vorbește despre nevoia de interacțiune cu trauma, despre acceptare, dar mai ales despre non-discriminare ca metodă de contracarare a dependenței. Este un volum, zic eu, indispensabil pentru cultura noastră generală. Cartea a fost tradusă la editura Herald, în 2019, în colecția „Psihoterapia”.

4. „Antrenează-ți creierul”, de Joe Dispenza, Curtea Veche Publishing

Acest autor face parte din categoria celor care se vând bine și dau ceva bun la schimb. În acest volum, Dispenza explorează fenomenul de Yoga pentru Creier, un soi de strategie de dezvoltare a minții, oferind soluții la îndemâna oricui. Nu e un soi de medicament universal, dar se potrivește celor care abia încep să își cunoască mecanismele mintale, să le descopere pe deplin.

5. „Curajul de a fi vulnerabil”, de Brene Brown, Curtea Veche Publishing

Genul de ghid psihoterapeutic accesibil oricui, interesant de lecturat și cu multe sfaturi ușor de urmat. În plus, este atâta empatie în narațiunea autoarei, că simți cartea ca pe o îmbrățișare sinceră.

Aveți grijă de mințile voastre și nu uitați că o carte bună este o carte care te poate tămădui. Deci, spor la lecturi!

(Sursă fotografii: emag.ro, edituratrei.ro)

Articole similare

Stiri de bine pentru cinefili, primite de la “Independenta Film”

Delia Marc

Preludiu și durere muzicală în „Greutatea unui pian”, de Chris Cander

Corina Moisei-Dabija

Top 10 cărți de proză scurtă pentru vara 2020

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult