”Cartea marilor descoperiri”, de James Brown (ilustrații) și Richard Platt (text)
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Lidia Dumitru
În format mare (chiar foarte mare!) și aerisit, ”Cartea marilor descoperiri” este chiar ceea ce spune titlul: un volum-album pentru copii și nu numai, care ne poartă prin lumea marilor descoperiri ale omului de-a lungul mileniilor, veacurilor, deceniilor și ne înfățișează felul în care acestea au fost ”inventate” sau ”aflate” de către oamenii de știință sau oamenii simple, dar și modalitatea în care acestea au evoluat sau sunt construite.
Se poate spune că acest volum nu este neapărat o enciclopedie, ci și o poveste. Povestea transformării naturii de către om, a evoluției omului de la ”invenții” sau descoperiri simple până la unele atât de complexe, încât cu greu pot fi explicate pe înțelesul tuturor. Dar volumul reușește și asta și am apreciat la el faptul că nu este exclusiv ”pentru copii”, pentru că unele invenții și explicațiile despre acestea mi-au produs și mie ceva ”dificultăți” și m-au învățat lucruri noi.
”Povestea” începe cu roata și se termină cu inteligența artificială și ne poartă și prin alte invenții precum busola, hârtia, telefonul, electricitatea, filmul și internetul, pentru a descoperi o lume magică, pe care omul a transformat-o încontinuu. Informațiile sunt detaliate și într-un limbaj simplu, ce poate fi înțeles de oricine și, în același timp, ce ajută la formarea unui culturi generale consolidate. În plus, sunt și amuzante pe alocuri, mai ales când ni se dau diferite exemple despre felul în care au fost privite descoperirile la momentul aducerii lor în atenția publicului. Iată, de exemplu, ce spunea împăratul german Wilhelm I, după apariția automobilului:
”Cred în cal. Automobilul este o apariție vremelnică.”
![](https://filme-carti.ro/wp-content/uploads/2019/02/71yowAEOWFL.jpg)
Dar nu numai citatele oamenilor celebri sunt amuzante și neașteptate, ci și unele întrebuințări sau caracteristici ale descoperirilor, precum:
- Cu 600 de ani înainte ca europenii să fi scris prima dată pe hârtie, chinezii o foloseau la toaletă!
- Formele cuielor sunt atât de specifice, încât arheologii le pot folosi la datarea unei construcții, uneori cu o aproximație de un an.
- Primele ascensoare se mișcau atât de încet, încât aveau integrate și scaune confortabile, pentru ca pasagerii să se odihnească pe parcursul călătoriei pe verticală.
- Transportat fără refrigerare, laptele se acrește chiar și pe distanțe scurte. În secolul al XIX-lea, proviziile de lapte erau asigurate de cirezile de vaci din grajdurile din centrul orașelor. În 1854, în centrul Londrei erau 20.000 de vaci; în New York, erau 2.000 de vaci numai în Brooklyn.
Un volum, o enciclopedie, un album pe care vi-l recomand cu plăcere, pentru că informațiile și ilustrațiile de aici vă pot forma o părere avizată despre evoluția umanității, din ce în ce mai galopantă în ultimele decenii.