Așa cum vă spuneam și în articolul de luna trecută, a venit vremea să scriu mai des pe aici despre filmele Netflix România. Desigur, nu orice lună este ca decembrie, în care sunt multe zile libere, care să ne permită să vedem multe filme. Așa că, probabil, din această lună, topurile mele se vor restrânge, pentru că de obicei nu văd mai mult de zece filme într-o lună și n-aș putea să fac mereu un top 10.
Așadar, top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în ianuarie 2018:
1. El bar (2017)
Un film total nebunesc, pentru că avem de-a face cu o situație neobișnuită, cu personaje complexe și complicate, care nu știu decât propria versiune a adevărului, cea din interiorul unui bar, unei crâșme. Aici este o lume pestriță, care vine și pleacă continuu, cu cunoscuții locului și străini temporari. Numai că, la un moment dat, când cineva iese din bar, este ucis pe loc, al doilea iese și este ucis cu sânge rece, iar străzile devin goale. Cei închiși nu au altceva de făcut decât să emită teorii, să privească din când în când pe geam, distrași de lipsa de știri de la TV și de lipsa semnalului la telefoane. Ce se întâmplă afară, cum pot supraviețui unei eventuale ieșiri? Pare doar un thriller, dar el este întrerupt deseori de accese de nebunie, de hohote de râs, de situații ciudate sau neașteptate, de doze de scârnăvii. Un film foarte bun, aflat pe panta absurdului.
Nota: 9/10
2. AlphaGo (2017)
Jocul Go este puțin cunoscut în România, regulile sale cu atât mai puțin, iar aria lui de răspândire este majoritară în Estul Asiei (unde sunt peste 40 de milioane de jucători). Tocmai de aceea, pentru un joc cu așa succes, era nevoie de un documentar pe măsură, iar AlphaGo suplinește și asta, măcar parțial. Doar parțial pentru că filmul nu este doar despre go, căruia îi sunt explicate pe scurt principalele reguli, ci despre confruntarea dintre om și mașină, despre inteligența artificială, despre greutatea de a crea un program care să joace la un nivel ridicat un astfel de joc complex. A apărut astfel Alpha Go, un program creat de Google DeepMind la Londra, care l-a învins pe campionul european de Go, pentru a-l confrunta pe cel considerat locul 1 în lume, coreeanul Lee Se-dol. Mare parte din film se concentrează pe această confruntare, în care mașina calculează algoritmi, iar omul își manifestă fățiș sentimentele, o luptă de pe urma căreia privitorul poate învăța lucruri noi despre viitor, fiind în același timp, pe rând, partizanul celor care concurează. Imagini din culise, emoții și ecuații, un documentar foarte bun.
Nota: 9/10
3. Ozark (serial, 8 episoade, 2017)
Îmi plac serialele astea scurte pentru că au o acțiune condensată și fără înflorituri inutile, dar și pentru că îmbină anumite subiecte foarte puțin exploatate. Ozark ne vorbește despre spălarea banilor, așadar și despre noi: prinși în vârtejul unui traficant de droguri, un consultant financiar foarte isteț și familia sa se mută în ținutul Ozark (o regiune magnifică din Missouri) pentru a spăla acolo câteva milioane de dolari. Cum se face asta? Achiziționează câteva afaceri locale și începe să umfle prețurile, așa cum se întâmplă pe la noi la instituțiile publice. Nu e un lucru ușor, mai ales că sunt nenumărate afaceri și interese locale pe care el le deranjează, de la un vânzător de opiu până la preotul comunității de pe ape. Dar e o lecție de analiză financiară pertinentă și de film bun de mister și acțiune. Plus interpretarea excepțională, cred eu, a lui Jason Bateman, care semnează și regia câtorva episoade. Recomandat.
Nota: 8/10
4. The End of the F***ing World (serial, 8 episoade, 2017)
Un serial de doar 8 episoade, fiecare de aproximativ 20 de minute, care împrumută un aer retro pentru un subiect destul de ciudățel, non-conformist și, de aceea, foarte atrăgător: el este aproape paranoic și își dorește să ucidă pe cineva, așa că, atunci când ea intră în vorbă, o consideră prima lui victimă adevărată. Amândoi sunt încă adolescenți și periplul lor aventuros spre casa tatălui ei, plecat de mult, transformă filmul într-un crime road movie foarte bine jucat și cu împrumuturi ce amintesc de Tarantino (inclusiv coloana sonoră, foarte expresivă și foarte bună). Este și comic, este și adolscentin, e și britanic, și un bun policier și un film despre transformările adolescentine. Mi-a (foarte) plăcut.
Nota: 8/10
5. Somebody Feed Phil (serial, 6 episoade, 2018)
Fan pentru totodeauna al emisiunilor culinare, am ales cu plăcere și interes și acest serial de 6 episoade, în care Philip Rosenthal (creatorul serialului Everybody Loves Raymond) încearcă deliciile gastronomice din 6 orașe din lume: Tel Aviv, Ciudad de Mexico, New Orleans, Lisabona, Bangkok și Saigon. Phil seamănă mult cu Mr. Bean, este extrem de amuzant și plăcut impresionat de tot ceea ce vede, nu numai de restaurantele Michelin, dar și de mâncarea stradală, nu numai de mâncarea fancy, ci și de un hot dog sau un taco de la colț de stradă. Te amuză, te binedispune, te atrage spre cunoașterea a noi culturi culinare.
Nota: 8/10
Pentru alte recomandări, puteți căuta cu încredere și pe grupul de recomandări Netflix România.