Carti Eseuri

Arta de a trăi înconjurat de flori. „Floriografie”, de Jessica Roux

„Floriografie. Limbajul secret al florilor: ghid ilustrat”, de Jessica Roux
Editura Paralela 45, Pitești, 2022
Traducere: Ralu Conțiu

În copilăria mea, florile erau parte inerentă a existenței noastre. Pentru a scăpa de dificultățile financiare specifice acelor vremuri, bunica mea plantase multe feluri și dis-de-dimineață, înarmată cu vreo două căldări pline ochi, mergea la o piață alăturată și le vindea. Era în asta un soi de ritual de supraviețuire prin estetic. Știam fiecare soi cum se crește și se îngrijește, eram părtașă la suferințele bunicilor când florile se îmbolnăveau sau când nu mergeau vânzările. De atunci și până acum, ei încă mai cresc și vând buchete minunate, iar eu am grijă să păstrez tradiția.

Prin urmare, m-a bucurat nespus apariția enciclopediei „Floriografie. Limbajul secret al florilor: ghid ilustrat” de Jessica Roux, la Editura Paralela 45, în traducerea lui Ralu Conțiu. Realizată în condiții grafice excelente, cartea este o incursiune în istoria asocierilor floristice din perioada victoriană, o epocă a simbolurilor și a intențiilor ascunse. În cele peste 200 de pagini, autoarea ne perindă liniar de-a lungul unei câmpii cu cele mai diverse flori și plante, de la violetă la iederă, de la gura-leului la ghiocel.

Știați că, pentru a spune „mi-e dor”, puteți oferi o camelie? Sau că garoafa era considerată dragostea maternă? Multe dintre curiozitățile legate de flori coboară într-un trecut mitologic, iar autoarea nu doar ne povestește despre cum se folosesc aceste plante în compoziții, ci ne oferă sfaturi de combinare și ocazii la care putem merge cu un buchet sau altul.

Plăcerea de a citi astfel de cărți rezidă din nevoia de a ne dezvolta simțul și stilul eclectic pe care l-am înlocuit de foarte mult timp cu comoditatea lipsei. Evident, multe dintre plantele descrise în care nu pot fi găsite foarte ușor, dar ideea centrală, cea de la care trebuie să porniți lectura acestei cărți, e că există un istoric în spatele combinațiilor florale și că undeva, într-un trecut destul de îndepărtat, exista un limbaj al plantelor.

Din punct de vedere artistic, cartea are ilustrații foarte frumoase, realistice, dar echilibrate. Paginile mătăsoase dau senzații tactile care se îmbină perfect cu textul. Stilistic, cartea ne oferă mici capsule informative, explicite, pe înțelesul tuturor, fără pretenții exagerate, ceea ce, în linii mari, tinde să capteze atenția cititorului fără a-l obosi. Fără denumiri în latină, fără contexte complicate. Jessica Roux pare să mizeze pe mici puncte relevante. De unde provine? La ce folosim? Cu ce se combină? Iată cele trei întrebări de bază la care găsim răspunsuri pe cinste.

Jessica Roux și-a dezvoltat pasiunea pentru artă încă din copilărie și și-a continuat studiile în acest domeniu la Savannah College of Art and Design (SCAD), unde a obținut o diplomă în ilustrație. După absolvire, și-a început cariera ca artistă și ilustratoare independentă.

Lucrările sale sunt populare în comunitatea artistică și au fost expuse în galerii și expoziții din întreaga lume. De asemenea, a lucrat cu clienți din diverse domenii, inclusiv editoriale, publicitate și design de ambalaje.

Mi se pare mie că aveți acum posibilitatea să cumpărați și dăruiți o carte frumoasă celor care caută plăcerea esteticului în sânul naturii. Sunt sigură că vor aprecia această carte la justa valoare.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

„Rolul poeziei în lumea aceasta a utilitarismului este de a împiedica desacralizarea lumii, de a nu lăsa să dispară dimensiunea spirituală a vieții” (Romeo Aurelian Ilie, interviu)

Corina Moisei-Dabija

Mami, vreau un pierce în limbă, de Simona Hupov

Jovi Ene

„Frumoasa din pădurea adormită” în interpretarea lui Charlotte Gastaut. Un deliciu vizual și tactil

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult