Stiri

Turneul Retrocontrol continuă: Tangaj Collective prezintă documentare performative în Mexic, Africa de Sud, Portugalia, Bulgaria și România

Între 13 august și 13 octombrie Tangaj Collective în parteneriat cu The International Contemporary Dance Festival of Mexico City (Mexic), JOMBA! Contemporary Dance Festival (Africa de Sud), Quinzena de Dança de Almada (Portugalia), Derida Dance Centre (Bulgaria), Centrul Național al Dansului București și Unfold Motion, organizează turneul internațional Retrocontrol — Documentare performative în deplasare, în cadrul căruia își propune prezentarea celor mai recente proiecte performative documentare ale colectivului în Mexic, Africa de Sud, Portugalia, Bulgaria și România.

Adresând nevoia acută de difuzare a lucrărilor coregrafice românești, și implicit de promovare a artiștilor locali, turneul Retrocontrol combate lipsa vizibilității și viața scurtă a spectacolelor coregrafice autohtone, organizând o serie de reprezentații pe 3 continente pentru cele mai recente 2 spectacole din repertoriul Tangaj Collective: BLOT – Body Line of Thought și Ramanenjana.

BLOT Body Line of Thought este o creație a coregrafelor Simona Deaconescu și Vanessa Goodman, care explorează mișcarea în legătură cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul care le are ca performere pe Maria-Luiza Dimulescu și Simona Dabija prezintă corpul ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Conceput ca un spectacol hibrid, un amestec între o conferință și un spectacol coregrafic, BLOT vorbește despre asemănările dintre oameni și alte animale, cum ar fi transpirația, mirosul, reproducerea, mișcarea și imunitatea. De la micro la macro, spectacolul abordează modul în care bacteriile influențează aceste procese și ne conectează cu planeta.

În prima parte a proiectului Retrocontrol, în primăvara lui 2023, BLOT a avut reprezentații în Cluj, la Casa Tranzit, în capitală, la Centrul Național al Dansului București și în Sofia, la Toplocentrala, în cadrul Festivalului Antistatic. În partea a doua a turneului Retrocontrol, spectacolul va putea fi văzut de publicul din Mexic, în Festivalul Internațional de Dans Contemporan din Mexico City, la Teatro de la Ciudad Esperanza Iris, în data de 13 August.

Ramanenjana a avut premiera în aprilie 2022 la Radialsystem, Berlin, fiind creat după o perioadă lungă de documentare a coregrafei Simona Deaconescu și a artistei malgașe și activistei culturale Gaby Saranouffi. Pornind de la istoria unui eveniment care a zguduit viața politică malgașă în perioada ascensiunii colonialismului european în Madagascar, spectacolul militează pentru puterea revoluționară și vindecătoare a dansului liber. Combinând elemente performative și multimedia, realitate și ficțiune, documente de arhivă și mărturii contemporane, spectacolul are loc într-un cadru relaxat, deschis dezbaterilor și discuțiilor. Ramanenjana include interviuri video și audio cu localnici malgași precum cercetători, jurnaliști, șamani și ghizi locali, dublate de filmări în stilul ciné-vérité ale realizatorilor, oglindind experiența trăită de aceștia în timpul producerii spectacolului. Performerii din distribuția spectacolului sunt Haja Saranouffi, Simona Dabija și Maria-Luiza Dimulescu.

Prima reprezentație Ramanenjana din Retrocontrol va avea loc pe 2 septembrie în cadrul Festivalului de Dans Contemporan JOMBA!, în Hilton, Africa de Sud, urmată de o a doua reprezentație în cadrul aceluiași festival în Durban, Africa de Sud, pe 4 septembrie. A treia reprezentație Ramanenjana va avea loc pe 29 septembrie în cadrul festivalului Quinzena de Dança de Almada, Portugalia, fiind urmată de alte 4 reprezentații în luna octombrie, după cum urmează:

  • 3 Octombrie – Derida Dance Centre, Sofia, Bulgaria
  • 6, 7 Octombrie – Centrul Național al Dansului, București, România
  • 13 Octombrie –  Stagiunea Dinam, FABER, Timișoara, România

Reprezentația Ramanenjana din 13 octombrie și implicit finalul turneului internațional Retrocontrol va fi urmată de conferința Ramanenjana, de la cercetare la spectacol, în cadrul căreia se va face o retrospectivă a documentării și a motivațiilor personale care au dus la realizarea spectacolului final.

Pe lângă reprezentațiile celor două spectacole BLOT – Body Line of Thought și Ramanenjana, în cadrul turneului Retrocontrol va avea loc și evenimentul Zone (Ne)sigure – proiecție de filme de dans naționale și internaționale din selecția oficială a Bucharest International Dance Film Festival: pe 29 Septembrie vor fi proiectate filme de dans românești la Auditório Fernando Lopes-Graça, Almana, Portugalia, iar pe 7 și 12 octombrie o selecție internațională va fi prezentată la Centrul Național al Dansului București și la Cinema Victoria, Timișoara.

RETROCONTRÓL (< fr., lat.) s. n. Metodă de reglare a activității unui sistem, în care produșii rezultați prin funcționarea sistemului respectiv controlează tocmai procesele prin care au fost creați, intensificându-le (r. pozitiv) sau inhibându-le (r. negativ) desfășurarea.

“Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare” este un proiect cultural de mobilitate organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Activitățile din cadrul proiectului prezentate în afara țării, în Mexic, Africa de Sud, Portugalia și Bulgaria sunt finanțate de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Tangaj Collective

Tangaj Collective a fost înființat în 2014 de coregrafa Simona Deaconescu și producătoarea de film Anamaria Antoci. Pe lângă lucrările artistice create de Simona Deaconescu și colaboratorii săi, dublate de programe educaționale și turnee, colectivul organizează platforme dedicate artei performative internaționale și proiecte culturale dedicate comunității locale. Tangaj Collective își propune dezvoltarea de proiecte performative interdisciplinare, în care artele spectacolului, cinematografia, știința și tehnologia se coagulează în formate inovatoare. Începând cu anul 2015, Tangaj Collective organizează BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival, o platformă internațională dedicată promovării artiștilor din domeniul dansului, filmului și artei digitale.

Articole similare

Iubire şi înţelepciune în poezia sufită, Ceainăria Cărtureşti Verona, vineri, 9 martie 2018

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (28 mai – 3 iunie 2018)

Jovi Ene

Film O’Clock International Festival încheie cu succes cea de-a treia ediție – Filme remarcabile, discuții interactive și premii pentru filme din Ucraina și Bulgaria

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult