Diana de la Tara mea inventata a citit ”Pe cand eram pusti”, de Patti Smith (o carte despre care am scris si noi pe Filme-carti.ro): ”Pe Patti Smith am plasat-o in peisaj numai cand a mentionat melodia Because the Night, care este si singura, cantata de ea, pe care o stiu. Robert a fost se pare un fotograf genial, pe care ma bucur ca l-am descoperit. In orice caz, felul in care au trait cei doi m-a impresionat enorm asa cum ma impresioneaza mereu povestile astea cu oameni care se arunca inainte cu capul si vad ei dupa aia. Cam asa au fost copiii astia doi – fugiti de-acasa foarte tineri, s-au gasit din intamplare, s-au iubit toata viata (chiar si cand nu au mai fost iubiti) si au facut numai ce au vrut, chiar daca asta a insemnat ca nu mancau cu zilele si dormeau te miri pe unde. Printre randurile scrise de Patti se intrevede mereu aceasta pasiune enorma pentru arta fiecaruia, pentru celalalt si in general pentru viata.”
Razvan van Firescu scrie pe blogul sau despre doua carti ale proaspatului laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, Patrick Modiano: Dora Bruder si În cafeneaua tinereții pierdute. Iată ce spune despre prima carte: ”Dora Bruder este genul de carte pe care o poate scrie (și sunt sigur că au și făcut-o nenumărați) un antropolog cu pata pusă pe o persoană dispărută în vremea celui de-al doilea război mondial. Robert Danton a scris ceva oarecum asemănător – a fost primul care mi-a venit în minte după ce am citit Dora Bruder. Au fost câteva propoziții simpatice, cu iz de vorbă de duh potrivită pentru status-uri de facebook și atât. Profunzime? Poate doar în dedicația cu care a vânat informațiile despre Dora. Talent? De detectiv, poate. Fler? Pe care doar juriul de la Stockholm îl poate observa și gusta. Scriitură? Pornind de la titlul și terminând cu el, acolo e talentul scriitoricesc al lui Modiano.”
Dana Pîrvan-Jenaru scrie pe LaPunkt.ro despre Zeruya Shalev, proaspăta laureată a Premiului „Femina Étranger”, ediția 2014, pentru romanul Fărâme de viață. Iată ce spune colega noastră despre acest roman (recenzat și de Codrut pe Filme-carti.ro): ”Vulnerabilitatea personajelor din romanul Fărâme de viață, precum și fragilitatea relațiilor dintre ele sunt privite cu multă empatie, scriitura fiind extrem de puternică și în același timp poetică. Meditația închisă în sinele personajelor este întunecată și presupune o străbatere anevoioasă, cel mai adesea în cerc, a labirinturilor interioare. Toate personajele suferă pentru că au nevoie de mai multă afecțiune decât pot primi și toate gesturile îndreptate în afară sunt retezate. O forță vitală clocotește în ele, fără putința de a se dezvolta, generând astfel o atracție patologică spre autodistrugere. Lumea acestui roman e concepută ca un spectacol plastic al tensiunilor lăuntrice, în fața căruia nu știi câtă moarte e în viață.”
Terorista a citit și ea ”Soldații” lui Adrian Schiop (ca tot a fost o mica-mare dezbatere prin blogosfera si pe Facebook ca romanul acesta trebuia sa fie in finala Augustin Fratila): ” Excelent roman, super-bogat, super-dens, super-autentic, super-enervant. O să-l detestaţi şi-o să fiţi nevoiţi să recunoaşteţi că, oroarea ororilor!, v-a plăcut. Eu nu cred că l-aş fi citit dacă nu era premiul Augustin Frăţilă, la care nu a fost nominalizat – am vrut să văd câtă dreptate au sau nu au cei care s-au indignat. Aşa rămâne: au şi n-au dreptate. Merita dpdv literar, fără discuţie, dar nu e pentru toată lumea, nu era neapărat de dat spre lectură către 20 de bloggeri inocenţi. Unele cărţi au nevoie de cititori pe care literatura i-a trântit deja cu capul de toţi pereţii şi au rezistat. Eu am rezistat, dar n-aveam nici un chef s-o fac, de fapt.”
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-”Gulag Voices. Oral Histories of Soviet Incarceration” (I)
-”Geamantanul Hanei”, de Karen Levine
–”Riduri”, de Mihail Vakulovski
–Interviu Alex. Ștefănescu: ”Pasiunea pentru literatură seamănă cu dragostea: te face să-ți depășești limitele”
–Avanpremieră editorială: ”Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc”, de Nicolae Manolescu
–Interviu Andrew Nicoll: ”Mi-am trăit întreaga viață cu un respect aproape religios pentru puterea cărților”
–Fotoreportaj Ana Blandiana la Librăria Humanitas Ploiești, 12 noiembrie 2014
2 comments
Îmi place secțiunea asta. Prind bine câteva idei de articole interesante de prin blogosfera literară. Mai descoperim oameni sau cărți, ne mai cunoaștem între noi. 🙂
Mulțumim pentru aprecieri 🙂