Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (26 octombrie – 1 noiembrie 2015)

RAISA PosterȘtirile săptămânii: RAISA, un scurtmetraj de Pavel Cuzuioc, cu Cristina Flutur și Maria Sagaidac, în competițiile Festivalurilor Internaţionale de Film de la Cottbus și Tallinn; Premiere decembrie/ianuarie Ro Image 2000; Filmul Usturoi a fost difuzat în penitenciarul de maxima siguranță din Aiud.

RAISA, un scurtmetraj de Pavel Cuzuioc în competițiile Festivalurilor Internaţionale de Film de la Cottbus și Tallinn

RAISA, în regia lui Pavel Cuzuioc (Doina Groparilor), a fost selectat în cadrul secțiunii competiționale de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015) și în competiția internațională a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Sleepwalkers (17 – 21 noiembrie 2015), în cadrul Tallinn Black Nights Film Festival.

Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

Proiecția filmului va avea loc la Cottbus în data de 6 noiembrie, ora 19.00, la Weltspiegel Cottbus.

Scurtmetrajul de ficțiune RAISA este o producție independentă (Moldova-Austria), realizată cu multă pasiune de către regizor și întreaga echipă a filmului. La baza scenariului stă proza scurtă, inspirată din fapte reale, scrisă de Aurelia Zavtoni. Filmările pentru RAISA au durat 5 zile și s-au desfășurat în ianuarie 2015, în locații din Chișinău si suburbii. Post-producția filmului a fost realizată la Viena, Austria.

Sinopsis:

Moldova. Într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi ceva ce i-ar putea schimba viața.

Despre regizor:

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Studiază dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film la Academia de Film din Viena.

Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. Doina Groparilor a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, documentarul Das Ewige Warten/The Long Wait, este în post/producție.

Despre actori:

Cristina Flutur s-a născut la Iași. După ce studiază engleza la Iași și actoria la Cluj, joacă timp de câțiva ani pe scena Teatrului Național din Sibiu. Pentru activitatea ei în teatru i se acordă în 2010 Diploma de Excelență pentru promovarea culturii, iar în 2012 debutează în cinema cu rolul Alinei din filmul ‘După dealuri’, regizat de Cristian Mungiu. Pentru acest rol primește Palm d’Or pentru Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Iși continuă cariera în teatru și în film și joacă acum atât în română, cât și în engleză și franceză în proiecte internaționale.

Maria Sagaidac s-a născut la Cuhureștii de Sus, Republica Moldova. Este doctor în științe fizico-matematice și conferențiar universitar la departamentul de Matematici Aplicate. În 1968 debutează în cinema cu rolul Amporo din filmul “Această clipă”, regizat de Emil Loteanu. Până în prezent a interpretat roluri în mai bine de 15 producții cinematografice.

Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015), care se află la a 25-a ediţie, este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală şi de Est. A fost iniţiat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă.

Tallinn Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, alături de festivaluri de categoria A precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.

Pagina oficială de facebook a filmului: https://www.facebook.com/RAISA-film

Premiere decembrie/ianuarie Ro Image 2000

În decembrie și ianuarie, Ro Image 2000 vă așteaptă cu filme care vă vor da fiori de groază, vă vor relaxa, vă vor pune pe gânduri, dar care vă vor distra, cu siguranță!

Krampus. Spaima Crăciunului – o comedie de groază care ne arată un Moș Nicolae așa cum nimeni dintre noi nu l-a mai văzut vreodată, dar a cărui furie riscăm să o simțim pe propria piele, dacă uităm să iubim perioada din preajma Cărciunului, Secretul – un thriller cutremurător cu Julia Roberts într-un rol absolut inedit pentru ea, alături de Nicole Kidman și Chiwetel Ejiofor, Steve Jobs, o incursiune în mintea unuia din cele mai mari genii ale secolului, cu Michael Fassbender în rolul principal, Vacanță cu “de toate”, o comedie absolut trăznită despre pericolele de a o lua pe mama-mare în jungla Braziliei, acestea sunt cadourile cinematografice pe care Ro Image 2000 le aduce publicului din România pe marile ecrane în cea mai frumoasă și mai intensă lună a anului pentru români.

Începem 2016 în forță, cu Surori bune și nebune, o comedie marca Tina Fey și Amuy Poehler, pentru a plonja periculos apoi în riscurile sporturilor extreme și lumea agenților sub acoperire din La limita extremă, un thriller care are în distribuție cele mai mari nume din lumea sportului extrem, continuăm, apoi, cu povestea adevărată și emoționantă din Daneza, cu Eddie Redmayne în cel mai bun rol din cariera lui de până acum, conform cronicilor internaționale, ne relaxăm apoi cu două comedii, una în care Mark Wahlberg se războiește cu Will Ferrell pentru afecțiunea familiei, de pe poziții ingrat de inegale, Tata în război cu… tata, și cealaltă, Un polițist și trei sferturi, un nou capitol din seria aventurilor mai mult sau mai puțin ghinioniste, dar extrem de comice ale lui Kevin Hart, care devine de data aceasta aproape polițist, cu voia lui Ice Cube. Mijlocul lui ianuarie aduce o animație 3D despre adorabilul Norm de la Polul Nord, prilej de încântare pentru copii, dar și o lecție frumoasă despre lumea în care trăim, iar spre finele primei luni ale anului vom putea vedea la cinema un adevărat eveniment cinematografic, Brokerii Apocalipsei, o poveste adevărată, dar pe care cu siguranță nu o știați, despre lumea underground a marilor finanțe ale lumii în pragul colapsului financiar din 2008.

DECEMBRIE 2015

1.       KRAMPUS. SPAIMA CRĂCIUNULUI | KRAMPUS = premiera: 4 decembrie

2.       SECRETUL | SECRET IN THEIR EYES = premiera: 4 decembrie

3.       STEVE JOBS | STEVE JOBS = premiera: 11 decembrie

4.       VACANȚĂ CU “DE TOATE” | ALL GONE SOUTH aka BABYSITTING 2 = premiera: 18 decembrie

IANUARIE 2016

1.       SURORI BUNE ȘI NEBUNE | SISTERS = premiera: 1 ianuarie

2.       LA LIMITA EXTREMĂ | POINT BREAK = premiera: 1 ianuarie

3.       DANEZA | THE DANISH GIRL = premiera: 8 ianuarie

4.       TATA ÎN RĂZBOI CU… TATA | DADDY’S HOME = premiera: 8 ianuarie

5.       UN POLIȚIST ȘI TREI SFERTURI | RIDE ALONG 2 = premiera: 15 ianuarie

6.       NORM DE LA POLUL NORD | NORM OF THE NORTH = premiera: 15 ianuarie

7.       BROKERII APOCALIPSEI | THE BIG SHORT = premiera: 29 ianuarie  

Filmul usturoi - penitenciarul AiudFilmul Usturoi a fost difuzat în penitenciarul de maxima siguranță din Aiud

Miercuri, 28 octombrie, filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

Trailer official ”Usturoi”:

Site | Facebook | Twitter | Galerie foto making of

Comedia ardelenească neaoșă ”Usturoi” se dorește a fi o frescă a peisajelor frumoase din Transilvania multietnică, adresîndu-se spectatorilor foarte tineri, audienței de vârstă mijlocie și seniorilor deopotrivă. Până acum, filmul a fost difuzat de peste 20 de ori în România și în străinătate (New York, Boston – SUA, Chemnitz – Germania, festivalul Nomad – Norvegia) iar în iarna aceasta se dorește lansarea lui în cinematografe. Proiecțiile de la Cluj din 2014 (TIFF și Comedy Cluj), precum și de la București, la festivalul KINOdiseea, au fost cele mai disputate evenimente ale festivalurilor, filmul fiind difuzat cu casa închisă de fiecare dată.

În iarna 2015-2016 se dorește intrarea filmului în cinematografe la nivel național, iar apoi se vor depune eforturi pentru a face filmul disponibil online și pe DVD/BluRay, pentru audiențele din diaspora.

Despre ”Usturoi”:

– Synopsis: Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun Nicuşor de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina Poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.

Echipa: tehnic – regizor Lucian Alexandrescu, E-motion Films; Regizor secund: Ionut Turda; Producția: Radu Băzăvan; Director de imagine: Ionuţ Turda, Lumini: Cristian Nemeş, Derrick Doty; Camera: Ionuţ Turda, Derrick Doty, Cristian Nemeş, Lucian Alexandrescu; Scenariu: Radu Băzăvan; Sunet: Mihai Pripon, Victor Sămpăleanu; Director de set: Mircea Groza, Radu Băzăvan; Montaj şi procesare: Lucian Alexandrescu, Ionuț Turda; Procesare sunet: Mark Riemersma; Director de logistică: Mircea Groza.

Distribuția: Sebastian Topan, Darius Stoica, Tibi Covaci Senior, Nicu Varga, Jon Selesi , Elena Ivanca, Daniela Stoica, Mircea Groza, Aurelia Pavel, Ileana Negru, Gheorghe Tamba, Istvan Robert Kanalas, Gabriel Oană, Răzvan Dragoș, Adrian Hădean, Alina Dragoș, Mishu Călian, Vlad Cucu.

Festivaluri: TIFF Cluj, TIFF Sibiu, Tenaris CineLatino Zalău, KINOdiseea București, Festivalul de Teatru Alba Iulia, Festivalul Plai, KINOdiseea Târgu-Mureș, Divan Film Festival, Boston Kids Festival, New York Independent Film Festival, Nomad Norvegia, Chemnitz Germania.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți „Cosmologia voioasă”, de Allan Watts! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Mindful Photography & Cinema: Vernisaj și masă rotundă la UNATC

Jovi Ene

Festivalul NexT prezinta trei programe de exceptie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult