Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (26 iunie – 2 iulie 2017)

Știrile săptămânii: Movie night by the Book – Blade runner și ”Visează androizii oi electrice?”; Noutate Editura Herald: Istoria filosofiei hermetice, de Nicolas Lenglet du Fresnoy; Artmania: Năluci și spirite în Transilvania cu Lacuna Coil, “nașii” rock-ului italian; Biografia lui Mourinho + ediția adăugită a cărții „Cum funcționează Google”, la Editura Publica; Svetlana Cârstean – invitată la Ledbury Poetry Festival, cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie; “București Optimist” devine album fotografic, la Curtea Veche Publishing; Alianța verii: Proiectul fotografic „IUBESC” și colecția Leda Edge lansează volumul „50 de zile înainte de sinucidere”; Nou in seria de autor la Editura Herald: Pe calea mea – O Autobiografie, de Alan Watts.

Movie night by the Book – Blade runner și ”Visează androizii oi electrice?”

Editura Nemira vă invită la a doua ediţie de Movie night by the book cu o proiecție specială a filmului-cult Blade Runner, regizat de Ridley Scott și o discuție despre cartea care stă la baza lui,Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick. 

Evenimentul are loc pe terasa barului Epic (Str. Colței, nr. 50), pe 5 iulie, de la ora 21.00, iar moderatorii discuţiei sunt Ana Nicolau şi Andrei Huţuleac.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Filmul cult Blade Runner a apărut în 1982 şi a fost regizat de Ridley Scott. În rolurile principale sunt Harrison Ford ca Rick Deckard, Rutger Hauer ca Roy Batty şi Edward James Olmos ca Gaff. Nu este o ecranizare exactă, dar, folosind elemente noir, transpune o parte din ideile şi temele abordate de Philip K. Dick în romanul său. Toamna aceasta vom avea parte şi de o continuare, ”Blade Runner 2049”.

Romanul Visează androizii oi electrice?, de Philip K. Dick, spune o poveste postapocaliptică în care personajul central încearcă să afle ce înseamnă să fii om într-o lume plină de roboţi şi cu multă acţiune. O explorare interesantă a luptei omului cu idei precum real versus ireal, inteligenţă versus deficienţă mentală, emoţii, umanitate şi valorea credinţelor.


Noutate: Istoria filosofiei hermetice de Nicolas Lenglet du Fresnoy

Istoria filosofiei hermetice abordeaza istoria propriu-zisa a filosofiei hermetice, adica alchimie, din cele mai vechi timpuri si pana in epoca autorului. Du Fresnoy prezinta cei mai cunoscuti alchimisti, impreuna cu rezumatul vietii acestora (acolo unde este posibil), precum si o critica a practilor acestora si a transmutatiilor pe care le-au obtinut. Desi pare ca du Fresnoy considera alchimia o nebunie, cititorul isi da seama, parcurgand cartea sa, ca acesta stia foarte multe privitor la alchimie. Unele remarci cu privire la cativa autori dau de inteles ca era mult mai la curent cu aceasta arta decat a vrut sa se inteleaga. La sfarsitul lucrarii se afla o lista cronologica a alchimistilor, iar autorul marcheaza distinctia dintre cei care el considera ca au reusit si restul. Asa cum spune du Fresnoy cu umor, cei care afirma sus si tare ca detin Piatra Filosofala nu o au. Majoritatea adeptilor care au avut succes pe aceasta cale au fost discreti, caci cei care si-au facut cunoscute izbanzile au avut de suportat persecutii din partea invidiosilor si a lacomilor.

Nicolas Lenglet du Fresnoy, nascut la 5 octombrie 1674, la Beauvais, si decedat la 16 ianuarie 1775, la Paris, s-a numarat printre marii eruditi ai epocii sale. Cartile pe care le-a scris cuprind comori ale cunoasterii. Istoria filosofiei hermetice, publicata în 1742, este dovada valorii scrierilor sale. Toti cei care au scris despre alchimie s-au inspirat amplu din acest volum.


Artmania: Năluci și spirite în Transilvania cu Lacuna Coil, “nașii” rock-ului italian

“Care-i primul lucru la care vă gândiți când vine vorba de Transilvania? Nouă ne vine în gând excelentul Festival ARTmania de la Sibiu! Am fost acolo în urmă cu câțiva ani, am avut un concert extraordinar, după care am mai petrecut vreo două zile pierduți printre niște munți de o frumusețe sălbatică, într-un ținut presărat cu castele vechi, vârcolaci, un tărâm cu neguri pline de magie. Abia așteptăm să ne întoarcem în vara aceasta, cu un show mult mai mare, alături de un lineup excelent. Va fi grandios! Și zgomotos”, le transmite fanilor români trupa Lacuna Coil, “nașii” hard-rock-ului italian, care vor cânta pe 28 iulie, începând de la ora 21.00, în Piața Mare din Sibiu, în cadrul Festivalului ARTmania. I-ați auzit în blockbusterele “Underworld” sau “Resident Evil: Apocalypse”! Una dintre cele mai tari trupe de rock, cotată cu patru stele de Allmusic și nominalizată la premiile MTV, aduce anul acesta la Sibiu povestea întunecată a unui sanatoriu uitat pe undeva, printr-un sat din nordul Italiei. O fortăreață părăsită, cu coridoare lungi și scorojite, de-a lungul cărora alunecă fantomele sutelor de suflete care au fost vreodată torturate aici: “Delirium”!

Ai curaj să deschizi vreo ușă? Albumul “Delirium” a intrat încă de la lansare pe primul loc iTunes, la categoria metal, și pe locul 2 întopul rock al aceleiași platforme.

  • Tarja, Lacuna Coil, Riverside, Beyond the Black, You And Me At Six, Devin Townsend Project și Walkways sunt trupele confirmate pe afișul celei de-a 12-a ediții a Festivalului ARTmania din Sibiu. Biletele au fost puse în vânzare în rețelele eventim.ro, roși pe kompostor.ro. În perioada de pre-sale, prețul unui abonament este de 190 de lei.

Fantome în Transilvania. Transilvania, ținutul celor mai adânci mistere și al marilor legende, nu avea cum să nu intrige o trupă care s-a declarat mereu fascinată de posibilele comparații între lumea reală și cea fantastică, lumi care, cel mai adesea, fuzionează în muzica lor. ”Împletim adesea simboluri întunecate cu scene din viața reală, am creat o metafore care evocă tot atâtea momente de confuzie în fața situațiilor atât de fragile cu care ne confruntă în real, zi de zi”, spun membrii trupei.  Cel mai recent album, “Delirium”, al optulea din discografia Lacuna Coil, este o aventură plină de metafore într-o lume apăsătoare, scene întunecate care se petrec în spatele acelor uși închise care se înșiruie pe interminabilele coridoare scorojite ale bătrânului sanatoriu părăsit. Ai curaj să deschizi vreo ușă? În spatele ei s-ar putea afla fantomele sufletelor torturate vreodată aici, care încă nu-și găsesc liniștea, prinse pentru eternitate în chinul de atunci. În spatele fiecăreia dintre uși sunt nenumărate metafore pentru ororile pe care le întâmpinăm în fiecare zi, până în momentul în care, în mod miraculous, găsim leacul tuturor relelor – așa cum spun membrii trupei. Melodici, creativi și plini de forță, Lacuna Coil mizează pe o estetică gotică, atât muzicală, cât și vizuală, dar și pe armonii care pun voci în contrast sau pe riff-uri adânci de chitară. “The House of Shame”, “Broken Things” sau “You Love Me ‘Cause I Hate You” se numără printre piesele care se vor auzi în Piața Mare din Sibiu, la Festivalul ARTmania. Pe lângă noile producții, incluse pe albumul “Delirium”, Lacuna Coil va include în playlistul pentru ARTmania cele mai bune piese de pe albumele lor legendare, de la materialul discografic de debut, foarte apreciatul “In A Reverie”, până la “Karmacode” sau mai noile “Dark Adrenaline” sau “Broken Crown Halo”.

Își încep turneul european pe 1 iulie, cu un concert în Italia, la Cagliari, și vor ajunge în România după o serie de show-uri la festivalurile germane Rock Harz și Riverside sau faimosul Masters of Rock din Cehia. După Sibiu urmează două luni de turneu în Statele Unite și Canada, care va trece prin Boston, Cleveland, Los Angeles sau Monteral și Quebec.

Lacuna Coil. Au început prin a deschide show-urile unor legende ca Megadeth, Motorhead sau Paradise Lost, după care, un confortabil loc 14 în Billboard încă de la debutul extrem de anticipatului album “Dark Adrenaline” avea să le aducă notorietatea internațională și vânzări record, de peste un million de unități, în Statele Unite. Acute temperate de un bass profund, un sound specific care a asigurat coloana sonoră a unor blockbustere ca “Underworld” sau “Resident Evil: Apocalypse”, muzica Lacuna Coil este produsul cel mai bine vândut din istoria casei de discuri care i-a lansat, Century Media Records, o companie care a fost cumpărată în 2015, pentru 17 milioane de dolari, de Sony Music Entertainment. Aplaudați la Ozzfest, în Statele Unite, au colaborat cu In Flames, au înregistrat un album cu influențe arabe – “Shallow Life” -, care, de altfel, a urcat pe locul 20 în topurile din Statele Unite, au câștigat un premiu pentru cel mai bun album la Female Metal Voices Fest Award, în 2012, și titlul de cea mai bună trupă din lume la Metal Hammer Awards, în 2016.

Cristina Scabbia – vocal

Andrea Ferro – vocal

Marco “Maki” Coti-Zelati – bass

Ryan Blake Folden – tobe


Porto, Chelsea, Inter Milan, Real Madrid și Manchester United. Mari echipe, antrenate de faimosul José Mourinho. Cartea Sub lupă ne arată cum funcționează mecanismele minții unui antrenor de top, informațiile din culise și istoriile complicate ale transferurilor între cele mai mari cluburi. Ne dezvăluie un om care va pune întotdeauna familia și prietenii mai presus de fotbal, un Mourinho așa cum nu vi l-ați fi imaginat vreodată.

Începând cu 2004, după ce Mourinho a trecut la fotbalul englez, Robert Beasley a urmărit cu multă atenție cariera acestuia. Fiind un jurnalist de sport apreciat, Beasley s-a bucurat de privilegiul accesului în cercul de apropiați ai Alesului, unde a descoperit un om pe care puțini au ajuns să-l cunoască cu adevărat, și o persoană care, între timp, i-a devenit și prieten. O poveste la capătul căreia veți ajunge să priviți lumea prin ochii lui José:

M-am născut ca fiu al unui fotbalist și am crescut ca fiu al unui antrenor. În ziua nașterii mele, tata urma să joace un meci foarte important. A venit repede să mă vadă, după care s-a dus direct pe teren. Acesta este mediul în care am sosit eu pe lume. […] Mi-am petrecut toată viața în lumea fotbalului și nu am uitat niciun moment important. Mi-am început cariera de jucător în copilărie și mi-am dorit să nu ratez nicio etapă. Au urmat formarea ca antrenor și experiența din tinerețe ca antrenor, după care, fotbalul profesionist. Viața mea a fost fotbal, fotbal și iar fotbal.

Am reeditat Cum funcționează Google — actualizată cu un nou capitol.

Eric Schmidt, președintele consiliului de administrație de la Google și fostul director executiv al aceleiași companii, împreună cu fostul prim-vicepreședinte al departamentului de producție, Jonathan Rosenberg, ne împărtășesc în cartea Cum funcționează Google lecțiile ȋnvățate de cei doi autori pe măsură ce au ajutat la clădirea acestei fabuloase companii.

Această ediție nouă include un capitol nou despre Alphabet, strategia inovatoare și operațională a Google, care demonstrează că rețeta succesului unei afaceri este atragerea creativilor inteligenți și creearea unui mediu în care aceștia să poată prospera la scară mare.


Svetlana Cârstean – invitată la Ledbury Poetry Festival, cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie

Poeta Svetlana Cârstean este invitată alături de Ana Blandiana și Magda Cârneci la Ledbury Poetry Festival, cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie ce se desfășoară anual în apropierea graniței cu Țara Galilor, în fermecătorul oraș ce-i poartă numele.

România este invitată în premieră la celebrul festival.

La doar o zi de la deschidere, cele trei scriitoare se vor alătura traducătoarei Viorica Pâtea pentru un eveniment special dedicat poeziei românești, conceput și moderat de către autoarea britanică Fiona Sampson, redactorul-șef al Revistei Poem, care a publicat de curând, cu sprijinul ICR, un număr integral dedicat poeziei românești.

Evenimentul din data de 1 iulie va consta într-o discuție despre poezie și rolul ei într-o lume în perpetuă schimbare, precum și în lectura unei selecții de poeme, în limba engleză și în original.

Ledbury Poetry Festival este cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, reunind, anual, poeți din toate colțurile lumii. Aflat la cea de-a 21-a ediție, cu un program eclectic ce prezintă poezia prin intermediul diferitor forme artistice, Festivalul se va derula în perioada 30 iunie — 9 iulie și îi va avea ca invitați, printre alții, pe cunoscutul scriitor britanic Simon Armitage (CBE), poetele Jen Hadfield (câștigătoarea Premiului T. S. Eliot în 2018) și Vahni Capildeo (câștigătoarea Premiului Forward în 2016), poeții americani Tony Hoagland, A.E. Stallings, Christopher Merrill și Thomas Lynch, Bejan Matur (Turcia), Maria Galina (Rusia), Patrick Dubost (Franța), Tabish Khair (India), André Naffish-Sahely (Abu Dhabi), Tal Nitzán (Israel), Basem el-Nabres (Palestina) și alți poeți britanici de renume precum Denise Riley, John Hegley sau Sean Hughes. Fiona Sampson, veche prietenă și susținătoare a României, este poetul în rezidență la ediția din acest an a Festivalului.

Svetlana Cârstean (născută în 1969) este poetă și traducătoare. Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și  Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul Gravitație, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de către editura Albert Bonnier în colaborare cu editura Rámus.


București Optimistdevine album fotografic. Cristian Vasile și arta de a fi turist în propriul oraș

I se spune Igu, este fotograf pasionat de călătorii și de mișcare, și de câțiva ani surprinde o altă față a Bucureștiului. Cristian Vasile și pagina sa de Facebook București Optimist au reușit să stârnească admirația celor care caută motive să se reîndrăgostească de orașul lor. Începând din 5 iulie, “București Optimist” va fi disponibil la Curtea Veche Publishing sub forma unui album fotografic, și până pe 4 iulie poate fi rezervat în precomandă cu autograf pe site-ul curteaveche.ro. Proiectul este susținut de Canon.

Lucrurile care ne sunt cel mai aproape sunt adeseori cel mai greu de remarcat. Devenind un turist în propriul său oraş, Cristian Vasile dezvăluie, printr-o bună dozare a contrastelor, partea frumoasă a Bucureştiului – clădiri extraordinare, peisaje urbane, oaze de linişte, oameni plini de entuziasm. Văzut de jos sau de la înălţime, fotografiat întotdeauna dintr-un unghi neaşteptat, Bucureştiul este un oraş care pulsează de viaţă, un univers plin de lumină şi de culoare, mereu altfel, mereu surprinzător – prin diferitele urme ale istoriei sale, prin amestecul de stiluri arhitecturale, prin nonconformismul artei sale urbane, prin intensitatea vieţii de zi cu zi, prin frumuseţea sa nocturnă. “Bucureşti Optimist”, o extraordinară colecţie de fotografie, străpunge cenuşiul cotidian şi ne învaţă să ne reorientăm privirea, să vedem lucrurile într-o altă lumină, pozitivă, optimistă.

Cartea “București Optimistde Cristian Vasile este disponibilă pentru precomandă la prețul de 39 lei în magazinul online Curtea Veche Publishing: http://bit.ly/2rXRfZY


Alianța verii: Proiectul fotografic „IUBESC” și colecția Leda Edge lansează volumul „50 de zile înainte de sinucidere”

„Nu ești pisică. Nu ai opt vieți de rezervă. De aceea trebuie să trăiești în așa fel încât lumea să își amintească de tine multă vreme după ce vei fi murit.” – Stace Kramer

Editura Corint lansează vineri, 7 iulie, de la ora 17.00, la Terasa Mega Mall, romanul teen fiction 50 de zile înainte de sinucidere, scris de Stace Kramer, în cadrul colecției Leda Edge.

Romanul de debut al lui Stace Kramer este un semnal de alarmă adresat tinerilor: autoarea abordează cu naturalețe și curaj o temă sensibilă și controversată, printr-o analiză psihologică a generației de azi, ilustrând contradicțiile și spiritul liber specific vârstei. Volumul a avut peste 3.5 milioane de cititori online, iar povestea de bază a servit drept sursă de inspirație pentru jocul Balena albastră, denaturând viziunea autoarei.

Alături de partenerii săi, Editura Corint și-a propus să evidențieze puterea internetului, ca factor de manipulare și de influență, unde anonimatul îi protejează pe tineri, oferindu-le posibilități nelimitate. Lansarea își propune să fie o dezbatere și un semnal de alarmă adresat adolescenților care refuză să vorbească despre problemele lor și caută soluții în locuri greșite.

Acest volum beneficiază de expertiza doctorului Andrei Cristian, cel care a scris prefața și notelor de subsol. În viitorul apropiat, acesta va organiza o serie de conferințe dedicate adolescenților.

În cadrul evenimentului, îi vom avea alături pe:

  • Marta Popescu, cu proiectul IUBESC, care va desfășura o sesiune fotografică alături de invitați și public;
  • Doctoru Cristian Andrei, care ne va vorbi despre dificultățile întâmpinate de adolescenți și despre percepția lor asupra vieții, fiind influențați și provocați de internet să își demonstreze abilitățile și să își depășească limitele, fără a fi conștienți de consecințe;
  • Irina Stoica, vlogger Irina citește;
  • Nona Rapotan, cadru didactic și coordonatorul site-ului Bookhub.ro din 2016;
  • Irina Ionescu, de la Școala de Valori, partenerii noștri pentru eveniment. Școala de Valori este o organizație non-profit, a cărei viziune este transformarea României într-o societate care generează încredere, echilibru și curaj.
  • Lucia Radu-Simota, trainer in educația nonformală și blogger;
  • Alexandra Predescu-Șarpe, moderatoare și PR la Editura Corint.

Despre autoare

Stace Kramer (nume inspirat din seria de filme horror Saw) este pseudonimul sub care publică tânăra autoare Anastasia Holova. S-a născut în anul 1996, în Rusia. Bestsellerul „50 de zile înainte de sinucidere” l-a scris la 16 ani, vârstă pe care o are și eroina cărții. Povestea adolescentei rebele care încearcă să-și găsească drumul în lumea ei fragilă a devenit imediat cunoscută și a cucerit tinerii cititori.


Nou in seria de autor: Pe calea mea – O Autobiografie, de Alan Watts

In acest volum sclipitor si savuros, Alan Watts isi consemneaza evolutia spirituala si filosofica: de la copilul unor conservatori religiosi pana la profesorul spiritual neconventional care provoaca occidentalii sa sfideze conventiile si sa gandeasca singuri. Inca de la inceputul vietii sale intelectuale, Watts se dovedeste a fi un renegat al filosofiei si un autodidact care a ajuns la budism prin intermediul invataturilor lui Christmas Humphreys si ale lui D.T. Suzuki. Pe calea mea combina in mod inspirat tipul de filosofie neconventionala a lui Alan Watts si relatarile – adesea pline de umor – despre diversi guru, celebritati si experiente cu droguri psihedelice, precum si observatiile profunde ale autorului referitoare la cultura occidentala. Astfel, avem privilegiul de a cunoaste un personaj captivant, care nu s-a temut niciodata sa-si urmeze calea, devenind un exemplu de libertate spirituala.

Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde va fi preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii. Se muta apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influentat in conceptiile sale de D.T. Suzuki si Christmas Humpreys. Ulterior, ii va cunoaste pe Joseph Campbell si pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si budismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre budismul zen. Devenit decan al Academy of Asian Studies din San Francisco, tine regulat conferinte si are frecvent emisiuni la radio. In anii urmatori, face numeroase calatorii in Japonia si Europa, unde sustine conferinte la cele mai importante universitati. Cu aceasta ocazie se intalneste cu C.G. Jung. In anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gandirii orientale in Occident, atat prin cartile sale, cat si prin numeroasele sale emisiuni  de radio si televiziune. Moare in 1973 lasand in urma o opera vasta.

Articole similare

Aylin Cadîr, “in the Mood for Jazz”, deseară, la Godot Cafe-Teatru

Delia Marc

Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (3 – 9 iulie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult