Carti Carti de fictiune

În luptă cu propriul sine. „Frontul de acasă”, de Kristin Hannah

„Frontul de acasă”, de Kristin Hannah
Editura Litera, Colecția Blue Moon, București, 2020
Traducere de Alexandra Axinte-Cristea

Zi de zi ne consumăm viețile închiși într-o rutină extrem de confortabilă. Zi de zi ne respectăm obiceiurile și încercăm să păstrăm cu orice preț legitățile cu care ne-am obișnuit. Facem acest lucru aproape inconștient, voit sau nevoit, dar atât de natural, încât rareori ne mai punem întrebări cu privire la ce e bine și ce e rău pentru noi. Romanul „Frontul de acasă”, semnat de renumita scriitoare Kristin Hannah și tradus în 2020 la editura Litera, în colecția Blue Moon, ne reamintește cât de relevantă este pentru noi așa zisa luptă de pe frontul căminului familial.

Jolene și Michael Zarkades formează unul dintre acele cupluri de nota 10, care își alimentează aparențele, dar își trăiesc drama conjugală departe de ochii lumii. Ea – o femeie trecută de 40, care vine dintr-o familie defectuoasă cu un trecut înțesat de durere, ajunsă soldat în armata americană. El – un avocat de succes, încurcat într-o criză a vârstei de mijloc, care se rupe între obligațiile de familist și rutina care încet, dar sigur îl îneacă. S-ar părea la prima vedere că avem de a face cu un cuplu, care și-a depășit demult termenul de valabilitate. Cu două fiice absolut adorabile, aceștia sunt de departe mult prea nefericiți, fiecare retrăgându-se în găoacea sa: ea – în obligațiile de casnică perfecționistă, el – în angajamentele profesionale pe care și le asumă.

Kristin Hannah explorează atent, dar destul de franc, o problemă majoră a prezentului: rupturile conjugale sau dispariția afecțiunii. Deși „Frontul de acasă” nu este un roman dinamic, totuși reușește să scoată în față subiecte delicate, să sondeze dificultăți precum diminuarea empatiei și să mențină cititorul atent, într-o alertă emoțională aparte.

Scrisă extrem de cursiv, cartea reflectă și dimensiunea femeilor soldați care au ajuns să lupte sub drapelul Statelor Unite ale Americii, lăsând acasă soți și copii, rude și prieteni, revenind ulterior cu grave deficiențe de sănătate și cu traume psihologice adânci.

„Frontul de acasă” este și un studiu de caz, dacă vreți, deoarece își pune cititorul în fața unor dileme etice, morale de înaltă emotivitate. Poate că voi dramatiza nițel lucrurile, dar aș spune că e un roman despre un altfel de curaj, fără etichete de feminism și fără prea multe bazaconii liberale.

Jolene mi-a provocat un spectru de emoții, de la nedumerire totală (cum se îmbină rolul de soldat cu cel de femeie casnică), pe când Michael a devenit obiectul profundei mele antipatii. Slab de fire, gata să fugă în cel mai dificil moment, dispus să cedeze la orice presiune, acesta ajunge să își dezamăgească soția, fiicele și propria mamă. Posibil, această voită prezentare a slăbiciunilor sale au avut menirea de a reliefa tragedia familiei americane, care s-au destrămat în fața conflictelor armate în care au fost siliți să participe.

Romanul „Frontul de acasă” este o scriere de profundă sensibilitate, empatie și emoție, iată de ce trece detașat pe lista cărților pe care le pot recomanda cu mare încredere cititorilor care își doresc o lectură echilibrată, calmă, dar plină de sinceritate.  

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografie autor: kristinhannah.com)

Articole similare

Casa Matrionei. Incident la gara din Kocetovka, de Alexandr Soljeniţîn

Codrut

Să-ţi ucizi tatăl, de Amélie Nothomb

Jovi Ene

Parfumul, de Patrick Süskind

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult