Prin blogosfera cinefila

Prin blogosfera cinefilă (20 – 26 noiembrie 2017)

-Ionuț Mareș scrie pe ZiarulMetropolis.ro despre ”120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes: „120 de bătăi pe minut” (titlul sugerează de altfel un ritm neobişnuit de ridicat al pulsului, o existenţă à bout de souffle) este punctat de câteva splendide secvenţe de dans – după acţiunile lor, tinerii din grup merg într-un club unde, ca o descătuşare, dar şi ca un preludiu la sex, dansează pe melodii house ale perioadei, totul filmat în planuri strânse pe chipurile personajelor. Iar fiecare astfel de moment se încheie cu imaginea încetinită a unui soi de particule imperceptibile care circulă între ei, evidenţiate de luminile discotecii, ca şi cum sunt cu toţii legaţi de această boală teribilă.”

-În ultimul timp, locul de unde îmi aleg filmele pe care le văd este blogul lui Adrian Georgescu, care scrie despre filme mai puțin cunoscute, dar foarte bune. Săptămâna asta a scris despre patru filme bune și puțin cunoscute pe tema ”Cine-i criminalul?”. Printre filmele prezentate, ”Witness for the Persecution” (1957): ”Un film care, la cei 60 de ani ai lui, a îmbătrânit neașteptat de bine. Este una dintre caracteristicile peliculelor regizate de Billy Wilder, un mare meseriaș al filmului american, ale cărui filme “curg” foarte ușor. În acesta, făcut mai degrabă în stilul lui Hitchcock, roluri memorabile au Charles Laughton, care l-a uluit pe Wilder prin capacitățile sale actoricești, Tyrone Power și Marlene Dietrich. Un avocat retras din motive de sănătate acceptă totuși să preia cazul unui tânăr inventator, acuzat de uciderea unei femei în vârstă. Soția acuzatului contrazice însă alibiul acestuia și-l incriminează. Nimeni nu înțelege de ce. Motivul și deznodământul sunt neașteptate, iar cei care au urmărit filmul înainte de lansare au fost nevoiți să semneze un act prin care se angajau să nu divulge răsturnarea din final.”

-Ca de obicei, unul dintre cele mai interesante articole ale săptămânii poate fi găsit pe IstoriaFilmului.ro. Astfel, Kata Anna Varo semnează un articol despre Sufletele zbuciumate – Portrete de artiști pe ecranul lat și aflăm principalele pelicule care i-au înfățișat pe cei mai cunoscuți artiști, cum ar fi Picasso: ”În filmul Modigliani, Pablo Picasso (1881–1973) este mai degrabă un personaj secundar, însă există mai multe opere cinematografice care îi sunt dedicate lui, cea mai cunoscută fiind, desigur, Aventurile lui Picasso (Picassos äventyr, r. Tage Danielsson, 1978), iar cea mai deosebită fiind cu siguranţă Misterele lui Picasso (Le mystère Picasso). În această peliculă, turnatăîn 1956 de Henri-George Clouzot, îl putem vedea şi auzi chiar pe Picasso în timpul real în care-şi termină tabloul. Interesul pentru viaţa privată a celui mai cunoscut pictor din secolul al XX-lea a fost la fel intensiv ca interesul pentru activitatea artistică. În 1996 a apărut filmul Supravieţuindu-l pe Picasso (Surviving Picasso) în regia lui James Ivory care a adaptat împreună cu partenerii săi de mult timp, producătorul Ismail Merchant şi scenarista Ruth Prawer Jhabvala volumul Ariannei Stassinopoulos Huffington, co-fondator şi editor principal al The Huffington Post. Filmul lui Ivory, bazat pe cartea dedicată vieţii private a artistului (Picasso: Creator and Destroyer) încearcă să urmărească tumultuoasa viaţă a lui Picasso (Anthony Hopkins), mai ales relaţia sa cu Françoise Gilot (Natasha McElhone), o femeie cu 40 de ani mai tânără decât el. Gilot a fost singura femeie din viaţa lui care a avut curajul să părăsească bărbatul care, pe lângă faptul că a înşelat-o de mai multe ori, a abuzat sufleteşte şi în persoană de ea. Filmul se concentrează asupra vieţii private a lui Picasso nu doar din cauză că are la bază un roman biografic, ci şi din cauză că producătorii nu au reuşit să obţină dreptul de utilizare a tablourilor în cadrul filmului, şi astfel sunt folosite picturi de Picasso mai puţin cunoscute, majoritatea aflate în colecţii private, iar Guernica este filmată dintr-un unghi în care de-abia se poate vedea ceva.”

Recenzii filme pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Avatar(2009)

Valerian and the City of a Thousand Planets(2017)

The Killing of a Sacred Deer(2017)

Justice League(2017)

Articole similare

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (7 – 13 ianuarie 2013)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (29 iulie – 4 august 2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult