Filme Filme europene

O bijuterie redescoperită din cinematografia franceză a anilor ’60: La fiancée du pirate (1969)

La fiancée du pirate (1969)
Regia: Nelly Kaplan
Distribuția: Bernadette Lafont, Georges Géret, Henri Czarniak

Viața de cinefil rezervă surprize și uneori aceste surprize sunt foarte plăcute. Acesta este cazul cu descoperirea unui film realizat în 1969 – ‘La fiancée du pirate’ (în engleză a fost distribuit sub titlul ‘A Very Curious Girl’) -, a unei regizoare foarte interesante (Nelly Kaplan) despre care nu știusem nimic înainte, și a unei actrițe remarcabile (Bernadette Lafont) considerată cândva ‘vedeta Noului Val’ despre care sigur ar fi trebuit să știu mai multe. Sunt nume complet sau aproape complet căzute în uitare, o uitare nemeritată în opinia mea. ‘La fiancée du pirate’ este un film care ar trebui să fie scos din arhive și relansat pentru publicul de astăzi pentru că merită să fie văzut, cunoscut și discutat de amatorii de film, acum, la 50 de ani de la lansarea sa.

După ce am văzut filmul, care a fost pentru mine o revelație, am căutat informații despre regizoare. Nelly Kaplan este scriitoare de cărți de ficțiune și despre cinema, iar cariera de regizoare și-a început-o ca asistentă a lui Abel Gance în anii ’50. Au urmat câteva scurt-metraje ‘de artă’ în anii ’60. ‘La fiancée du pirate’ a fost primul ei film de lungmetraj, după care încă a mai regizat câteva filme, însă nici unul nu pare să se aproprie de nivelul acestuia. Un vârf de carieră unic? De ce? A fost oare catalogată drept regizoare de filme ‘îndrăznețe’ frizând soft-porn-ul? ‘La fiancée du pirate’ are o doză de nuditate și erotism care astăzi pare ‘standard’ dar nici în 1969, cel puțin în cinematografia franceză, nu cred că era un film foarte șocant. Oricum, cariera ei de scriitoare ‘serioasă’ pare să o fi pus in umbră pe cea de regizoare. Păcat.

Povestea filmului se petrece într-un sat francez la marginea căruia eroina principală, Marie, trăiește într-o colibă, prestând munci derizorii de servitoare, exploatată fiind economic și sexual de mulți dintre localnici, bărbați și femei. Șocul morții mamei sale și vizita unui prieten, proiecționist itinerant de filme (excelentul Michel Constantin), o determina să decidă că este momentul ca viața ei să ia o turnură. Va taxa serviciile sexuale prestate și se va răzbuna pe cei care o exploatasera până atunci. Din servitoare fără drepturi devine atracția numărul unu al adunaturii de ticăloși care profitaseră de ea până atunci și pericolul principal pentru ipocriți și nevestele geloase. Filmul poate fi privit că o farsă socială, în care o eroina, care mi-a amintit de formidabila Giuletta Masina din ‘Nopțile Cabiriei’, refuză să continue să fie victimă și se confruntă cu ridicolul răutății, profitând de viciile și slăbiciunile celor care populează o lume care o prezice pe cea din filmele lui Emir Kusturica.

Rolul principal este jucat de Bernadette Lafont, o actrița cu un repertoriu bogat, un fizic excepțional și un talent pe măsură. Mă întreb și în legătură cu ea, de ce cariera nu i-a fost mai vizibilă și mai spectaculoasă, pe măsura a ceea ce demostrează că poate în acest film. Mai apar aici câțiva actori cu figuri cunoscute din alte filme franceze, într-o galerie colorată de roluri excelent creionate. Muzica lui Georges Moustaki și vocea lui Barbara sunt motive suplimentare de delectare. Filmul poate fi văzut acum în versiune integrală pe youTube și vă recomand să-l vedeți, căci și regizoarea Nelly Kaplan și actrița Bernadette Lafont sunt două artiste care nu-și merită uitarea care pare să se fi așternut asupra numelor lor.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

Lawless (2012)

Jovi Ene

Un film cu deturnări de avioane, dar nu ca la Hollywood: 7500 (2019)

Dan Romascanu

Puterea răvășitoare a cuvintelor și impactul literaturii feminine asupra societății – Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult