Editorial

Top 8 filme despre divorțuri

Acest top a fost inspirat de o sărbătoare în familie. Cu câteva săptămâni în urma am celebrat 40 de ani de căsnicie fericită. Ca amator de filme, trebuie însă să recunosc că poveștile de dragoste nefericite sunt subiecte mult mai cinegenice decât cele fericite și că s-au realizat probabil mai multe filme despre căsătorii în criză sau destrămate decât filme despre căsnicii fericite. Mi s-a părut un moment potrivit pentru a trece în revistă câteva dintre cele mai bune și mai interesante filme ale acestui inedit gen cinematografic – filmele despre divorțuri. Ca întotdeauna, previn cititorii că este vorba despre un grupaj personal și subiectiv în care ordinea nu înseamnă neapărat o clasificare valorică. Comentariile și adăugirile vor fi primite cu plăcere.

1. Kramer vs. Kramer – Robert Benton, 1979

Am văzut ‘Kramer vs. Kramer’ cu vreun an înainte de a mă căsători, și pentru mine el este până astăzi filmul ‘clasic’ al genului. Este regizat de Robert Benton, care semnează și scenariul (bazat pe romanul lui Avery Coman). Succesul filmului a depășit toate așteptările, atât ca faimă dar și comercial, încasările americane cifrându-se la 179 de milioane de dolari la o investiție de 8 milioane. Cinci Oscaruri l-au răsplătit la ediția 52 a premiilor, inclusiv cel pentru cel mai bun film, pentru regie, pentru rolul principal masculin și pentru rolul secundar feminin. Protagoniștii Dustin Hoffmann și Meryl Streep au primit pentru rolurile lor primele (dar nu ultimele) Oscaruri ale carierelor lor, iar fraza ‘cei mai buni șefi bucătari sunt bărbații’ a intrat în repertoriul meu personal.

2. Marriage Story – Noah Baumbach, 2019

La 40 de ani după ‘Kramer vs. Kramer’, cinematografia americană a realizat un film care reia tema divorțului într-o tonalitate asemănătoare, în secolul 21, sau mai exact primele două decenii ale acestui secol, deceniile pre-Corona. Nu pot să mă împiedic să suspectez că această comparație a fost încurajată, dacă nu cumva își are originea în mașinăria de PR a producătorilor filmului. Sunt într-adevăr destule trăsături asemănătoare: ambele filme aparțin genului ‘filmelor de divorț’ și au ca protagoniști cupluri care au motive serioase de a se despărți, dar și păstrează legături afective puternice; în ambele povești este vorba despre un copil la o vârstă la care despărțirea părinților nu poate rămâne fără sechele și care devine subiectul principal al disputei și reglementării divorțului; avocații joacă un rol important în adâncirea conflictelor; în rolurile principale în cele două filme apar actori cunoscuți și de mare talent (Scarlett Johansson și Adam Driver în filmul lui Noah Baumbach) care își combină magnetismele (de atracție și de respingere) reușind să creeze pe ecrane din cuplurile în destrămare perechi greu de uitat. Rămâne de văzut dacă această rețetă va funcționa cu același succes peste încă 40 de ani.

Disponibil pe Netflix.

3. A Separation – Ashgar Farhadi, 2011

‘A Separation’ (sau în limba persană ‘Jodaí-e Nadér az Simín’ care se traduce prin ‘Despărțirea lui Nader de Simin’) i-a cucerit pe criticii și pe cinefilii din întreaga lume în 2011 obținând ‘Ursul de Aur’ și premiile de interpretare la Festivalul de la Berlin, și apoi Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, primul asemenea premiu obținut de un film iranian. Filmul are în centrul său un cuplu iranian de clasă mijlocie care se separă, descriind dezamăgirea și disperarea suferite de fiica lor din cauza disputelor egoiste și a separării părinților ei precum și conflictele care apar atunci când soțul angajează un îngrijitor de condiție socială inferioară pentru tatăl său în vârstă, care suferă de boala Alzheimer. Delicat, expresiv și puternic emoțional în pofida sau poate tocmai datorită discreției interpretării, ‘A Separation’ deschide o fereastră spre o lume pe care o cunoaștem puțin și rău, spre oamenii ei și spre o școală cinematografică excepțională care lucrează în condiții extrem de grele.

Disponibil pe Mubi.

4. Intolerable Cruelty – Joel Coen, 2003

Avocații de divorțuri sunt eroii secundari au multor filme ale genului, dar în comedia neagră și sarcastică (precum multe dintre filmele lor) a fraților Coen (doar Joel este creditat ca regizor pentru acest film), un avocat de divorț este personajul principal. Nu-i este viața ușoară în acest film, chiar dacă pretinde să fi inventat ‘acordul pre-nupțial perfect’ și chiar dacă este interpretat de George Clooney. Din distribuția formidabilă mai fac parte Catherine Zeta-Jones, Billy Bob Thornton, Geoffrey Rush. Filmată în Beverly Hills și la Las Vegas, este până astăzi considerată cea mai scumpă producție a fraților Coen.

5. The First Wives Club – Hugh Wilson, 1996

Bărbații care plănuiesc să-și părăsească soțiile ar trebui să fie precauți. Aceasta este cred concluzia după vizionarea comediei realizate în 1996 de Hugh Wilson, bazată pe romanul cu același nume din 1992 al Oliviei Goldsmith, avându-le în rolurile principale pe Bette Midler, Goldie Hawn și Diane Keaton. Cele trei femei divorțate caută să se răzbune pe foștii lor soți care le-au părăsit pentru femei mai tinere. Desi ne-agreat de mulți critici, filmul a devenit un succes surpriză la box-office, încasând peste 181 de milioane de dolari în întreaga lume. Succesul a fost fulminant în special în rândul femeilor de vârstă mijlocie, iar celor trei actrițe le-a ajutat la revitalizarea carierelor lor în film și televiziune.

6. Jusqu’a la garde – Xavier Legrand, 2017

Iată un film mai puțin faimos, care merită, însă, cred eu, o difuzare mai largă. ‘Jusqu’a la garde’ (titlul în limba engleză este ‘Custody’ – ‘Custodie’) a câștigat Leul de Argint la Festivalul de la Veneția și Premiul Cesar pentru cel mai bun film francez al anului 2017. Este o emoționantă combinație intre o dramă de familie și o drama de tribunal, în care abordarea reținută și interpretările excelente ale lui Lea Drucker și Denis Menochet aduc în fața spectatorilor cazul unei familii în destrămare și impactul tragic al conflictului asupra celor doi copii, aflați la vârstă adolescenței. 

7. Scener ur ett äktenskap – Ingmar Bergman, 1974

Realizat în 1973, ‘Scener ur ett äktenskap’ (în engleză ‘Scenes from a Marriage’ – ‘Scene dintr-o căsătorie’) a fost inițial conceput ca un mini-serial în șase episoade avându-l ca regizor și scenarist pe Ingmar Bergman, cu Liv Ullmann și Erland Josephson în rolurile principale. După premiera la televiziunea suedeză, a fost editat pentru lansarea în cinematografe atât în Suedia, cât și în Statele Unite, cu un an mai târziu. Filmul urmărește în detalii devastatoare o legătură de 20 de ani în care se întâmplă cam tot ce se poate întâmpla: fericire, căsătorie, infidelități, divorț, recăsătorire, reconciliere clandestină. Versiunea teatrală a poveștii a fost pusă în scenă de multe teatre ale lumii în ultimul deceniu, și un re-make al serialului va fi lansat de HBO în septembrie.

8. Blue Valentine – Derek Cianfrance, 2010

Filmul care ar fi meritat poate titlul ‘Marriage Story’ este ‘Blue Valentine’, regizat de Derek Cianfrance, avându-i în rolurile principale pe Ryan Gosling și Michele Williams, care sunt și co-producători ai filmului. Povestea, care este prezentata într-un stil nelinear, sărind intre diferite etape și perioade, descrie legătură și crizele relației dintre Dean (Gosling – un tip nu prea reușit, trăind din munci ocazionale) și Cindy (Williams – studentă la medicina, care își abandonează studiile devenind asistentă medicală) de la începuturile ei, trecând prin căsătorie și nașterea unui copil cu paternitatea nesigură, până la divorț. Stilul filmării amintește tehnicile Noului Val francez, și o parte din dialoguri sunt improvizate.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Top 3 cărți de citit cu un vin roșu sec

Corina Moisei-Dabija

Sefarad, de Antonio Muñoz Molina

Dan Romascanu

Teatru: ”Milk on Fire” sau Cum mi-am petrecut ziua de 11 decembrie 2017

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult