Editorial

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2019 (Jovi)

Conform statisticilor de pe Goodreads.com: în 2019, am citit 111 de cărți (cu 11 mai mult decât în 2018 și probabil cel mai bun an al meu din ultimul deceniu), am citit 27.703 pagini (cu peste 3.000 mai mult decât în anul anterior). Din nou un an cu multă diversitate, în care m-am concentrat asupra multor plăceri personale (cărți ale autorilor români, cărți de istorie sau religie etc.)

Pentru început, editurile de la care am citit cărți în 2019:

  1. Editurile Humanitas (Humanitas, Humanitas Fiction, Humanitas Junior) – 49 cărți;
  2. Editura Polirom – 20 cărți;
  3. Editura Paralela 45 și Editura Litera – 10 cărți de fiecare;
  4. Editura Trei – 4 cărți;
  5. Editura Publica, Curtea Veche Publishing, Nemira, Art și Didactica Publishing House – 2 cărți de fiecare;
  6. Editura Niculescu, Pandora M, Cartea românească, Hyperliteratura, Bookzone, Cartex, Harper Collins și Corint – 1 carte de fiecare.

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2019:

Desigur, nu cred că există umbră de îndoială, intră în acest top doar cărțile pe care le-am citit efectiv și care mi-au produs o plăcere deosebită:

1. ”Simetria dorințelor”, de Eshkol Nevo, Editura Humanitas Fiction

N-am reușit să scriu pe larg despre ”Simetria dorințelor”, dar mi-am promis să o fac în curând, poate după o eventuală recitire. Romanul lui Eshkol Nevo este unul despre prietenie și valorile ei, despre felul în care totul se poate schimba în lume, dar prieteniile adevărate rămân acolo pentru totdeauna. La fiecare rând, la fiecare paragraf citit m-am gândit la gașca noastră de prieteni din facultate care, după 20 de ani, tot se întâlnește de mai multe ori pe an pentru a-și reînnoi ”jurămintele” nescrise, pentru a reunifi credința în prietenie.

La fel și eroii lui Eshkol Nevo, care își scriu dorințele pentru următorii patru ani, timp în care nimic nu va fi așa cum își doresc, ci vom descoperi aici un carusel de sentimente, dureri, întâmplări, iubiri și gelozii care îi determină pe cititori să empatizeze, pe rând, cu introvertitul, cu extrovertitul, cu familistul sau cu boemul. Dorințele celor patru prieteni ne aparțin, iar de aici se degajă senzația de angajare și de încredere în personaje, precum și multă naturalețe și sensibilitate pentru ansamblul creat de scriitorul israelian.

2. ”Promisiunea zorilor”, de Romain Gary, Editura Humanitas Fiction

Atunci când am scris pe larg despre această carte, spuneam că ”nu e niciodată prea târziu să te închini în fața unei capodopere, iar Promisiunea zorilor este o capodoperă, o carte aflată foarte aproape de perfecțiune”. Într-adevăr, nu poți să nu te îndrăgostești de această poveste, care privește în principal iubirea pe care o datorăm părinților, pentru că aceștia vor avea întotdeauna încredere în copiii lor sau îi vor vedea înflorind la fiecare pas. Dincolo de acest aspect, este și o excepțională carte de aventuri, ca să nu mai vorbim de stilul literar și de modalitatea de scriere, mereu actuală, deși prima ediție a apărut tocmai în 1960.

O altă recenzie, Iulia, aici.

3. ”Arheologia iubirii”, de Cătălin Pavel, Editura Humanitas

Prima carte de non-ficțiune din top este una care m-a ajutat să privesc cu alți ochi ”pietrele” de care sunt atât de îndrăgostit; caut mai mereu prin plimbările mele ruinele antice, iar Cătălin Pavel mi-a oferit o altă perspectivă, chiar dacă eu încerc să studiez locurile vizitate. Pasionat fiind de arheologie, am văzut fiecare capitol dinacest volum ca o splendoare, pentru că m-a purtat prin multe dintre locurile văzute sau studiate chiar de mine. Am ajuns la Roma sau Atena, visez să ajung la Pompei sau Halicarnas, așa că incursiunile de aici, multe dintre ele foarte tehnice, dar privite cu zâmbetul pe buze și cu grija de a atrage orice categorie de cititor, deschid o nouă lume nu numai cercetării științifice, ci și călătoriilor și studiilor viitoare.

Despre această carte și nu numai, am realizat la FILIT și un interviu cu Cătălin Pavel.

4. ”Căderea unui sombrero”, de Richard Brautigan, Editura Paralela 45

Publicat inițial în 1976, cu subtitlul ”A Japanese Novel”, romanul este exemplul perfect al literaturii care nu îmbătrânește, nu își pierde prospețimea și surprinde la fiecare pas cititorul. Elementele supranaturale se împletesc cu cele profund umane, cum ar fi dragostea, relațiile interetnice, disoluția și incompetența autorității, fiind în același timp un roman plin de umor și un roman despre tristețea pierderii iubirii, un roman care pendulează între o relație ratată și scrierea unei cărți ce scapă de sub control scriitorului (ceea ce, probabil, a făcut conștient și Brautigan). O carte excelentă.

5. ”Ce s-a pierdut din creștinism. Bătăliile pentru Scriptură și credințele pe care nu le-am cunoscut”, de Bart D. Ehrman, Editura Humanitas

O primă carte cu problematică religioasă, ce îmbină cercetarea istorică cu cea teologică, pentru a ne dezvălui cât de disputate erau primele secole după apariția creștinismului în privința prezentului și viitorului acestei religii. Accentul este pus pe ”ceea ce s-a pierdut”, de la forme de creștinism pline de oameni de valoare și de mare erudiție (forme considerate imediat după, dar și acum ”eretice”) până la scrieri importante, distruse sau îngropate de tăvălugul proto-ortodox. Din fericire, mai sunt descoperite din când în când documente pentru a ne imagina (contrafactual, desigur) ”cum ar fi fost” dacă o altă ramură a creștinismului inițial ar fi fost dominantă. Un volum foarte interesant pentru problematica creștinismului timpuriu.

6. ”Nici toate ale popii. Religie fără stres”, de Wilhelm Tauwinkl, Editura Humanitas

Am ales să scriu despre această carte sub titlul de ”10 sfaturi pentru creștinii adevărați”, pentru că, dacă religia ar fi predată în școli după acest volum al lui Wilhelm Tauwinkl, am mai avea o șansă. Așa cum ar fi o idee să existe asemenea capitole deschise și tolerante și în dogmatica ortodoxă , pe care am studiat-o cu atenție acum vreo 15-20 de ani, dar am găsit-o închistată și distantă față de orice altă componentă creștină. 

Autorul ne propune aici lecții importante, pertinente, inteligente, dar pe înțelesul tuturor, al celor mai importante detalii ale creștinismului, plecând de la ceea ce este Biblia până la aspecte concrete ale cultului, Bisericii, eticii, rugăciunii, criticând acolo unde e necesar, glumind acolo unde este permis, fiind pe rând înțelegător sau critic, unde este obligatoriu. Este o carte mai mult pentru creștini, care ar trebui să-și înțeleagă credința cu alți ochi și să se schimbe, dacă e cazul. Și este, în cele mai multe cazuri.

7. ”Infrapaginal. Jurnal 2000-2018”, de Ciprian Măceșaru, Editura Cartex

În unele cărți, mai ales când cunoști autorul, te cufunzi și trăiești alături de el. Poate și de aici includerea în acest top, cu siguranță subiectivă (așa cum și topul este, desigur, subiectiv). Poate pentru că o parte din însemnări au legătură cu orașul nostru, Câmpina, poate pentru că admir scriitorii care se oferă pe de-a-ntregul cititorilor, poate pentru că iubesc oamenii care au multiple preocupări de ordin artistic, am trăit alături de Ciprian Măceșaru această carte, mai ales când vorbește despre lumea literară românească, despre reușitele și eșecurile scriitorilor de la noi, despre neputința de a trăi din scris și sărăcia care înconjoară scriitorii români, despre deznădejdea venită odată cu vârsta că aproape nimic din ce ți-ai propus nu ai reușit și că nici timpul, nici corpul nu mai ține cu tine. Așa că ”Infrapaginal” își merită locul aici, fiind un jurnal pe care îl așez undeva aproape de suflet, pentru că… este și despre mine.

8. ”Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens, Editura Pandora M

Cea mai vândută carte a Americii din 2019 (lucru care a rămas valabil și la finalul anului, deși eu am terminat volumul încă din 19 iulie) este chiar foarte bună. Nu este doar o poveste de dragoste (deși iubirea e prezentă mereu), nu este doar o poveste siropoasă (deși ai uneori lacrimi în ochi, pentru că personajul principal naște multă empatie). ”Acolo unde cântă racii” este și romantică, este și o court-drama, este și o investigație polițistă, este și un roman despre natura adevărată, cea neinvadată de om, este și un roman cu o puternică latură științifică, totul deghizat într-o carte care pare să fie doar comercială. Nu este.

9. ”1793. În umbra morții”, de Niklas Natt och Dag, Editura Litera

Ciudat ca într-un top care îmi aparține să existe și o carte cu profil polițist. Dar este un policier atipic, pentru că dincolo de investigația detectivistică, avem parte de un roman istoric foarte bun, care împletește suspansul aferent cu multe fire ce se leagă invizibil, cu personaje cărora le aflăm povestea imediat după Revoluția Franceză (cu rolul ei în poveste, desigur). Dincolo de intriga polițistă foarte bună, descoperim o Suedie istorică, multe amănunte despre epocă, mizeria locuitorilor și a locurilor, alături de luxul și apetența spre extravaganță a altora. Cam așa trebuie să arate o carte care îmbină istoria cu misterul, scrierea de calitate cu un subiect pe măsură.

10. ”Cetăți, castele și alte fortificații din România. Volumul II. Secolul al XVI-lea”, de Radu Oltean, Editura Humanitas

Albumul ”Cetăți, castele și alte fortificații din România. Volumul II. Secolul al XVI-lea” este excelent atât din punct de vedere grafic (multe imagini inedite, fotografii din secolele trecute, reconstituire), cât și din punct de vedere al informațiilor detaliate pe care le oferă, o adevărată expunere pe larg a istoriei românilor în secolul 16. Este un exemplu despre felul în care ar trebui predată istoria în școli, așa cum este un exemplu despre felul în care ar trebui să arate cărțile de popularizare a acestei științe, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Încă 6 cărți ar fi meritat să fie în acest top, așa că le trec la mențiuni, în ordine aleatorie:

Articole similare

Robinson Crusoe (1954)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (4 – 10 mai 2015)

Jovi Ene

Top 5 cele mai bune romane citite în 2024

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult