Editorial

Top 10 filme despre trenuri și gări

Câți dintre noi nu am avut sau avem fascinația trenurilor? Eu mărturisesc că a fost o perioadă în copilăria mea în care atunci când eram întrebat ‘ce vrei să fii când vei crește mare?’ răspundeam ‘mecanic de locomotivă’. Meseria se asocia probabil în mintea mea de copil cu libertatea vacanțelor, cu peisajele diferite defilând din viteza trenului, cu gările în care trenul oprea două minute pentru a permite coborârea și urcarea pasagerilor. Cinematografia a adoptat și ea trenurile și gările ca subiect preferat din secunda zero a existenței sale. Între primele imagini proiectate public de frații Lumiere a fost cea a sosirii trenului în gara La Ciotat.

Spațiul închis al trenurilor este un cadru perfect pentru mistere polițiste. Reconstituirea interiorului trenurilor poate fi făcută cu cheltuieli minime în studiouri. Luptele de pe vagoane și salturile între vagoane sunt perfecte pentru cascadoriile din filmele de aventuri. Gările cu peisajul lor uman divers, cu întâlnirile și despărțirile lor au fost cadru pentru nenumărate intrigi romantice. Dintr-o foarte bogată selecție de filme a căror acțiune are loc în trenuri și gări, vă propun pentru vizionare sau revizionare filme clasice sau mai noi, câteva thrillere, două coproducții franco-române și un film 100% românesc.

1. The Lady Vanishes – Alfred Hitchcock, 1938

‘The Lady Vanishes’ din 1938 este unul dintre cele mai grozave thrillere regizate de Alfred Hitchcock în perioada britanică a carierei sale, avându-i protagoniști pe Margaret Lockwood și Michael Redgrave. Este bazat pe romanul ‘The Wheel Spins’ al scriitoarei Ethel Lina White, autoare la fel de populară în acea perioada ca Agatha Christie. Eroina filmului este o turistă engleză care călătorind cu trenul în Europa continentală descoperă că însoțitoarea ei în vârstă pare să fi dispărut din tren. Ceilalți pasageri neagă însă să o fi văzut vreodată. Ajutată de un tânăr muzicolog, cei doi scormonesc trenul pentru indicii despre dispariția bătrânei. Filmul a inspirat remake-uri și variante (una petrecându-se în avion), dar mie cea a lui Hitchcock mi se pare cea mai reușită.

2. Murder on the Orient Express – Sidney Lumet, 1974

Dacă tot am menționat-o pe Agatha Christie, al doilea film din acest top este ‘Crima din Orient Express’ (‘Murder on the Orient Express’), ecranizare a faimosului roman al reginei romanelor polițiste. Eroul creat de ea, detectivul belgian Hercule Poirot se îmbarcă la Istanbul în Orient Express în drum spre Londra. Unul dintre pasageri îi cere protecția, dar Poirot refuză. A doua zi, pasagerul este găsit asasinat în compartimentul său și Poirot este rugat să rezolve cazul. Trenul este obligat să se oprească din cauza unui viscol care blochează linia, ceea ce îi oferă detectivului câteva ore pentru a găsi criminalul înainte ca poliția locală să preia ancheta. În timpul investigației sale, Poirot descoperă că mulți dintre pasageri au o legătură cu un caz criminal celebru, ceea ce ar putea fi un indiciu vital pentru rezolvarea  cazului, dar o poate face la timp? Și acest film s-a bucurat de câteva versiuni cinematografice și la televiziune. Cea a lui Sidney Lumet din 1974 este cea pe care o prefer, nu în ultimul rând deoarece are o distribuție excepțională din care fac parte Albert Finney (Poirot), Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, John Gielgud, Vanessa Redgrave, Michael York, Jacqueline Bisset, Anthony Perkins.

3. Mona, l’étoile sans nom 

‘Mona, l’étoile sans nom’ este versiunea cinematografică a piesei ‘Steaua fără nume’ a lui Mihail Sebastian. Este rezultatul poveștii de dragoste a cineastului francez Henri Colpi, cunoscut și ca expert în montaj și colaborator la capodoperele lui Alain Resnais, cu cinematografia română și studiourile de la Buftea. Acesta este al doilea film al lui Colpi realizat aici în 1966, după ‘Codin’ inspirat din Panait Istrati din 1963. Acțiunea filmului și a piesei lui Sebastian, una dintre capodoperele dramaturgiei românești, se petrece în mare parte într-o gară de provinicie care devine locul întâlnirii dintre două lumi și decorul în care se înfiripă și se destramă o imposibilă poveste de dragoste. În rolurile principale apar Marina Vlady și Claude Rich, stele și ei atunci, dar cu nume consacrate în cinematografia franceză. Îi secundează câțiva mari actori români între care Grigore Vasiliu-Birlic și Eugenia Popovici.

4. Train de vie – Radu Mihaileanu, 1998

În 1941, locuitorii unui mic sat evreiesc din Europa organizează o falsă deportare într-un tren păzit de falși naziști pentru a scăpa de soarta care le era destinată prin ‘soluția finală’ și a se refugia în Palestina. Aceasta este într-o singură frază povestea filmului ‘Train de vie’ (‘Trenul vieții’) regizat de Radu Mihăileanu. Trenul devine un simbol al libertății și al dorinței de a supraviețui. Abordarea temei Holocaustului în registru comic era o noutate în acei ani. Mihăileanu este deschizător de drumuri în această privință, filmul său precede în producție capodopera lui Roberto Begnini ‘La vita è bella’, de altfel regizorul născut în România îi oferise spre lectură scenariul și îi propusese regizorului și actorului italian să joace în filmul sau.

5. California Dreamin’ – Cristian Nemescu, 2007

O gara din România este și decorul în care se petrece acțiunea filmului ‘California Dreamin” al lui Cristian Nemescu, film care are și subtitlul cu două semnificații ‘nesfârșit’. Și aici gara este un simbol al întâlnirii dintre două lumi – America reprezentată de un tren cu soldați și echipament militar în drum spre teatrul de război din Kosovo, și România cu moravurile și fantasmele ei, țară angajată într-un ciudat și incert proces numit ‘tranziție’. Birocrația românească înțepenește trenul american în gara uitată de Dumnezeu, ceea ce prilejuiește întâlnirea celor două lumi, un ospăț ca la români, dar și o poveste de dragoste. Cristian Nemescu a primit premiul la Cannes în secțiunea ‘Un certain regard’, dar viața i-a fost curmată de un accident, filmul și cariera sa rămânând ‘nesfârșite’.

 

6. Last Train from Gun Hill – John Sturges, 1959

Am o memorie cinefilă ciudată, care asociază multe dintre filmele văzute în copilărie și tinerețe cu cinematografele unde le-am văzut pentru prima dată. Este cazul cu ‘Ultimul tren din Gun Hill’ pe care îmi amintesc precis că l-am văzut la Sala Palatului. Era probabil una dintre primele proiecții de filme care aveau loc acolo, în ‘cinemascop’, căci Sala, care se află în apropierea străzii unde locuiam atunci, fusese inaugurată în 1960 (la al patrulea congres!), iar filmul lui John Sturges, un maestru al genului western, fusese realizat în 1959. Aveam probabil vreo 7-8 ani, dar scena finală, duelul în pistoale dintre Kirk Douglas și Anthony Quinn mi-o amintesc perfect. Scena are loc, desigur, într-o gară.

7. Hugo – Martin Scorsese, 2011

‘Hugo’ al lui Martin Scorsese este un film magic, care îl găsește în 2011 pe maestrul american atunci în vârstă de aproape 70 de ani în plină formă cinematografică, explorând posibilitățile tehnice, vizuale și artistice oferite de cinematografia 3D și de grafica digitală. Acțiunea filmului se petrece în prima jumătate a secolului trecut în gara Montparnasse din Paris, care devine un spațiu al fantasticului, o lume colorată și fascinantă, dar și plină de pericole, văzută prin ochii unui băiat de 12 ani. Filmul a fost candidat la 11 premii ale Academiei și a câștigat, meritat în opinia mea, 5 dintre ele.

8. Transsiberian – Brad Anderson, 2008

Formula thrillerului a cărui acțiune se petrece într-un tren este reluată și în ‘Tanssiberian’, filmul lui Brad Anderson care se petrece în timpul unei călătorii între Beijing și Moscova. Distribuția îi include pe Woody Harelson, Ben Kingsley și Emily Mortimer. O crimă, trafic de droguri și mai ales întâlnirea între eroi (o pereche de americani) și peisajul și mentalitatea rusească sunt elementele principale de interes ale acestui film.

9. The General – Buster Keaton, 1926

‘Generalul’ realizat în 1926 de Buster Keaton și Clyde Bruckman este considerat unul dintre cele mai bune filme americane din toate timpurile și una dintre cele mai bune comedii ale erei filmului mut. Astăzi îl privim că pe o comedie de acțiune trăsnită, dar trebuie menționat că filmul se bazează pe o întâmplare istorică reală petrecută în timpul războiului civil american, în care un inginer din zona confederată îi urmărește pe spionii unioniști care furaseră ‘Generalul’ – o minunată locomotivă cu aburi care permitea prețioase servicii de transport forțelor sudiste. Este unul dintre marile roluri ale lui Buster Keaton, dar filmul a necesitat o investiție financiară considerabilă pentru acea perioadă (750 de mii de dolari) și succesul mediocru la lansare l-a ruinat pe actorul care în perioada filmului mut era o vedetă în aceeași categorie cu Chaplin sau Rudolph Valentino.

10. The Great Train Robbery – Michael Crichton, 1978

Există cel puțin zece filme care au numele exact ‘The Great Train Robbery’ cărora li se adaugă variații pe aceeași temă și seriale de televiziune. Multe dintre ele se ocupă de jaful ingenios al trenului poștal britanic din 1963. Filmul meu preferat din această categorie este însă cel realizat în 1978 de Michael Crichton, unul dintre cele șase filme de lung metraj în care Crichton a adaptat și regizat romane de ale sale. Un alt exemplu foarte cunoscut este ‘Wesworld’ care mai recent se bucură de o versiune televizată, serial excelent de altfel, acum în al treilea sezon la HBO. În ‘The Great Train Robbery’ acțiunea se petrece însă in Anglia anilor 1850, dar ideea este aceeași – un furt ingenious a cărui pradă este o mare cantitate de aur, un furt aparent imposibil, planificat și executat cu precizie, până când lucrurile iau o turnură neașteptată pentru hoți și pentru … spectatori. În rolurile principale apar Sean Connery și Donald Sutherland.

(Sursa posterelor filmelor:  https://www.imdb.com/)

Articole similare

„Trei surori în Atena” – un spectacol mare pe o scenă mică

Claudia Nițu

„Maestrul” timpurilor noastre: Master i Margarita (2023)

Dan Romascanu

FESTIS – Un festin teatral fără precedent, acum la Chișinău

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult