Peste mai putin de doua zile, la Kodak Theatre din Los Angeles se vor decerna Premiile Oscar 2011, un eveniment asteptat cu mare nerabdare de cinefilii de pe intreg mapamondul. Editorii Filme-carti.ro au avut in saptamana ce se incheie un dialog fructuos (desi la distanta) in privinta premiilor si favoritilor personali, pe care vi-l relatam in cele ce urmeaza.
Este un articol colectiv cu favoritii la premiile Oscar, la care participantii si-au mentionat proprii favoriti, chiar daca nu au vazut filmul sau actorii, au facut comentarii si au precizat de ce spera sa castige unul sau altul etc. Totul personal si fara interventii. Sa incepem asadar cu principala categorie.
Autori si parteneri de discutie: Mihaela, Dan si Jovi.
Cel mai bun film
Nominalizări:
“The King’s Speech”, de Tom Hooper,
“127 Hours”, de Danny Boyle,
“Black Swan”, de Darren Aronofsky,
“The Fighter”, de David O. Russell,
“Începutul/ Inception”, de Christopher Nolan,
“The Kids Are All Right”, de Lisa Cholodenko,
“Reţeaua de socializare/ The Social Network”, de David Fincher,
“Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3″, de Lee Unkrich,
“Adevăratul curaj/ True Grit”, de Ethan şi Joel Coen,
“Winter’s Bone”, de Debra Granik
Jovi: De data aceasta, din cele 10 filme nominalizate, am vazut sase, dintre cele mai importante (exceptie facand poate True Grit). Favoritul meu este, in mod clar, The King’s Speech, un film care m-a impresionat sub toate aspectele: scenariu, interpretare, imagine, regie etc. Dupa cum am scris la timpul respectiv, nici The Social Network nu este un film slab, dar este doar un film al momentului, fara putinta a ramane in constiinta spectatorilor in ani, asa cum va face Discursul regelui.
Dan: Am vazut 4 din cele 10 filme nominalizate – The King’s Speech, Black Swan, Inception si True Grit. Mie personal mi-a placut cel mai mult Black Swan al lui Darren Aronofsky – un film indraznet si crud. Majoritatea pariurilor se indreapta insa spre The King’s Speech care este mult mai potrivit profilului traditional de castigator al acestui premiu. Totusi si anul trecut castigatorul nu a fost favoritul ‘Avatar’ asa incat eu inca sper.
Mihaela: Batalia eu o vad intre „Reteaua de socializare” si „Discursul regelui” si cred ca va castiga cel de-al doilea. M-a impresionat povestea, distributia, interpretarea scenariul, totul. Indiferent cine va primi statueta, pentru mine acesta este castigatorul Oscarului in 2011.
Cel mai bun regizor:
Nominalizari
David Fincher (“Reţeaua de socializare/ The Social Network”),
Darren Aronofsky (“Black Swan”),
Tom Hooper (“Discursul regelui/ The King’s Speech”),
David O. Russell (“The Fighter”) şi
Ethan şi Joel Coen (Adevăratul curaj/ True Grit)
Dan: Majoritatea pronosticurilor il indica drept castigator pe Fincher dar eu nu am vazut ‘The Social Network’. Daca ar fi dupa mine tot spre Darren Aronofsky as inclina, dar acesta nu a facut probabil inca un film destul de comercial pentru a castiga nici macar premiul pentru regie.
Jovi: Invatat sa nu tin cont atat de mult de regizori, ci de filmul in sine, aproape imi declin competenta la acest premiu. Dar cum am intrat in joc, il prefer pe Darren Aronofsky, pentru un film tulburator, complicat si complex, in care a reliefat cum nu se poate mai bine drama incercarii atingerii perfectiunii.
Mihaela: Hm si aici am tot doua preferinte – Tom Hooper si Darren Aronofsky. Cred ca primul va lua trofeul. Fara sa am argument. Asa cred.
Cel mai bun actor in rol principal:
Nominalizari:
Javier Bardem (“Biutiful”)
Jeff Bridges ( “True Grit”)
Colin Firth (“The King’s Speech”),
James Franco (“127 Hours”) şi
Jesse Eisenberg (“The Social Network”).
Jovi: Cine ma cunoaste, stie ca actorul meu favorit este Javier Bardem, aproape fara niciun competitor. De data aceasta insa, nu am vazut filmului Biutiful, astfel incat trebuie sa imi dau cu parerea despre ceilalti actori din aceasta competitie. Il aleg, normal, pe Colin Firth, care a interpretat magistrat un rol complicat, cel al regelui Marii Britanii, care avea in acelasi timp si un defect fizic, fiind balbait.
Mihaela: Am un singur candidat si castigator – Colin Firth. Merita cu prisosinta toate premiile pe care le-a primit si pe care le va mai primi pentru rolul din „Discursul regelui”. In plus sunt o veche admiratoare a acestui actor britanic si un Oscar de interpretarea mi-ar maguli orgoliu ca am investit admiratie in cine trebuie.
Dan: I-am vazut doar pe Bridges si Firth. Ambii joaca foarte bine, dar nu realizeaza creatii ‘de neuitat’. Pana la urma voi fi de acord cu majoritatea pronosticurilor care il indica castigator pe regele Colin Firth, in definitiv daca a reusit sa mi-l faca simpatic pe un membru al casei regale engleze poate ca intr-adevar merita Oscarul.
Cel mai bun actor in rol secundar:
Nominalizari:
Christian Bale in “The Fighter”
John Hawkes in “Winter’s Bone”
Jeremy Renner in “The Town”
Mark Ruffalo in “The Kids Are All Right”
Geoffrey Rush in “The King’s Speech”
Dan: L-am vazut doar pe Geoffrey Rush, actor care imi place si care intotdeauna joaca bine. Am auzit insa ca creatia lui Christian Bale din The Fighter ar fi superba, asa incat inclin sa cred ca acesta va lua premiul.
Mihaela: Ramane de vazut daca juriul va aprecia transformarile suferite de Christian Bale pentru a intra in pielea personajului din „The Fighter” sau eleganta, distinctia si umorul lui Geoffrey Rush in „Discursul regelui”. Cred totusi ca Bale se va alege cu trofeul desi imi doresc sa iasa invingator Rush.
Jovi: Cum nu i-am vazut decat pe Mark Ruffalo (fara indoiala, nu are sanse la premiu) si Geoffrey Rush, il prefer pe acesta din urma, unul dintre actorii care imi sunt dragi si care este chiar un protagonist principal in The King’s Speech. El ofera o reprezentatie magistrala, reusind un cuplu de Oscar impreuna cu Colin Firth. Despre Christian Bale, celelalt favorit, nu pot spune prea multe, poate voi reusi in acest weekend sa repar “greseala” nevizionarii lui The Fighter.
Cea mai buna actrita:
Nominalizari:
Anette Benning (“The Kids are Allright”),
Natalie Portman (“Black Swan”),
Nicole Kidman (“Rabbit Hole”),
Michelle Williams (“Blue Valentine”),
Jennifer Lawrence (“Winter’s Bone”)
Jovi: Desi competitia se pare ca va fi intre Nicole Kidman si Natalie Portman, discutia se pare ca nu mai are sens, cea de-a doua reusind o prestatie desavarsita. Nicole Kidman a placut criticilor, insa filmul e prea trist si tern, Michelle Williams mi-a placut, insa a fost personajul negativ intr-o scena de viata simpla, iar Anette Benning a jucat intr-un film mai mult colectiv si care nu a stralucit prin individualitati.
Mihaela: Intre Natalie Portman, Annette Bening si MichelleWilliams, cred ca invingatoare va fi Natalie pentru forta pe care o da interpretarii in „Lebada neagra”
Dan: Natalie Portman ar trebui sa castige detasat dupa aprecierile majoritatii criticilor. Pentru mine este simplu, deoarece nu am vazut-o pe niciuna din concurentele sale, iar creatia lui Natalie din ‘Black Swan’ este uluitoare. Actrita a ajuns la maturitatea si maiestria cu care se confunda il rol si uitam tot ceea ce a jucat in alte filme.
Cea mai buna actrita in rol secundar:
Nominalizari:
Amy Adams in “The Fighter”
Helena Bonham Carter in “The King’s Speech”
Melissa Leo in “The Fighter”
Hailee Steinfeld in “True Grit”
Jacki Weaver in “Animal Kingdom”
Mihaela: Aici chiar n-am nici o idee, dar o aleg pe Hailee Steinfeld.
Jovi: Nu am vazut-o decat pe Helena Bonham Carter, care nu m-a impresionat, rolul ei a fost micut, implicarea ei decat tangentiala. Ca sa contrabalansez, o aleg pe Jacki Weaver (nici eu nu stiu de ce).
Dan : Aici lupta va fi cred stransa. Nu stiu exact de ce Hailee Steinfeld care a jucat rolul eroinei principale din True Grit a fost repartizata in aceasta categorie. Pe mine jocul ei m-a impresionat şi cred ca va castiga, desi nu sunt adeptul premiilor acordate actorilor foarte tineri.
Cel mai bun film de animatie:
Nominalizari:
How to Train Your Dragon, de Chris Sanders and Dean DeBlois
The Illusionist, de Sylvain Chomet
Toy Story 3, de Lee Unkrich
Dan: Toy Story 3 va castiga din mers!
Jovi: Nu ma uit la animatii, dar… Toy Story 3.
Mihaela: Indubitabil merg pe „Toy Story 3”- realizare de exceptie, poveste impresionanta, mesaj frumos si emotionant, muzica buna, ce mai…. numai superlative.
(va urma)
2 comments
La „cel mai bun film de animatie”, pentru mine Iluzionistul nu are concurent 🙂
perfect de acord cu tine dar nu cred ca juriul va opta pentru un asemenea film.