Stiri

Concurs ”10 ani de Filme-cărți.ro”: Câștigă un pachet de cărți Humanitas! – ÎNCHEIAT!

Pe 17 august 2009, era publicat primul articol pe Filme-cărți.ro și, astfel, apărea în blogosfera românească un nou blog, un nou portal cultural. Acum, când suntem în preajma aniversării de 10 ani, ne-am gândit să răsplătim fidelitatea și pe cei mai inspirați cititori ai noștri, prin intermediul unor concursuri atractive.

Cel care începe azi, alături de partenerii noștri de la Editura Humanitasaduce ca premiu un pachet de cinci noutăți, respectiv: ”Melancolia”, de Mircea Cărtărescu, ”Fluturele negru”, de Radu Paraschivescu, Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, de Cătălin Pavel, ”Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower și ”Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?”, de Frans de Waal.

Despre cărți:

-”Melancolia”, de Mircea Cărtărescu. „Ajunse la rond, unde îl aștepta Vasile Singurătate. Coborâse de pe soclul său și levita la o palmă deasupra aleii. În dreptul frunţii, al coastelor și-n josul pântecului piatra lui nobilă era spartă. Dar ţinea încă la piept o carte, singura scrisă de el vreodată, o carte ilizibilă de piatră. Băiatul se-apropie de soclu și citi înc-o dată inscripţia săpată-n aramă: CUM NINGE SOARTA? Își lipi fruntea de ea și-o repetă în gând până cuvintele își pierdură sensul. Apoi se-ndreptă către marele mutilat și-l luă, fără să-l privească, de braţ. Porniră-mpreună de-a lungul șinelor de tramvai, lăsându-și în urmă umbrele lungi și subţiri. Strada era tăcută și pustietatea totală. Drumul n-avea sfârșit. Omul de piatră avea să-l însoţească de-acum toată viaţa.“

-”Fluturele negru”, de Radu Paraschivescu. „Fluturele negru este romanul unei predestinări în care fiecare amănunt – copilăria chinuită, maestrul iubit, dar aflat într-o altă vârstă a picturii, amorul novelesc pentru o femeie pierdută, dar mai ales spectrul morţii-prietene, viziunea fluturelui negru în fiecare gest, vis, întâmplare – îşi are rolul său. Nu există scăpare din universul negru al lui Caravaggio – pare a ne spune povestitorul din alt timp –, nu există scăpare în afara scurtului moment în care, printr-un tertip (de ordinul creaţiei din nimic), artistul ne obligă să privim altfel figurile sale ambivalente, concupiscente sau suave, fructele sale pline de o sevă artificială, «cinele de taină» necanonice şi neconvenţionale.“ – SIMONA SORA

Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal”, de Cătălin Pavel. „În primul an de facultate, am urmat cursul de arheologie al profesorului Radu Florescu. M-a pus să învăț, cât de cât, latinește și m-a luat, în practica de vară, la Capidava, șantierul său preferat din Dobrogea. Profesorul a avut generozitatea să-mi dea, la sfârșitul anului întâi (când cursul lui se încheia), un sfat părintesc: «Optează pentru arheologie, căci în anii care urmează o să te înhațe marii profesori Schileru, Frunzetti, Hăulică și am să te pierd!» Cam așa s-a și întâmplat, dar interesul pentru lumea veche (consolidat și prin pedagogia lui Constantin Noica) a rămas viu și divers în continuare. Acum, citind cartea de față despre «Arheologia iubirii», mi-am dat seama că – și dacă rămâneam arheolog – aș fi ilustrat mai curând uneltele, optica, stilul și temele lui Cătălin Pavel. În orice caz, asta mi-aș fi dorit! Salut, prin urmare, un autor cu care mă identific admirativ: dacă l-aș fi întâlnit în primul an de facultate, mi-ar fi devenit, probabil, model.“ – ANDREI PLEŞU

-”Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower. Istoria Balcanilor a fost adesea asociată cu violența și tulburările politice; apariția statelor naționale, pe fundalul declinului puterii otomane, a contribuit la adâncirea conflictelor și a instabilității generale. În această regiune, unde diversitatea etniilor, a religiilor și a obiceiurilor a influențat constant cursul evenimentelor, popoarele au fost mereu prinse în angrenajul forţelor care au hotărât destinele ţărilor din sud-estul Europei. Analiza istoricului britanic Mark Mazower ne poartă dincolo de stereotipuri și clișee, desfășurându-ne înaintea ochilor metamorfoza spațiului balcanic de-a lungul secolelor. Remarcabilă sinteză a 500 de ani de istorie, lucrarea de față conturează o realitate mai bogată și mai impresionantă decât ne-am fi imaginat vreodată.

-”Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?”, de Frans de Waal. Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea surprinzătoare a cogniției animalelor, care nu sunt niște simple mașinării ce răspund la stimuli și reacționează mânate numai de instinct. Autorul ne arată felul în care cercetările din ultimele decenii au descoperit că primatele își pot face planuri pentru viitor și pot folosi unelte, că delfinii sunt capabili de empatie și se pot striga pe nume, că unele păsări au o memorie vizuală uimitoare și chiar se pot recunoaște în oglindă, sau că elefanții își pot da seama ce sex au oamenii cu care interacționează. Cartea lui Frans de Waal ne va face astfel să reexaminăm tot ceea ce credeam că știm atât despre inteligența animalelor, cât și despre a oamenilor.

Pentru a câștiga pachetul de cărți, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Ce ați îmbunătăți la Filme-cărți.ro pentru a deveni mai bun?

Condiţii de participare:

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • cel mai inspirat comentariu va fi desemnat drept câştigător, de către echipa Filme-cărți.ro.

Asteptam comentariile dvs. pana sâmbătă, 31 august 2019, inclusiv, iar câștigătorul va fi anunțat pe această pagină și pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde va primi pachetul de cărți de la Editura Humanitas.

Succes!

Concurs promovat pe Câștigă.net.

Later edit (3 septembrie 2019): După votul echipei Filme-carti.ro, castigator a fost desemnat comentariul Dianei:

”Cred ca am avea nevoie de mai multe cronici negative…stiu ca toata lumea tinde sa scrie despre cartile care le-au placut, dar cartile sunt scumpe si daca sunt proaste merita o recenzie pe masura. Mi-ar placea sa citesc mai multe recenzii acide si amuzante.”

Felicitări!

Articole similare

Reprezentații Teatrul Arte dell Anima, săptămâna 1-6 decembrie 2015

Jovi Ene

Poate Estera, de Katja Petrowskaja

Dan Romascanu

Bestsellerurile momentului, colecții noi, cărți premiate și ecranizate își așteaptă cititorii la standul Editurii Litera de la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

29 comments

Roxana Luscan 26 august 2019 at 10:05

Continutul site-ului este de calitate. As modifica grafica acestuia pentru a fi mai atractiv vizual.

dumitru barabula 26 august 2019 at 10:47

Ador sa citesc si sunt curios sa citesc aceste carti minunate care prezinta un interes foarte mare

diana 26 august 2019 at 10:56

Cred ca am avea nevoie de mai multe cronici negative…stiu ca toata lumea tinde sa scrie despre cartile care le-au placut, dar cartile sunt scumpe si daca sunt proaste merita o recenzie pe masura. Mi-ar placea sa citesc mai multe recenzii acide si amuzante. 🙂

Nicolae 26 august 2019 at 11:10

Felicitări pentru cei 10 ani împliniți și succes pe mai departe. Ca și sugestie pentru îmbunătățirea siteului eu as propune o rubrică lunară cu un top 3 al cărților citite de fiecare autor de cronici, pe categorii, ficțiune, non ficțiune, cărți pt copii. Iar o altă sugestie ar fi să aveți o secțiune în care să fie propusă o carte importantă nou apărută și despre care să discutați și cu cititorii, ca un club de carte cumva.

Roxana Năstase 26 august 2019 at 11:10

Eu consider că blogul Filme-cărți are deja tot ce îi trebuie și este unul foarte bun. Ce îți poți dori mai mult, decât să descoperi care sunt cele mai bune cărți și filme? De asemenea, și cele mai puțin bune trebuie menționate, cu toate că gusturile diferă de la om la om.

VASI C 26 august 2019 at 11:19

as schimba putin grafica ,fondul site-ului si poate si caracterul literelor!

Trasnea Vladut 26 august 2019 at 11:31

Site-ul filme-carti este minunat pentru oameni carora le plac aceste 2 domenii, totusi eu consider ca acest site are nevoie de o reclama mai bogata pentru ca toti oamenii sa stie de existenta sa. In cadrul retelelor de socializare ar trebui sa se creeze mai multa publicitate prin care sa directioneze oamenii catre acest site. Site ul filme-carti merita sa aiba numerosi vizitatori, iar asta se poate realiza si cu ajutorul raspandirii informatiei.

Camelia Mariana Gherasim 26 august 2019 at 11:38

Aș îmbunătăți vizibilitatea, sigur ar creste numărul de cititori atât pentru site cât și pentru literatura. L-aș scoate în calea și în ochii oamenilor.

allex06 26 august 2019 at 12:51

As aprecia un site in care sa gasesc toate noutatile aparute in Romaina, de la toate editurile pe categorii, cu descriere comerciala sau rezumat foarte scurt pentru ca unele descrieri comerciale sunt foarte slabe si nu conving. Cu link-uri afiliate normal, unde se poate monetiza, dar ca sa fie complet ar trebui sa includa si editurile cu care nu se poate lucra in sistemul afiliat. Cei monetizati pot fi avantajati cu o expunere mai buna.

Am observat in ultima perioada mai multi colaboratori pe blogurile mari romanesti din alte domenii, gen cetin, zoso etc
Poate fi o idee de crestere si pentru voi …
Succes!

Mihaela 26 august 2019 at 21:41

Apreciez foarte mult site-ul filme-cărți, consider că are cam tot ce îi trebuie unui site de cultură și informare, iar ca sugestie, cred că ar trebui insistat mai mult pe promovarea acestuia, în special în rândul generațiilor foarte tinere. Felicitări pentru pentru articole, oferă viziune și puncte de vedere ale specialiștilor pentru cei neinițiați, dar pasionați de literatură și cinematografie!

Filip Madalina 26 august 2019 at 23:17

Recomandarea mea tine de câteva modificări referitoare la partea de vizual, de dinamica a paginii. Momentan, este o pagina liniara, așezată. Ce as schimba: pe pagina principala, in partea de sus, unde apare titlul “Recenzii filme și carti”, as seta câteva știri care sa ruleze. Exemplu: Articolul zilei, Citatul zilei (fie el dintr-un film sau o carte), evenimente legate de cărți, lansări de carte, premiere cinematografice, etc. As schimba culoarea de fundal cu o nuanță mai calda și fontul (cel puțin la titlul paginilor și al articolelor), as merge pe ceva mai caligrafic, care sa “curgă”. Butoanele pentru share, comentarii și cel cu iconița in forma de ochii, nu funcționează. Dacă vreți sa captati și publicul mai tânăr, care, in general, prefera sa simplifice cât mai mult lucrurile și sa primească informația cât mai ușor și repede, cred ca ar ajuta o secțiune cu prezentarea recenziilor sub forma de video. Ma bucur ca apar la recenziile filmelor și trailere acestora.

Raul Lupu 26 august 2019 at 23:26

Blogul Filme-carti.ro aduce laolaltă atât pe pasionații de filme, cat si pe cei dornici sa se scufunde pentru a afla noutăți, pentru a trai emoții sau pentru a fi binedispuși in lumea in care totul e posibil.Cred ca acest blog face o treaba excelenta nu doar prin bogăția articolelor ,dar si prin originalitatea continutului.
In primul rand,pentru optimizarea site-ului eu aș alege sa atașez mai multe trailere la filme(cine nu ar dorii sa priveasca filmul si sa citeasca cartea dupa ce a fost captivat de trailer interesant?Eu sigur aș vrea), dar si sa inserez mai multe imagini.De exemplu,la secțiunea „impresii de calatorie” oamenii doresc sa vizualizeze mai multe imagini(pentru a se convinge de ce scrie), iar mai apoi sa treaca la povestioare.
In al doilea rand,posibilitatea adaugarii unui „rating” la filmul vazut sau cartea citita, urmat de opinia persoanei poate aduce un strop de sclipire blogului.De pildă,tinerii sunt obisnuiti cu aceste „trasaturi”,mulțumindu-i faptul de a-si putea lasa feedback-ul.
Asadar, adaugarea de mai multa culoare(de imagini),dar si posibilitatea lăsării unui feedback sunt cateva aspecte pentru ca aceat blog minunat sa fie mai bun.

Cristian Manase 27 august 2019 at 16:18

As realiza periodic interviuri cu oameni importanti ai culturii romanesti!

Teodora Lovin 27 august 2019 at 18:01

Ceea ce consider eu că ar putea fi îmbunătățit la acest site, subiectiv vorbind, este perspectiva din care sunt privite filmele/ cărțile; mai exact, cred că ar fi mai eficientă o problematizare a subiectului și a stilului, nu un rezumat al lui, în contextul scriiturii contemporane. De altfel, nu trebuie să ne limităm doar la publicațiile recente, ci putem să ne întoarcem și la cele „uitate” (unii ar spune „vechi”), dar care reprezintă un potențial punct de dezbatere în legătură și în paralel cu ceea ce circulă acum pe piața culturală.
Pe de altă parte, tehnic, nu ar strica dacă aspectul paginii ar fi ceva mai inventiv, mai plăcut privirii, un site care, vizual, să invite la lectură.
Si, ca o ultimă precizare, cred că ar fi interesant dacă ar exista o rubrică special dedicată contribuitorilor, adică non-profesioniștilor doritori să scrie. În calitate de elev, cred și susțin faptul că ar trebui să existe astfel de locuri pentru tinerii care citesc/ văd filme/ au ceva de spus, dar n-au unde să își publice ideile (filtrate, comentate de o viziune avizată).
Totuși, chiar și fără aceste modificări, filme-cărți rămâne o inspirație pentru cei care vor să se ancoreze în noile apariții, în evenimentele și axele culturale de azi și să descopere noi piste de lectură.

Andrei Bădică 27 august 2019 at 18:14

Aș adăuga noi rubrici, cum ar fi „Cartea lunii”, „Filmul lunii”, dar și „Autorul lunii”. De ce nu și o rubrică numită „Editura lunii”, urmărind, astfel, impactul în mediul online al cărților, filmelor, autorilor și al editurilor.

Ionuț 27 august 2019 at 21:17

Aș mai adauga o rubrica cu câteva pagini pdf din cărți. Asta mi se pare cea mai bună reclamă !!!

Traian Anghel 28 august 2019 at 07:13

Aș aprecia o rubrică dedicată filmelor care constituie ecranizări ale unor cărți foarte cunoscute.

Carmen 28 august 2019 at 08:21

Felicitări pentru calitate și longevitate.

Ce mi-ar plăcea să găsesc în plus aici față de ceea ce deja există este informația despre cinematograful de artă.
(Dacă nu o rubrică separată, un tag care să ducă spre așa ceva când dai o căutare.)

Ruslana 28 august 2019 at 16:18

Mi-ar placea sa existe evenimente, organizate de echipa „filme-carti”, la care cititorii fideli (si nu doar) sa poata face schimb de carti intre ei.

Catalina Ghitulescu 28 august 2019 at 21:26

Site-ul, perecum si pagina de facebook asociata, sunt variate si interesante. Poate ar fi bine, pentru ca e vorba de o arta inrudita cu literatura , pentru a realiza o sfera culturala mai ampla, de realizarea unei rubrici legate de artele spectacolului, mai ales teatrul, macar sub forma unor „semnale” a fenomenului teatral atat din capitala cat si din provincie (teatre de stat dar si teatru independent)

Danilov Elena Otilia 29 august 2019 at 13:01

N-aș schimba nimic!

Loredana Sandu 29 august 2019 at 20:50

Maica Tereza spunea foarte frumos „Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.” Așadar, dragă filme-cărți cu și mai multă forță și determinare, inspirație, imaginație și emoție , site-ul, cu siguranță, va deveni din ce in ce mai bun!

Monica Marton 29 august 2019 at 21:29

Imi place filme-carti. Va urmaresc cu interes. Nu cred ca as face modificari majore. As introduce o rubrica destinata documentarelor. La multi ani!

Marius Orbai 30 august 2019 at 12:30

La multi ani! Va urmaresc de multa vreme. E un site atractiv.. Mie imi place istoria si as adauga o rubrica destinata evenimentului zilei, nasterea unui mare om politic, scriitor, sau orice personalitate considerata marcanta. Multi ani prosperi!

Băican Ana-Maria 30 august 2019 at 13:05

Filme-cărți..ro este un portal cultural interesant, caracterizat prin varietate, calitate și originalitate.
Consider că nu necesită schimbări majore, însă pentru că “mereu este loc de mai bine”, sugestiile mele ar fi următoarele:
– organizarea de cât mai multe concursuri captivante cu premii atractive;
– realizarea unei rubrici destinate cititorilor în care aceștia să poată recomanda cărți care i-au impresionat, prin intermediul unor recenzii proprii, crescând astfel
interacțiunea dintre cititori și autorii cronicilor postate;
– grafica ar putea fi îmbunătățită pentru ca site-ul să devină și mai plăcut din punct de vedere vizual;
– mai multă publicitate ar fi benefică atât pentru site, dar ar ajuta și mai multe persoane să se bucure de informațiile utile, actuale, accesibile și atractive puse la dispoziție.
La mulți ani, Filme-cărți.ro și succes mai departe!

Crăciun Aurelia-Veronica 30 august 2019 at 19:33

Imi place formatul site-ului. Găsești tot ce-ți trebuie. Eu nu aș schimba nimic la el. Site ul reprezintă un real interes pentru mine. Cat despre concurs, m-aș bucura enorm dacă aș câștiga. Sunt o simplă studentă la istorie care ar putea fi super fericită să se prezinte in fața profesorului cu ” Arheologia iubirii” in mână, pentru a primi un autograf, poate banal pentru alții, dar atat de valoros pentru mine.
Toți participanții ar merita să câștige și sunt pe deplin conștientă că acest mesaj nu ar putea fi „cel biruitor”. Cu toții avem un scop, iar pentru unul dintre noi acesta va deveni realitate. Succes participanților si vreau să mulțumesc atat in numele lor cat si in al meu pentru gestul de caritate. Multumim!

Cojocaru Claudia 30 august 2019 at 22:43

Site-ul mi se pare excelent, cu un conținut de calitate și foarte util celor pasionați atat de lectura, cât și de film. Fiind o împătimită a poeziei, mi ar placea sa văd mai multe recenzii ale volumelor de poezii din diferite culturi, epoci, curente…De asemenea, cred ca site ul ar merita o mai mare promovare pe social-media, deoarece populația ar putea astfel sa se folosească de recenzii înainte sa citească o carte/vizioneze un film și sa le poată recomanda și altor persoane interesate.

Cristina A. 31 august 2019 at 01:45

Cred ca-n 10 ani- felicitari pentru continuitate- ati acumulat mai multa experienta si cunoastere, si stiti cel mai bine cum vreti sa arate siteul, ce asteptari au cititorii, si de unde sa va inspirati, eventual sa comparati cu alte bloguri/ siteuri din alte tari; va incurajez sa-l promovati.

Florin Valentin 31 august 2019 at 21:04

Salutare ! Cum spunea si Andrei Plesu ,, Cultura e cea mai decentă formă de scepticism ” as vrea sa va felicit pentru efortul si devotamentul depus in a crea un portal/punte intre cultura si umanitate, intre formele reale ale lumii si fictionalul si fantasticul livresc. Cu ocazia aceasta, oferind acest premiu, imi puteti da ocazia sa citesc si sa reflectez cu operele lui Mircea Cartarescu sau Radu Paraschivescu , cat si cu ,, Istoria Balcanilor”.
Site-ul filme-carti.ro ofera o larga gama de informatii menite sa ofere oamenilor detalii despre carti,locuri,oameni,filme. Eu, ca cititor si ca om ce cauta cultura in cele mai mici forme , pe langa subiectele propuse de dvs. , mi-as dori sa vad o sectiune individuala numita, sa spunem , ,,Filosofia, esenta vietii” in care sa se dezbata probleme filozofice despre viata , spre exemplu conceptele lui Camus , Kierkegaard , Sarte , Nietzsche . In sine , filosofia e buna pentru a-l face pe om sa reflecteze asupra vietii , mediului , existentei umane , binelui si raului pentru a ,,nu muri prost” ( Alexandru Dragomir ) .
In plus , pe aceasta sectiune ar fi bine venita o serie a intelectualilor romani cu citate ( facilitand memorarea acestora) concepte ale lui Cioran , Eliade , Ionescu , Gabriel Liiceanu , Constantin Noica , Petre Tutea , ceea ce i-ar face pe acestia mai cunoscuti prin intermediul ,,torentului” de cuvinte spune si scrise de acestia.
Pe langa filosofie mi-ar placea sa vad interviuri cu mai multi oameni, oameni simpli pe diferite teme ca : ,,Eul cugetator” , ,,Tu-ul rational”(Un contrast intre ratiune si empirism/sentimente) , ,,Viata vie”(citat. Dostoievski) , ,,Cartea sau orasul” , ,,Bach sau Hesse” , ,,Dostoievski sau Tolstoi” , ,, Literatura romana re-scrisa si re-citita” , ,,Daca Socrate era român?” , etc. Acestea ar fi cateva din temele pe care le puteti aborda cu diferiti oameni, discutii libere .
Aceasta este parerea mea, spre ca ideile mele vor fi citite si daca sunt plauzibile chiar aplicate , finalmente faceti o treaba buna si sper sa continuati tot asa!! Multumesc pentru atentia acordata !

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult