Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Super! Sunt un gândac!, de Ciprian Măceșaru

super_1”Super! Sunt un gândac!”, de Ciprian Măceșaru

Editura Humanitas, București, 2015

Moto: „Cum ar fi ca într-o bună dimineață să vă treziți că v-au crescut antene, că aveți un abdomen cafeniu și trei perechi de picioare… de gândac?” (coperta a patra)

Ei bine, cum să nu gândiți că o astfel de întâmplare ar fi ceva extraordinar, mai ales dacă ați fi copil? Da, una dintre fanteziile cele mai frecvente ale copiilor dintotdeauna este să se transforme peste noapte în ceva fantastic, fie că vorbim de un simplu gândac sau de un leu fioros, de un robot cu foarte multe funcții sau măcar într-un cântăreț sau într-un om faimos. Iar de acolo înainte, totul ar fi altceva, visam așa nu numai cu ochii închiși, ci mai ales cu ei deschiși. Și poate nu am încetat niciodată.

Ciprian Măceșaru imaginează o astfel de pățanie și gândul m-a dus imediat la faptul că sursa fanteziei sale este ”Metamorfoza” lui Kafka, cea mai apropiată povestire de acest gen. Numai că aici suntem într-o altă lume, cea a copilăriei, deși nu trebuie neglijați adulții, pentru că nu trebuie să îți pierzi niciodată copilul din tine. Iar aici ambele categorii pot găsi o frântură din propria imaginație, pot descoperi un umor fin și vor urmări cu entuziasm orice pățanie a personajelor, fiecare din ele purtând germenii unor arhetipuri generaționale. Nu degeaba, cartea poartă chiar pe copertă următoarea recomandare: Pentru copii zglobii și oameni mari ștrengari”.

super-sunt-un-gandac-pentru-copii-zglobii-si-oameni-mari-strengari_5_fullsize

Așadar, Andrei se trezește într-o bună dimineață ca gândac și este foarte încântat de această transformare. Numai că nimeni dintre cei din jur nu se simte la fel, pe rând părinții, profesorii și colegii leșină, caută scăpare sau îl tratează cu ironie, îndepărtare sau dezgust. Avem totuși de-a face cu o lume destul de permisivă, accesibilă copiilor, astfel încât povestea curge fără manifestări de isterie colectivă, ci suav, simplu și foarte simpatic.

Am citit această carte împreună cu fiul meu în vârstă de aproape zece ani și am fost amândoi la fel de încântați. Ceea ce înseamnă că Ciprian Măceșaru a reușit ceea ce și-a propus, să ajungă cu ușurință atât în inima copiilor, cât și în mintea adulților, pentru că povestea sa are cursivitate, are umor și încântă pe orice om deschis și suficient de isteț. Iar ilustrațiile sunt la fel de faine, le-am văzut cu atenție și ne-am imaginat lumea povestită prin intermediul lor.

Vă recomand această carte pentru copiii voștri, dar și pentru copiii din voi!

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Elefant.ro/E-book.

Articole similare

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în august 2021

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (15 – 21 august 2011)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (13 – 19 mai 2013)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult