Mihai Iovănel ne prezintă într-un articol de pe Scena9 cărțile pe care el le consideră ”cele mai așteptate ale toamnei”. La categoria Fiction-autori români, el enumeră: ”Aștept cu nerăbdare romanul Interior zero al Laviniei Braniște (Polirom), una dintre cele mai bune prozatoare din noul val. De asemenea, Năluca, noul roman al lui Octavian Soviany (Cartea Românească) este pe lista de must read. Romane vor publica și Bogdan Suceavă (Republica) și Matei Florian (Cexina Catapuxina), amândouă la Polirom; dacă Suceavă e un autor deja consacrat, cu mai multe titluri importante la activ, Matei Florian rămâne să confirme. Dan Alexe, unul dintre țestoșii pe a cărui spinare se sprijină tava Facebook-ul românesc, oferă un nou volum de povestiri, În punctul lui rebbe G. (Polirom), care promite să-și regaleze cititorii prin subiecte construite pe corespondențe în Tarot, pline de chestii alchimice, oculte și, evident, sexuale.”
Cătălin Chiru scrie pe Hyperliteratura despre ”O fată ca tine”, de Maureen Lindley, o carte recent apărută la Humanitas Fiction și pe care vi-o voi prezenta și eu în zilele ce urmează: ”Aceasta este povestea unor lucruri ieşite cândva din firea lor, povestea unora mici şi personale, împletită cu traiectoria celor mari şi universale. Aşa se scrie, de fapt, istoria. (…) O fată ca tine, dincolo de omagiul adus sensibilității şi profunzimii spiritului japonez, şi de apropierea acestei culturi universale, rămâne totuşi o lecție de istorie pe care manualele de astăzi abia dacă o mai amintesc.”
Despre Editura Nemira, vă aduc un articol mai vechi, dar pe care l-am citit abia acum, respectiv interviul de pe ZiarulMetropolis.ro cu Ana Nicolau, actuala proprietară a editurii, din care Adina Scorțescu selectează 25 de momente frumoase. Iată două dintre acestea: ”10. La trei luni după ce am început să lucrez pe copyright, am fost la primul meu târg de carte, la Frankfurt; e ceva absolut spectaculos. E un centru expozițional care reunește zece hale de mărimea Romexpo-ului. Te plimbi cu autobuzul, de la o hală la alta. Când m-am urcat prima oară în autobuz și am văzut sutele de oameni care alergau dintr-o parte în alta, am avut revelația „ăștia sunt toți oameni care lucrează cu cărți!”. Dacă am avut vreodată o îndoială că nu ăsta era drumul meu, în secunda aia s-a dus.; 13. În continuare, pentru mine, cea mai frumoasă săptămână din an e cea în care mă duc la târgul de carte de la Frankfurt. E un ritm infernal, ai întâlniri din jumătate în jumătate de oră timp de cinci zile, de la 9 la 5 după-amiaza, după care ai cocktailuri, cine cu scriitori și cu agenții de care ești mai apropiat, petreceri oficiale și tot așa. Cinci zile! E obositor, dar oamenii pe care îi întâlnești acolo sunt din altă lume. E minunat.”
Cristian Pătrășconiu scrie pe LaPunkt.ro despre cartea ”DEX-ul și sexul”, de Radu Pavel Gheo, reeditată de curând la Editura Polirom: ”DEX-ul şi sexul” este cartea unei lumi care, în foarte multe privinţe, este deraiată – nu de la excelenţa sa, ci de la firescul ei în primul rînd. Iar notele despre ce a ajuns să însemne acum, în zilele noastre, o „personalitate” sau alta oferă cititorului o bună cheie de intrare şi de lectură. Îndărătul „cărţii de joc” se văd, foarte uşor pentru cine nu refuză să vadă, lucrurile serioase şi grave. Radu Pavel Gheo spune că el crede că „moravurile se pot îndrepta prin rîs”. Chiar dacă, poate, nu aceasta ar fi opţiunea primă pentru firi mai analitice – de ce nu am merge şi pe mîna lui?”
Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:
-”Donbas. Povestea adevărată a unui evadat din Uniunea Sovietică”, de Jacques Săndulescu
-”Floarea deșertului: călătoria extraordinară a unei nomade din deșert”, de Waris Dirie și Cathleen Miller