Primul nostru articol de ziua noastră privește cele mai viziualizate articole despre filme, cele mai vizualizate recenzii ale noastre, din cei patru ani de existență ai blogului nostru. Am decis să sărbătorim în liniște, este o zi de sâmbătă, dar niște topuri ale blogului nostru merită aduse în prim plan.
Așadar, top 10 cele mai vizualizate articole despre filme (17 august 2009-17 august 2013):
1. ”S-a furat mireasa” (2012). Neașteptat, dar acesta este cel mai vizionat articol al nostru din categoria Filme. De ce? Pentru că s-a făcut multe publicitate asupra lui și pentru că am fost printre singurele bloguri care am scris despre film imediat după apariția lui. Nota a fost însă 2,4/10, Delia scriind despre el: ”Stateam si ma gandeam (asta nu e bine intotdeauna) ca uneori, in pana de ceva mancare sau idei, se intampla sa adun de prin frigider toate resturile si sa incropesc ceva digerabil. Dar in mod clar – rezultatul este digerabil, pe cand ghiveciul asta de film mi-a fost cam indigest!”
2.”Pinocchio” (1940). Pe locul doi, în sfârșit, un film din categoria celor ”1001 filme de văzut într-o viață”, dar ajuns poate în acest top pe un loc așa de sus din cauza faptului că este încă în mintea copiilor și, probabil, li se dau încă compuneri sau comentarii de făcut pe această tema. Mihaela i-a acordat filmului nota 9/10: ”Exista filme pe care oricine le considera clasice. Sunt pelicule care au depasit limitarile tehnicii, artei, creativitatii si prin povestea spusa si mai ales prin modul in care este realizata ne incanta de generatii fara a-si pierde actualitatea si ineditul.”
3. ”La piovra” (1984-2001). Caracatița este un serial care ne-a fermecat copilăria, cel puțin celor din generația mea. Ștefan a avut frumoasa idee să scrie o recenzie a întregului serial, pe care l-a notat cu 10/10: ”Fără îndoială, cel mai bun serial poliţist al tuturor timpurilor. Niciodată nu s-a mai făcut unul mai bun şi nici nu se mai poate face. Şi nu doar poliţist. Combinând într-o manieră tot mai complexă şi elaborată filmul poliţist cu cel politic şi cu cel de spionaj, La Piovra este şi unul din primele thrillere geopolitice, o super-coproducţie internaţională”
4. ”Ho ho ho 2: O loterie de familie” (2012). Poate părea ciudat, dar un nou film MediaPro, un nou film românesc este în acest top. Din nou, motivele sunt aceleași: lumea caută știri despre acest gen de filme, publicitatea este mare, iar reacțiile pe blogurile cinefile sunt prea mici, bloggerii preferând filmele care le aduc vizitatori decât filmele de calitate. I-am dat nota 6/10: “Ho Ho Ho 2″ este un film de familie, prietenos si dragut, specific copilariei, dar si sentimentelor frumoase ale spiritului uman, care place, dezinteresat, atat copiilor, dar si adultilor. Fara ca filmul sa aiba mari pretentii, insa.”
5. ”Domnișoara Christina” (2013). Poate cel mai recent film din acest top este și unul dintre cele mai căutate filme ale anului tocmai pentru apropierea sa de nuvela cu același nume a lui Mircea Eliade. Probabil aceasta se mai studiază încă prin școli. Jules a notat filmul cu 7/10 și a scris despre el: ”Dacă vi se oferă ocazia, mergeţi să vedeţi Domnişoara Christina. Fără să exagerez, bănuiesc că ar avea un succes nebun în cinematografele americane; în fond, însumează fastul şi decadenţa unei epoci apuse, credinţele şi superstiţiile din popor, tragedia unor tineri prinşi într-un joc al supranaturalului aflat mai presus de înţelegerea lor – totul în imagini şi culori sublime.”
6. ”The Great Gatsby: un film, două păreri” (2013). Un film foarte așteptat în acest an, un film care a stârnit tot felul de reacții în rândul criticilor și publicului. Despre film, au scris Delia (nota 7/10) și Mihaela (nota 6/10), ultima precizând în finalul articolului: ”Marele Gatsby ” ar trebui sa fie o poveste despre dragoste, pierdere, gelozie, tradare si moarte, o privire critica asupra visului american si a esecului in a-l atinge. Baz Luhrmann a transformat “Marele Gatsby” intr- o mare petrecere. Din pacate, la petrecerea asta toata lumea danseaza, insa nimeni nu aude muzica…”
7. ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010). Dacă nu mă înșel, aceasta a fost prima mea participare la premierele pentru presă, în 2010 (și printre singurele de când a apărut acest blog). Mi-a plăcut mult, am notat filmul cu 9/10, iar articolul a fost printre cele mai comentate: ”Filmul este si emotionant, si amuzant, dar mai ales trist. Spectatorii si-au impartit impresiile in aceasta sfera a sentimentelor. Trist pentru cei care au trait acele vremuri si au infruntat criza pe toate palierele. Erau in sala oameni in varsta, curiosi cum ii mai pot impresiona aceste imagini, multe dintre ele vazute chiar in contextul acelor ani, si care au fost emotionati pana la lacrimi de imaginile inundatiilor si cutremurelor, de luxul in care traia Ceausescu si saracia in care traiau romanii.”
8. ”Atonement: un film, două păreri” (2007). Cam departe în top al doilea film din seria celor ”1001 filme de văzut într-o viață”, dar asta e situația. Articolul a fost publicat în chiar primele săptămâni de existență a Filme-carti.ro, pe 30 august 2009, iar notele au fost 8/10 (Dan) și 9/10 (Jovi), primul precizând: ”Nu am citit cartea lui Ian McEwan, dar calitatea si internsitatea povestii pot fi simtite in scenariul de la „Atonement”. Regizotul Joe Wright a folosit de cateva ori o tehnica interesanta de a juca aceeasi scena din perspectiva unor personaje diferite, subliniind rolul perceptiei (adevarate sau false) in poveste. Ca spectator, am avut sentimentul ca, in acest caz, suntem poate in prezenta unei adaptari pe ecran care reuseste a fi apropiata spiritului si calitatii unei carti bune.”
9. ”Breakfast at Tiffany’s” (1961). Poate filmul cel mai interesant (pentru mine) din acest top, din nou din seria 1001 filme. Un clasic, ecranizarea romanului lui Truman Capote, cu o Audrey Hepburn în zi de grație. Nota mea de atunci, 9/10, poate fi însă corectată în plus la o nouă vizionare :D: ”Sunt momente in acest film care nu pot fi uitate: un sarut in ploaie care poate fi finalul perfect al unei povesti de dragoste ce supravietuieste timpurilor; Hepburn cantand superb(ul) “Moon River” la o fereastra stil american; imaginea lui Hepburn ca fiind femeia pe care cu totii o apreciem (o rochie neagra, cu parul prins, cu o tigareta pe care nu neaparat o mai placem, cu ochelari negri) si care nu poate fi uitata niciodata.”
10. ”Robinson Crusoe” (1954). Am tot promovat acest film atunci când am vorbit despre cărțile esențiale ale copilăriei mele, cartea lui Daniel Defoe fiind în topul 3 personal. Nici filmul lui Luis Bunuel nu e de lepădat, chiar dacă e la mare distanță de cartea ce i-a stat la bază. Nota mea: 8/10: ”Avem de-a face cu un film foarte bun, neasteptat de amuzant, construit frumos, chiar daca in secvente care acum par imbatranite. Locul in care a fost filmat este exceptional de bine pus in forma si poate tocmai faptul ca pelicula are peste 50 de ani vechime ne da senzatia ca insula si naufragiul lui Robinson sunt cat se poate de reale.”
În continuare, pe următoarele cinci locuri, Poziția copilului, In time, Hello! Sandy Bell, Forrest Gump, Reconstituirea etc.
Care sunt preferatele dvs.? Care sunt primele locuri pe blogul vostru?
Până una-alta, La mulți ani Filme-cărți.ro!