Știrile săptămânii: Zilele Diversității, documentare HBO și expoziții la TIFF; Palme d’Or pentru Independența Film la Cannes 2015; Satul de demult, disponibil online cu subtitrare in 6 limbi; Un actor din Cluj, protagonist în filmul „Son of Saul”, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes; Retrospectiva Radu Gabrea la Berlin; Masterclass-urile Transilvania Talent Lab la TIFF 2015; Festivalul Internațional al Filmului de Animație Anim’est revine la Braşov.
Zilele Diversității, documentare HBO și expoziții la TIFF
Expoziții, concerte, dezbateri cu invitați speciali și filme tematice vor întregi programul TIFF anul acesta, între 29 mai și 7 iunie, în secțiuni ca Ziua HBO, EcoTIFF, Ziua Maghiară și un program nou, dedicat momentului de cotitură 1989, După 25 de ani. Anul acesta, Zilele Diversității vor fi extinse între 30 mai și 4 iunie și vor cuprinde proiecții, concerte și filme care promovează diversitatea.
Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Chuck Norris vs. Communism, povestea casetelor piratate în comunism și dublate de către Irina-Margareta Nistor, proiectat la Sundance, Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Săvescu). Maratonul Olive Kitteridge, un proiect de suflet, în patru părți, al actriței Frances McDormand, va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00.
11 documentare noi, puternice vor rula în secțiunea Ce se întâmplă, documentarule? / What’s Up, Doc?. La doi ani după aclamatul The Act of Killing, regizorul Joshua Oppenheimer aduce continuarea sa, Cum arată tăcerea / The Look of Silence, în care își îndreaptă atenția dinspre criminalii către victimele masacrului din Indonezia, în anii 60. Un invitat aparte va fi controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul din Vizionarul / The Forecaster (r. Marcus Vetter). Remake, Remix, Rip-Off (r. Cem Kaya), spune povestea surprinzătoare a cinema-ului turcesc din anii 60-70, când cererea de filme era atât de mare încât industria locală realiza propriile versiuni de Dracula, Tarzan, Rambo sau Star Trek; De la Caligari la Hitler / From Caligari to Hitler (r. Rüdiger Suchsland) face o călătorie antrenantă în cea mai de succes perioadă a cinema-ului german. Lista completă, aici.
Documentare pe teme ecologice vor fi proiectate în EcoTIFF, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului. Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbește despre multitudinea de forțe care vor să acapareze minunățiile din Congo. În Biciclete contra mașini / Bikes Vs. Cars, activiştii luptă pentru oraşe mai bune și mai curate. Pe 5 iunie, 21:45, la Depozitul de Filme, proiecția specială va fi dedicată comunității de bicicliști din Cluj.
Ziua Maghiară (3 iunie) aduce invitați renumiți și șase filme în premieră. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall, premiat la Karlovy Vary. Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Mirage, în care joacă și Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu. În Valurile iubirii / Szerelempatak, proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viață și iubire. În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va susține un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din București.
Zilele Diversității (30 mai – 4 iunie) sunt organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României și propun un program extins anul acesta, aducând în prim plan filme și evenimente dedicate minorităților etnice. Din program fac parte filme ca O viață mai bună / The Way Out – lupta pentru supraviețuire a unui cuplu de romi, Koza – o poveste despre un fost boxer olimpic care revine în ring, Aliyah DaDa – o istorie a evreilor din România, în cheie dadaistă, precum și o serie de materiale realizate de TVR Cluj la 70 de ani de la deschiderea porților lagărelor Auschwitz și Birkenau. Pe 2 iunie, în studioul TVR Cluj din Piața Unirii, va avea loc proiecția acestor reportaje și dezbaterea „Memoria Holocaustului din Transilvania”, cu ocazia împlinirii a 25 ani de emisie a stației. Totodată, pe 30 și 31 mai, la Castelul Banffy de la Bonțida, în programul Weekend la Castel, copiii vor avea parte de activități și ateliere meșteșugărești ce pun accentul pe păstrarea tradițiilor.
O noutate în acest an va fi După 25 de ani, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care Îngerii Revoluției (r. Alexei Fedorchenko), Dansatorii din Dessau / Dessau Dancers (r. Jan Martin Scharf), despre breakdance-ul din Germania de Est sau Eroii pionieri / Pioneer Heroes (r. Natalia Kudriaşova), prezentat la Berlin, despre visele pionierilor ruși și ciocnirea lor cu realitatea post-sovietică. Totodată, la Cercul Militar, sub titlul Memoria suferinței, vor fi prezentate fotografii și mărturii impresionante ale deținuților politici. Secțiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCMER). Toate filmele, aici.
TIFF găzduiește alte patru expoziții anul acesta, pe lângă Memoria suferinței. La Muzeul de Artă Cluj-Napoca vor putea fi admirate fotografiile artistului Silviu Gheție realizate pe platouri de filmare ale unor producții românești cunoscute, între 2004 și 2014. În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afișe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări și documente inedite. Artistului Gyula Havancsák îi este dedicată o expoziție de design grafic, la Club Cypher, iar cele mai bune fotografii din ultimul an ale Mediafax vor putea fi văzute la TIFF Lounge. Detalii și orarul vernisajelor, aici.
Palme d’Or pentru Independența Film la Cannes 2015
Independenţa Film va distribui în România câştigătorul prestigiosului Palme d’Or 2015, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, desemnat aseară, la ediţia cu numărul 68 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Este cel de-al doisprezecelea lungmetraj câștigător de Palme d’Or adus în România de Independența Film.
Casa de distribuție va aduce de asemenea pe ecranele românești și filmul care a primit premiul pentru “Cel mai bun regizor”, Nie Yinniang / The Assassin, în regia lui Hou Hsiao Hsien, precum și lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri zilele trecute la Cannes, La giovinezza / Youth, al lui Paolo Sorrentino, în care joacă și Mădălina Ghenea.
Independența Film va lansa în cinematografele din România nouă dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, începutul lui 2016 (lista completă, la finalul materialului).
Duminică, 24 mai, la ceremonia de închidere a Festivalului, juriul Competiţiei condus de fraţii Joel şi Ethan Coen au înmânat premiul Palme d’Or regizorului francez Jacques Audiard pentru filmul Dheepan.
Actorul din Dheepan, el însuşi un fost Tigru Tamil
Dheepan (fişa filmului pe site-ul Cannes – foto & video) spune povestea unui luptător pentru independenţă (un Tigru tamil) care fuge în Franţa, pe finalul războiului civil din Sri Lanka. Ia cu el o femeie şi o fetiţă, ambele necunoscute, în speranţa că, părând o familie, pot obţine mai uşor azil politic. Cei trei fugari ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă. Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului, răni pe care Dheepan şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta el nu va mai lupta pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină “familia” sa reală.
Rolul lui Dheepan este jucat de actorul Antonythasan Jesuthasan, a cărui copilărie se suprapune în mare parte cu povestea personajului său din film. Înrolat în armata Tigrii Tamil încă de la vârsta de 16 ani, Antonythasan a luptat pentru această facţiune armată din Sri Lanka până la vârsta de 19 ani. În 1989 a fugit în Thailanda, unde a locuit 4 ani, apoi a ajuns în Franţa, în 1993. Avea 25 de ani când a aplicat pentru azil politic, pe care l-a şi obţinut. A avut diverse locuri de muncă, de la vânzător în supermarket şi bucătar până la hamal într-un hotel din DisneyLand Paris.
În tot acest timp el a scris. Gorilla este primul său roman apărut în 2001. Cel de-al doilea, Traitor, a fost publicat în 2004. Ambele povestesc viaţa de luptător pentru eliberare, precum şi abuzurile guvernului din Sri Lanka din anii ’80.
The Assassin, un film wuxia în stil propriu
Nie Yinniang / The Assassin, “Cel mai bun regizor” – Hou Hsiao Hsien, este un film cu arte marţiale care ne poartă în China secolului IX (fişa filmului pe site-ul Cannes – foto & video). Fiica în vârstă de 10 ani a unui general este răpită de un călugăr. Este iniţiată în artele marţiale şi transformată într-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justiţiare: acelea de a lichida guvernatorii corupţi. La un moment dat, una din misiuni o întoarce acasă, acolo unde trebuie să-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea în copilărie, un bărbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: îl sacrifică pe cel pe care-l iubeşte sau abandonează pentru totdeauna cariera sacră de asasin profesionist.
Regizorul Hou Hsiao Hsien dezvăluie câteva amănunte despre cel mai recent film al său: „Când eram puşti, în Taiwan-ul anilor 50, biblioteca şcolii mele era înţesată de aşa numitele romane wuxia. Le-am iubit şi le-am citit din scoarţă-n scoarţă. Aşa cum am citit şi literatură străină. Spre exemplu, îmi amintesc în mod special cărţile lui Jules Verne. Desigur că existau tot atunci şi filme wuxia din Hong Kong, cunoscute în Vest sub numele de kung fu. Le-am descoperit în tinereţe şi m-am îndrăgostit de ele. Mi-am zis că, la un moment dat, poate încerc şi eu un film din acesta. Dar în felul meu. Nu sunt genul care să am de-a face cu luptători care zboară prin aer. Nu e genul meu. Eu prefer să stau cu picioarele pe pământ.”
Primire călduroasă pentru La giovinezza lui Paolo Sorrentino
De o primire specială a avut parte filmul lui Paolo Sorrentino, La giovinezza / Youth. La proiecţia de miercuri, după terminarea filmului, sala a aplaudat frenetic şi a strigat „Bravo!” pe tot parcursul derulării genericului final, până când ecranul s-a stins. Apoi a început din nou. La giovinezza / Youth va fi distribuit în România de Independenţa Film.
Din distribuție fac parte Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel şi Mădălina Ghenea. Modelul român în vârstă de 26 de ani joacă rolul unei Miss Univers.
Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.
Lista completă a celor nouă filme de la Cannes 2015 pe care Independenţa Film le va distribui în România:
Dheepan / Dheepan (r. Jacques Audiard) – În Competiție. Palme d’Or
Nie Yinniang / The Assassin (r. Hou Hsiao Hsien) – În Competiție. Cel mai bun regizor
La Tête haute / Standing Tall (r. Emmanuelle Bercot) – în deschiderea festivalului
La giovinezza / Youth (r. Paolo Sorrentino) – În Competiție
Umimachi Diary / Our Little Sister (r. Hirokazu Kore-Eda) – În Competiție
Love (r. Gaspar Noé) – în afara Competiţiei, secţiunea Midnight Screening
Amy (r. Asif Kapadia) – în afara Competiției
Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) – Quinzaine des Réalisateurs
Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael) – Quinzaine des Réalisateurs
Satul de demult, disponibil online cu subtitrare in 6 limbi
Filmul Satul de demult in regia lui Dumitru Budrala este disponibil online, integral si gratuit, cu subtitrare in 6 limbi.
In 2014, filmul Satul de demult a primit Marele Premiu pentru Cel mai bun film la cea de-a II-a editie a Festivalului International de Film Etnografic, desfasurat intre 6 si 8 iunie, la Zlatna.
La scurt timp, filmul a fost inclus in programul Zilele Portului Popular Romanesc si a fost proiectat simultan in 203 parohii ortodoxe romanesti din Italia.
Filmul este tradus in 6 limbi (engleza, franceza, germana, maghiara, italiana si spaniola) si poate fi cumparat de la casieria Muzeului Astra din Piata Mica, nr. 11.
Sinopsis: Satul de demult este un film in afara tiparelor obisnuite despre viata din satul de odinioara si despre un muzeu extraordinar care, asa cum se spune in ghidurile turistice, merita un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul traditional deslusind tainele vietii de odinioara: de ce isi impleteau fetele cununi in zilele de Sanziene?; ce inseamna „ropotinul testelor”?; cat de complicat este un razboi de tesut?
Filmul aici:
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=XXVs-FSag4s’]
Un actor din Cluj, protagonist în filmul „Son of Saul”, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes
Fiul lui Saul/ Son of Saul/Saul Fia, în regia lui Laszlo Nemes, în care Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și membru al echipei TIFF, joacă unul dintre rolurile principale, a câștigat duminică seara două dintre trofeele importante ale celei de-a 68-a ediții a Festivalului de la Cannes: Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film.
Fiul lui Saul/ Son of Saul, o coproducție Ungaria-Franța, descrie două zile din viața lui Saul Auslander (Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz, spre finalul celui de-al doilea Război Mondial. Levente Molnar are un rol cheie în acest film – el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.
„E un subiect care mă interesează personal. Respect și admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educație, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de conviețuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comunități (evrei, germani, unguri, armeni, greci, etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunități. Cred în puterea pe care o poate avea acest „pestriț” de popoare, nații, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe și înțelege nici pana în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, declară Levente Molnár.
Levente Molnár s-a născut la Baia Mare, dar a absolvit liceul Liceul Pedagogic „Ioan Slavici” din Satu-Mare. A urmat cursurile facultății de teatru a Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca. A fost angajat al Teatrului Figura Studio din Gheorgheni între anii 1997–1998, iar din septembrie 2002 este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. În film a mai apărut în The Fixer (r. Adrian Sitaru), Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Calugăreanu), Morgen (d. Marian Crișan) și Un alt Crăciun (scurtmetraj, r. Tudor Giurgiu).
De câțiva ani, Levente face parte din echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, cu un proiect curajos, pe care și l-a asumat și care s-a dovedit de mare succes – cinematograful în aer liber din cartierul Mănăștur. Pentru prima dată, festivalul pășea dincolo de cinematografele traditionale și locurile în aer liber din zona centrală, propunând filme de artă unui alt tip de public. În câțiva ani, acest proiect a devenit un punct de atracție pentru locuitorii fostului cartier muncitoresc Mânăștur.
Despre prezența la Cannes, Levente Molnar a adăugat: „Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întample asta. Este o onoare. Aș vrea să le mulțumesc celor fără de care nu s-ar fi împlinit visul de a ajunge la Cannes. În primul rând, mulțumesc pentru sprijin Institutului Cultural Român, apoi celor de la Tudor. Personal Tailor pentru ținuta de pe covorul roșu și, nu în ultimul rând, firmei Jolly și domnului Ferencz Koos. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viață și să mă reîntorc la TIFF și la cinema-ul din Mânăștur, pe care anul trecut am fost nevoit să-l părăsesc pentru filmări”.
Retrospectiva Radu Gabrea la Berlin
Regizorul Radu Gabrea este omagiat la Berlin, în cadrul evenimentului “Retrospectiva RADU GABREA” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român la Berlin și în colaborare cu prestigiosul cinematograf Filmkunst 66, în perioada 08 – 12 iunie.
Programul cuprinde cinci dintre filmele de referință din cariera marelui cineast român și debutează luni, 08 iunie, ora 20:00, cu cel mai recent film de lung metraj, “O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Seara de deschidere se va desfășura în prezența regizorului Radu Gabrea și a producătorului Victoria Cociaș, vizionarea fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Radu Gabrea și Victoria Cociaș vor participa la întreaga serie de proiecții de la Filmkunst 66, ce va continua cu prezentarea următoarelor filme și cu discuții cu publicul:
- marți, 09 iunie, „Mănuși Roșii” (2010) – ora 17.30,
- miercuri, 10 iunie, „Călătoria lui Gruber” (2008) – ora 18.00,
- joi, 11 iunie, „Rosenemil” (1992/1993) – ora 18.00,
- vineri, 12 iunie, „Un bărbat ca Eva” (1984) – ora 18.00
Referindu-se la Radu Gabrea drept unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani, Dominique Nasta, doctor în Filozofie şi Litere la Université Libre de Bruxelles, scria in “Contemporary Romanian cinema”:
“După o carieră de 40 de ani a lui Radu Gabrea, cuprinzând un număr impresionant de filme documentare și de ficțiune, care nu au făcut parte din ceea ce se numește în mod general “film de autor”, Radu Gabrea optând în mod deliberat pentru filme orientate spre o mai largă audiență, el a reușit totuși să-și câștige un statut unic printre cineaștii români, acela de autentic regizor european, sfidând timpul printr-o constantă preocupare de a îmbina în mod armonios în filmele sale fapte istorice relevante cu forme filmice de fictiune de mare interes artistic.”Citizen Gabrea [Kane]” ar fi cu siguranță cea mai potrivită poreclă a regizorului.”
Masterclass-urile Transilvania Talent Lab la TIFF 2015
Pe lângă seminarii, ateliere de lucru și de studiu aplicate pe proiectele participanților, programul Transilvania Talent Lab (TTL) din cadrul celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va cuprinde o serie de masterclass-uri cu intrare liberă, deschise publicului larg, cu câțiva dintre cei mai interesanți invitați ai festivalului. Toți cei dornici să întâlnească actori, regizori și alți profesioniști ai industriei de film pot participa la masterclass-urile Transilvania Talent Lab 2015, care vor avea loc pe 4 și 5 iunie, în Mansarda Napoca 15.
Întâlnirile vor debuta joi, 4 iunie, la ora 15:00, cu Clare Downs, scenaristă cu experiență vastă în consultanța pe scenarii și ateliere de scenaristică, lector invitat la National Film and Television School și De Montfort University, Marea Britanie, producător pentru The Dress (1985, BAFTA), High Season (1987, San Sebastian IFF), fost co-director al Asociației Producătorilor Independenți și membru fondator al echipei de analiză scenaristică a EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs.
O întâlnire dedicată noilor modalități de distribuție de film va avea loc de la ora 17:30, în aceeași zi, când publicul poate discuta cu Jon Reiss în cadrul masterclass-ului Connect with Audiences in the New Digital Landscape. Reiss este producător și regizor de film documentar, catalogat de Variety drept unul dintre cei „10 regizori ai momentului, de urmărit”. Printre producțiile sale se numără Bomb It (2007), despre graffiti și bătălia pentru spațiul vizual public, experiență care a condus la publicarea volumului Think Outside the Box Office: The Ultimate Guide to Film Distribution in the Digital Era. În paralel, Reiss predă un curs de regie în cadrul California Institute of the Arts. Masterclass-ul este prezentat în parteneriat cu American Film Showcase și va fi moderat de Gosia Kucharska, expert new media, cu experiență în crowdsourcing și audience development.
Vineri, 5 iunie, programul masterclass-urilor începe de la ora 10:00, cu un invitat în cadrul secțiunii speciale Norwave, focusul dedicat cinematografiei norvegiene la TIFF 2015. Eirik Svensson, tânăr regizor ale cărui prime două lungmetraje – Cineva ca tine / Must Have Been Love (2013) și O noapte în Oslo / One Night in Oslo (2014) – fac parte din programul festivalului de anul acesta, este prezent la TIFF cu sprijinul Norwegian Film Institute.
De la ora 12:00, regizorul Mircea Daneliuc vine la TIFF pentru o rară întâlnire cu publicul, moderată de Tudor Giurgiu. Masterclass-ul face parte din retrospectiva dedicată cineastului, care mai cuprinde 11 lungmetraje, un scurtmetraj și o expoziție.
Celebra actriță Nastassja Kinski, onorată anul acesta la TIFF cu Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, vine și ea la o întâlnire exclusivă cu publicul, de la ora 15:00. Actrița, care poate fi văzută la Cluj într-o proiecție specială a Paris, Texas (r. Wim Wenders, 1984) va destăinui din secretele actoriei și din experiența sa cu regizori ca Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau Paul Schrader. Sesiunea va fi moderată de criticul și jurnalistul Jay Weissberg, de la celebra publicație Variety. Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, Nastassja Kinski a devenit celebră la 17 ani, când a câștigat un Glob de Aur pentru rolul din Tess (1979), și a jucat în peste 60 de filme.
Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy, închide seria discuțiilor, începând cu ora 17:00, tot vineri, pe 5 iunie, sub titlul Chasing Dreams. Masterclass-ul este prezentat cu sprijinul American Film Showcase și va fi moderat de producătoarea și regizoarea Oana Giurgiu. Wheeler participă în cadrul festivalului cu noul său documentar despre legendara înotătoare Diana Nyad, deținătoare a unui record mondial – The Other Shore.
Transilvania Talent Lab este organizat de Festivalul Internațional de Film Transilvania în parteneriat cu Asociația Culturală Control N și este inclus în secțiunea de Industrie a TIFF-ului.
Festivalul Internațional al Filmului de Animație Anim’est revine la Braşov
Cel mai mare eveniment cinematografic din București revine, pentru al doilea an consecutiv, în Braşov. Între 25 şi 28 iunie, Open Air Piaţa Sfatului şi Centrul Cultural Reduta vor găzdui cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, programe speciale pentru cei mici, muzică live şi petreceri. Anim’est aduce publicului braşovean şi cele două evenimente nocturne, bizare şi extreme Creepy Animation Night şi, în premieră în afara Bucureştiului, Trippy Animation Night.
În Piaţa Sfatului, Jacques şi mecanica inimii / Jacques et la mécanique du coeur (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla) deschide oficial cea de-a doua ediţie a festivalului, pe 25 iunie. Un basm animat emoţionant, care descrie drama lui Jacques, a cărui inimă i-a fost înlocuită, la naştere, în cea mai friguroasă zi din Scoţia, cu un ceas cu cuc. Pentru a funcţiona, el trebuie să respecte trei reguli importante: să nu atingă limbile ceasului, să nu-şi piardă cumpătul şi, mai ales, să nu se îndrăgostească niciodată.
Celebrul regizor japonez, Hayao Miyazaki, revine la Braşov cu Se-nalță vântul / The Wind Rises, anunţat ca fiind ultimul său lungmetraj de animaţie. O biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori și desăvârșiți proiectanți aeronautici din lume, animaţia a câştigat Tokyo Anime Award în 2014 (cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia), şi deţine în palmares nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie, precum şi cea la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.
Iubitorii de comedii vor savura cea mai recentă super-producţie a celebrului studio american Laika. The Boxtrolls / Boxtroli îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, unde legenda spune că sub străzile sale pavate încântătoare locuiesc trolii de cutie. Noaptea, aceşti monștri se furișează afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare : copiii și brânzeturile puturoase. În realitate însă, trolii de cutie sunt doar niște creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, care se străduiesc să crească un băiat orfan, pe Eggs. Când un exterminator răutăcios vrea să scape orașul de troli, Eggs trebuie să se aventureze singur în lumea de deasupra, pentru a-şi salva familia.
Un alt titlu de neratat este Shaun the Sheep – The Movie / Mielul Shaun – Filmul al studioului Aardman. Mielul năstruşnic de la ferma Mossy Bottom plănuieşte să îşi ia o zi liberă, dar reuşeşte să intre din nou în bucluc. Shaun şi suratele sale pornesc în căutarea Fermierului, ajuns, fără voia lui, în Marele Oraş.
Accesul pentru copii, studenţi şi pensionari este liber. Open Air Piaţa Sfatului devine, în acest an, o locaţie prietenoasă, cu intrare gratuită pentru toţi iubitorii de filme de animaţie. Bicicliştii sunt aşteptaţi şi încurajaţi să îşi aducă bicicletele, care vor staţiona în siguranţă pe durata proiecţiilor.