Editorial Recomandat

Cele mai bune manuale pentru clasa I

mate_clasa I_2012_coperta1Băieţelul meu este în clasa I. Aşa că, de-a lungul timpului, am avut ocazia să îi frunzăresc manualele, caietele speciale, caietele, culegerile, tot felul de minunăţii pe care eu nu le-am avut acum mai bine de 25 de ani şi elevii din zilele noastre le parcurg aproape zi de zi. Mai mult, obligat de funcţia de tată jucăuş :D, a trebuit să fac teme şi să inventez fişe de lucru, atunci când copilul meu se transforma în… învăţător şi ne jucam de-a şcoala.

Dacă data trecută v-am prezentat pe larg  manualele pentru clasa pregătitoare, acum e timpul să continuăm incursiunea în lumea manualelor şcolilor din prezent, prin prezentarea celor mai bune şi interesante manuale pentru clasa I.

Gazda noastră este tot Editura Paralela 45, cu manualele din oferta educaţionala 2012-2013, care în mod sigur vor fi valabile şi în următorul an şcolar, 2013-2014.

Cele mai bune manuale pentru clasa I:

limba_romana_competente_1_Dobra_coperta1„Limba şi literatura română. Competenţe şi performanţă”: chiar dacă se spune că este doar un auxiliar, această carte poate fi folosită cu orice manual sau în locul acestuia, întrucât respectă toată programa în vigoare. Scopul fundamental al clasei întâi este deprinderea cititului şi a scrisului, iar această carte este un instrument perfect. Aşa că trecem rapid prin capitolele cărţii: Sunt şcolar (cu o aplecare importantă asupra comunicării – modalitatea de schimb de informaţii între oameni), De la literă la cuvânt, De la cuvânt la propoziţie, De la propoziţie la text, Textul şi semnele de punctuaţie, Alfabetul, „Ştiu să citesc şi să scriu”.

Dezvoltându-se acel abecedar pe care nu mi-l aduc aminte cu mare-mare plăcere, instrumentele moderne de învăţare a citirii şi scrisului s-au dezvoltat, devenind mult mai colorate şi, astfel, mult mai atractive pentru elevul de azi. „Limba şi literatura română. Competenţe şi performanţă” este un exemplu bun în acest sens.

alfabetul_buclucas_Cheptea_coperta1„Matematică. Competenţe şi performanţă”. De departe, cartea preferată a fiului meu şi, prin extrapolare, cartea preferată a tuturor copiilor pasionaţi de matematică. Exerciţii, probleme, multe jocuri şi teste, pentru micuţii dvs. care numără zi şi noapte. De la lucruri simple, precum orientarea spaţială şi localizările în spaţiu (aproape/departe, sus/jos, interior/exterior) până la  cunoaşterea figurilor geometrice, gruparea obiectelor şi mulţimile. Sunt analizate, normal, şi numerele naturale, adunarea şi scăderea, trecând, spre final, şi prin acele probleme care sunt complicate până şi pentru părinţi: „O lumânare arde timp de 3 minute. În cât timp vor arde 4 lumânări de acelaşi fel, dacă se aprind toate în acelaşi timp?” 😀

De aceea, pentru dezvoltarea culturii generale a copiilor dvs., au fost necesare şi mi s-au părut importante şi capitole precum: Unităţi de măsură, Probleme de logică şi perspicacitate, Elemente intuitive de geometrie.

matematica_caiet_special_sem1_A.Radu_coperta1Lucruri interesante găsim cu siguranţă şi în auxiliarele: „Învăţ să scriu„, „Să scriem corect!„, „Alfabetul colorat” şi „Alfabetul buclucaş„, pe care nu le-am răsfoit, dar simpla vedere a copertei şi titlul acestora ne fac să ne aventurăm într-o lume a cunoaşterii, dar în acelaşi timp extrem de amuzantă.

Nu trebuie uitate nici caietele speciale:”Caiet special. Matematică-Semestrul 1″, Caiet special. Matematică-Semestrul 2″, „Caiet special. Abecedar-Semestrul 1”, „Caiet special. Abecedar-Semestrul 2”. L-am studiat pe primul la puţin timp după ce îl primisem şi am constatat că, surprinzător, Cătălin al meu îl completase aproape integral. Nu era totuşi de mirare, pentru că era realmente interesant pentru un copil de 7 ani: colorat, bine alcătuit, era plin de exerciţii şi teste ce stârnesc pasiunea copiilor. Exerciţiile cu trasarea corectă te fascinează, numerele sunt învăţate cu uşurinţă, iar compunerea, descompunerea, adunarea şi scăderea numerelor naturale de la 0 la 10 (semestrul 1) sunt, parcă, floare la ureche. Spun asta, deşi nu mi-a plăcut niciodată matematica.

Puteţi descoperi şi alte cărţi pe site-ul Editurii Paralela 45.

Articole similare

Scoop (2006)

Jovi Ene

Un policier bun: „Detectivul Jack Wyler. Prețul sângelui”, de Cătălin Ioniță

Jovi Ene

Raymond Queneau și exercițiile sale impecabile de stil și tehnică literară

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult