Editorial Recomandat

One World Romania 2011 – 3. 18 Martie (II)

Sectiunea – “Ce-ai face pentru bani!”
THIEVES BY LAW – HOTI RESPECTABILI
Israel / Germania – 2010
Regia/Scenariul: Alexander Gentelev
Producator: Simone Baumann
Imaginea: Israel Freedman
Casa producatoare: S.M.S Production
Premii si festivaluri: Tribeca Film Festival 2010, SUA
International Documentary Film Festival Amsterdam 2010, Olanda

🙂 Capitalismul nostru romanesc e un mic copil, dar invatam repede si promitem mult :). Reimpartirea resurselor in acele putine maine pricepute e o lectie pe care si-au insuit-o si aplicat-o si romanii! Plusvaloare? Ei, asta nu! Asta ar insemna profesionalism! – Cam aceasta este trista realitate a bonusului oferit ca prolog la Thieves By Law – de catre Alexandru Solomon, realizatorul documentarului „Kapitalism – reteta noastra secreta”.

Insa aceste Thieves By Law ne confirma banuielile si depaseste orice cadru al normalitatii! Sau nu, poate aceasta este normalitatea in care traim si pe care fiecare in limitele micii lui vieti, o incurajeaza si  o hraneste – in necunostinta sau in inconstienta.

Thieves By Law

Avem in fata noastra trei criminali profesionisti formati la scoala cruda si nemiloasa a inchisorilor rusesti. Sub aparenta de oameni de lume, sub opulenta unor vieti care se desfasoara in cele mai elegante habitate, in cele mai cosmopolite orase si capitale ale mapamondului, dincolo de pinacotecile lor private in care stralucesc picturi din scoala olandeza alaturi de mormane de marochinarie Vuitton, sub manusile de catifea ale pumnilor vesnic inclestati, sub voalul de mister al traiectoriei si afacerilor pe care le initiaza, se ascund niste fiare. Niste fiare care au debutat in viata cu mici hotii la varste fragede, biciclete de exemplu, apoi au trecut la spargeri si incet, incet, la 18 ani au reusit sa intre in Academia vietii lor, la puscarie. Au invatat regulile, au invatat umilinta, au invatat codul onoarei infractionale, au invatat respectul de sine, bineintels acel respect care i-a transformat  din a fi rau in a fi si mai rau, mai experimentati, tot mai puternici.

Hoti respectabili

Universitatea lor a fost inchisoarea. Etica lor a devenit criminalitatea organizata in scopul obtinerii puterii economice. Si incet – incet valorile s-au consolidat – si in mod concret – au devenit „internationalizati”. Lumea nu mai are granite pentru ei, este doar o mare feuda din care isi ciopartesc dupa pofta, halcile cele mai suculente. Si bogatiile Rusiei sunt la picioarele lor, intr-o interactiune guvernamentala – consolidata cu sange si teroare. Banii inseamna forta, forta inseamna criminalitate, criminalitatea aduce putere, puterea aduce banii…si cercul se inchide, intr-o fluiditate imorala a valorilor. Se spune in acest film „arata-mi o persoana din Rusia, care nu are antecedente penale”. Este opinia celor trei „personaje” aduse in fata noastra de catre Gentelev.

Si pornind de aici, cei trei, fiecare dintre putandu-i sa ii multiplicam de sute de ori – ei fiind numai exemplele in spatele si in jurul carora roiesc in intreaga lume „confrati” intru crime, isi devoaleaza cu nonsalanta viata si activitatile, dar si modul de organizare a lumii „lor”, incepand cu „fondurile de ajutor reciproc” si terminand cu „conferintele hotilor/criminali”. Activitatile criminale transfrontaliere, intinse din Rusia in Israel, pana in Franta, in Antibe, in …etc….etc…sunt nonsalant relatate, si camera parca ii asculta nemiscata si regizorul rareori intervine, pentru ca …nu-i asa? „e filmul lor”! Si cea mai sinistra figura – si ma indoiesc ca poate exista un termen de comparatie intre cei trei – pare a fi uzbekul – care – mic si grasut, in somptuos halat de casa si in papuci brodati cu propria sa lozinca de viata, emana prin fiecare por determinarea cruzimii criminale. Avocati corupti, guvernamentali corupti, afaceristi ucisi si indepartati din drum… M-am tot intrebat, citind carti, presa, vazand filme…oare este ceva special in fibra ruseasca – in modul in care i-a slutit  comunismul, societatea, perestroika, pentru ca Mama Rusia, in comparatie cu marile organizatii criminale ale lumii, Mafia, Camorra, Cartelurile, etc, pare ca a creat un numar cu mult mai mare si si mai „eficient” de „hoti respectabili”.

Thieves by Law

Halucinant finalul filmului, in care cei trei, in ipostaza de „oameni de afaceri cinstiti”, „rentieri”, isi traiesc cu imensa placere viata, bucurandu-se de familie (sinistrul uzbek Alimzhan ‘Taiwanchik” Tokhtakhunov), sau de pasiuni descoperite (unul se vrea chiar regizor – Vitaly „Bondar” Demochka), sau cel de-al treilea, Leonid „Macintosh” Bilunov,  dedicat religiei.

Intrebarea este…daca echipa de realizatori nu s-a temut pentru viata ei in decursul realizarii acestui film, care a insumat un efort de cca 300 de ore de filmare. Pentru ca s-au aflat in mijlocul unor rechini fiorosi. Dar poate ca si rechinii vor sa fie scarpinati uneori pe burtile umflate indelung cu victimele lor, poate ca satui fiind material, vor sa-si hraneasca si ego-ul – si interviurile lor au fost pentru ei o dovada a respectabilitatii puternice la care au ajuns si pe care vor sa si-o fluture precum flamura castigata intr-un razboi cu viata. Cu o viata oarecare, ca a noastra, a celor care suntem „nimeni”.

Inteligent si frisonant film.

Filmul – pentru cei care stiu lb. Rusa sau olandeza?!? – il puteti urmari pe Youtube (primul episod aici).

Nota: 10/10

Articole similare

Călătorii literare cu Lavinia Bălulescu: „Am o tonă de cărți care așteaptă să mă poarte cât mai departe”

Jovi Ene

10 cărți de citit în mai

Jovi Ene

Tinerilor români le cresc aripi!

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult