„Tot ceea ce strălucește”, de Nicoleta Mariana Orlea
Proiect editorial al asociatiei Autism Voice
Se spune că tot ceea ce se face are o menire și că de soartă nu putem scăpa. Am crescut cu acest credo încrustat în faldurile memoriei, astfel încât am ajuns un popor al oamenilor resemnați, dar de neînfrânt. Despre curajul pe care-l avem vorbesc și istoriile din volumul „Tot ceea ce strălucește”, volum scris de Nicoleta Mariana Orlea, cu cele mai superbe ilustrații semnate de Andreea Ghencea, disponibil în format electronic.
„Tot ceea ce strălucește” este un almanah de istorii, douăzeci la număr, cu și despre trăirile unor copii cu totul deosebiți, istorii povestite de cei care-i cresc, care luptă pentru ei și care le oferă cea mai necondiționată iubire. Este vorba de copii cu autism, copii despre care se spune că au propria lor lume și o cu totul altă perspectivă asupra vieții.
Fiecare povestire în parte deschide cortina asupra celei mai mari probleme: cum să crești un copil cu autism în România. Sistemul desuet, lipsa cadrelor specializate și incapacitatea statului român de a înțelege gravitatea acestui fenomen – iată câteva dintre elementele care ajung la cititori din rândurile prezentului volum. Totuși, în ciuda problemelor enunțate, din narațiuni străbat până la noi și sentimente pure, precum sunt dragostea și perseverența cu care părinții / educatorii / shadows (însoțitorii) sau bunicii sunt alături de acești copii care învață să se integreze în această societate cu viziuni învechite.
Aceste 20 de texte sunt un soi de puzzle în care se regăsește deopotrivă frustrarea neacceptării, dar și lupta constantă cu prejudecățile de care nici măcar oamenii de știință nu par să ne trateze. Apropo, autismul este considerat acum o pandemie la nivel global, deși nu reprezintă o boală psihică, ci o tulburare comportamentală, pe care doar examenul psihiatric o poate depista. Totuși, deficiențele sunt evidente, deoarece tulburarea afectează toate paliere comportamentale, unii copii având problemele de socializare, alții fiind așa zis non-verbali. Unii teoreticieni afirmă că, de facto, copii autiști sunt cu o treaptă peste evoluția noastră, deoarece detașarea lor de cotidian le acutizează alte simțuri.
Adevărul este undeva pe mijloc, iar echipa de la Autism Voice a decis să se facă auzită prin acest proiect, care țin să menționez este unic în spațiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. Cred eu că e o demonstrație de temeritate să spui lucrurilor pe nume, să amintești că acești copii nu sunt date statistice de trecut în tabel, ci ființe care luptă zilnic, oră de oră, pentru a reveni la normal.
Trebuie să recunosc că, în calitatea mea de proaspătă mămică, am citit această culegere cu noduri în gât, cu emoții care m-au depășit, dar despre care cred că trebuie să audă fiecare tânăr, deoarece schimbarea unui sistem se face, în primul rând, pornind de la fiecare.
Volumul „Tot ceea ce strălucește” este un exercițiu de solidaritate, pe care trebuie să ni-l amintim cât mai des, deoarece de sănătatea copiilor noștri depinde viitorul omenirii, și așa destul de incert.
Aici vei găsi mai multe detalii despre carte – https://autismvoice.ro/tot-ceea-ce-straluceste/
De ce este atât de important pentru noi acest proiect? Pentru că vânzarea cărții are scop caritabil. Contravaloarea fiecărui exemplar achiziționat din acest e-book va fi direcționată către programele de recuperare a copiilor cu autism care vin în cele două centre ale noastre. De asemenea, prin intermediul cărții, mai facem un pas înainte în cazul conștientizării fenomenului autismului în rândul copiilor din România.
(Sursă fotografie: literaturapetocuri.ro)