Raspunde la întrebarea de concurs şi ai şansa de a câştiga un pachet de cărți semnate de Bogdan Costin, apărute la Editura Cartea Românească, respectiv ”Cum să faci primul milion” și ”Sfârșitul a fost aproape”.
Ieri, Bogdan Costin a scris un articol despre romanele românești noi care ar fi interzise într-un nou regim totalitar. Vă invităm să-l citiți, pentru că răspunsul dvs. depinde și de lectura acestui în totalitate. Iată câteva extrase:
”În România, ne pregătim pentru un nou totalitarism bazat pe naționalism/extremism ortodox/prostie/mafioțeală/hoție/torționari cu 4 clase. Un regim în care va fi periculos să fii ateu, homosexual, evreu, imigrant, femeie care vrea să aibă control asupra propriului trup, un patriot nepatriotard, un român căruia nu-i e frică că se pierde esența națională (wtf o mai fi aia) dacă se simte european, sau mai rău, cetățean al satului global care e planeta asta. Un regim totalitar ca toate regimurile totalitare în care libertatea de expresie și a opiniei sau toleranța față de diferență nu sunt valori apreciate deloc, dimpotrivă, toți trebuie să fie uniți în opinie și simțire. Cei care nu, vor trebui să tacă, de frică. Un regim în care corupția, nu cinstea, va fi legea. Un regim în care descurcăreala aia pe pile, relații și limbi în fund va fi legea, nu evoluția pe baza meritului.
Într-o astfel de societate, un roman cum e cel scris de mine, ”Cum să faci primul milion”, ar fi interzis cu siguranță. Pentru că e o satiră la adresa unor astfel de valori. Pentru că personajul narator e prieten foarte bun cu un tip gay. În plus, e ateu și disprețuiește bigotismul și ipocrizia ortodoxă, biserica și preoții. Pentru că iubita lui merge să facă un avort ca și cum e ceva normal. De altfel, și al doilea ar fi interzis, din motive asemănătoare, dar mai ales din cauza unui personaj preocupat de politică și speriat de revenirea țării sub sfera de influență a Rusiei și îndepărtarea de Europa.”
Acestea fiind spuse, pentru a câștiga premiul oferit, va rugam sa raspundeti la urmatoarea intrebare:
Care credeți că sunt alte romane românești scrise din 1990 încoace, altele decât cele menționate de Bogdan Costin în articolul menționat mai sus, care vor fi interzise într-un nou regim totalitar în România? Un titlu și un mic argument.
Condiţii de participare:
- folosiţi o adresă de e-mail validă;
- lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, de pe același computer etc.);
- se va desemna un câștigător al pachetului de cărți, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată, de către autorul cărților, pentru cel mai interesant răspuns.
Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 7 octombrie 2018, inclusiv, iar castigatorul va fi anunțat pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume, adresă si număr telefon.
Succes!
Concurs promovat pe Câștigă.net.
Later edit (9 octombrie 2018): Câștigătorul premiului a fost ales de către autorul cărților și al editorialului pe baza căruia s-a pus întrebarea. Acesta este: Alina S.
De asemenea, Bogdan Costin a ales și un al doilea răspuns, cel dat de Laura, care va primi un exemplar din romanul ”Sfârșitul a fost aproape”.
Felicitări!
19 comments
Soldații, Cimitirul, Cel mai iubit dintre pămînteni, Exorcizat, Păpușile, probabil și cărțile lui Iuluan Ciocan.
„Suge-o Andrei”, scrisa de Andrei Ciobanu. Cred ca titlul este suficient pt. a explica de ce ar fi interzisa intr-un eventual regim totalitar 🙂
Cimitirul lui Telespan.
Sunt o babă comunistă-Dan Lungu. Pentru ca e evidentă persiflarea regimului autoritar și a reprezentantilor de seamă ai acestui regim.
” Ghidul nesimtitului” de Radu Paraschivescu
Suge-o Ramona!, Suge-o Ramona! de Andrei Ciobanu
Legaturi bolnavicioase, Cecilia Stefanescu – o carte care ar putea fi in viitor, in opinia unora, un gen de scriere interzisa ca urmare a sustinerii familiei traditionale, si mai putin a viziunii occidentale.
Tema centrala a cartii fiind puternic ancorata in realitatea zilelor noastre si ramane chiar un subiect tabu.
Cimitirul lui Telespan
Seria Ultimul avanpost
Cimitirul lui Telespan.
„Interior zero”,de Lavinia Braniste.
Foarte multe. E o explozie de organe genitale băgate și scoase în mai toate romanele post-decembriste. Nu știu care ar putea fi interzise dar pot să-ți spun care sper sa fie interzise: Fluturi de Irina Binder:))))
Acu serios primul care mi-a venit în minte e Cimitirul lui Telespan, ca are de toate și sex gay prin cimitir și discurs anti creștin și tot ce vrei ca să-și ia Telespan vreo ardere pe rug cuviincioasa cu tot cu cărțile lui.
Un roman ce ar putea fi interzis, este „Sînt o babă comunistă !” scris de Dan Lungu.
Si eu m-am gandit la „Cimitirul” lui Telespan pentru ca abordeaza cu o sinceritate de-a dreptul depravata multe teme controversate si actuale (sex, religie, bani, prejudecata, imigranti, depresie). De asemenea, limbajul direct si necenzurat, umorul negru si picanteriile prezentate explicit sunt mult prea strigatoare la cer pentru a putea fi trecute cu vederea de un astfel de regim. Lectura acestei carti te poate face sa renunti la unele prejudecati.
„Suge-o Ramona!”, Suge-o Ramona! scrise de Andrei Ciobanu intrucat chiar daca sunt carti de umor, satirice unele persoane le vor considera prea vulgare, inadecvate acelei societati.
Seria Laviniei Calina, Ultimul avanpost, deoarece descrie exact un regim totalitar, modul in care populatia este controlata de conducere, iar actiunea se desfasoara in Romania.
Sunt o babă comunistă de Dan Lungu, pentru ca ironizeaza exact un regim totalitar, comunismul. Si de ce s-ar permite o asemenea carte, daca se poate interzice? 🙂
Tara mea suspendata de Anca Mizumschi – o carte despre Romania asa cum este ea, aspect care nu ar placea unei conduceri autoritare si totalitare.
Fetița care se juca de-a Dumnezeu scrisă de Dan Lungu, mi se pare o carte ce poate fi interzisă de un regim totalitar, pentru că prezintă un subiect delicat al societății românești, aceea a sărăciei și a căutării în alte țări a fericirii.
Comments are closed.