Recomandari

10 cărți non-fiction de la Editura Humanitas de citit la final de an 2018

În urmă cu ceva săptămâni, am primit de la una din lansările Editurii Humanitas o carte-album, care conținea un sumar despre noutățile editurii pentru toamna 2018, din unele dintre colecțiile mele preferate: Eseu, Istorie, Memorii-Jurnale, Filozofie, Științe. Cu citate din fiecare carte, pe larg.

L-am răsfoit cu nesaț mai multe zile în șir și mi-am ales, din multitudinea de noutăți, câteva cărți pe care le-aș citi neapărat în cele două luni care ne-au mai rămas din acest an. Pentru că, dacă ar fi după mine, le-aș fi ales pe toate, dar timpul e scurt, iar teancul de cărți necitite și care ne așteaptă e tot mai mare. 

Așadar, în ordinea din volum, 10 cărți pe care le-aș citi la acest final de an, de la Editura Humanitas:

1. ”La centenar. Recitind secolul României Mari”, de Ioan Stanomir

Îl urmăresc cu mare plăcere pe Ioan Stanomir în aparițiile sale televizate sau de prin social media, dar nu i-am citit nicio carte. Cu ocazia Centenarului, au apărut mai multe cărți interesante, iar aceasta este una dintre ele, pentru că analizează, în ceva mai mult de 200 de pagini, întreaga perioadă de la Alba Iulia și până la momentul Centenarului. Pentru o explicație mai pertinentă, Radu Vancu scrie despre acest volum:

„«Luciditatea patriotică» e, cred, sintagma care se repetă cel mai frecvent în această recitire sintetică pe care Ioan Stanomir o face secolului României Mari. Începând cu Declarația de la Alba Iulia din 1918 și încheind cu rezistența anilor 2017, Ioan Stanomir construiește, cu junimistă pasiune a moderației, id est exact cu luciditatea patriotică pe care și-o asumă ca imperativ, o narațiune de o extraordinară claritate istorică și morală a României din ultimul secol, cu bunele și relele ei. E cea mai credibilă narațiune a României ca stat pe care o cunosc; iar dintre foarte puținii noștri intelectuali publici, Ioan Stanomir, prin calitățile lui superlative (deopotrivă academice și morale), era și chemat, și dator să o pună în operă.“ 

2. ”De la Dacia Antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi”, de Lucian Boia

În aceeași serie și aceeași colecție, a apărut și acest volum de Lucian Boia, de doar 100 de pagini, autor despre care am scris des pe aici, și eu, și colegii mei. Apar tot mai des discuții în public despre faptul că istoricul publică prea des și că ultimele sale cărți sunt mai degrabă slabe, scurte și cu prea puține informații de ordin istoric. Poate că este așa, dar rămâne una dintre vocile valoroase ale discursului istoric, fie și pentru faptul că aduce în fața publicului cărți cu subiecte de mare interes, scrise într-un limbaj uzual, pe care-l pot înțelege și copiii de școală generală sau de liceu. Spre deosebire de cărțile istorice științifice, care sunt adresate mai degrabă istoricilor, nu oamenilor de rând. Așa că voi căuta cu interes și acest volum.

3. ”Două veacuri de populism românesc”, de Robert Adam

Aici, e vorba despre o carte care nu a apărut încă la data când scriu aceste rânduri, dar pe care o aștept cu nerăbdare, după ce i-am citit titlul, rezumatul și fragmentul de câteva pagini pus la dispoziție în acest volum de noutăți. Se spune că Două veacuri de populism românesc este prima cercetare monografică a subiectului; populismul a apărut la noi acum 200 de ani și nu dă semne de epuizare, pentru că a fost continuat cu succes în perioada ceaușistă, iar acum pare a fi la apogeu. Volumul are capitole foarte interesante, care pornesc de la Constantin Dobrogeanu-Gherea până la Partidul România Mare sau urmașii Mișcării Legionare din prezent.

4. ”Orice om îi este teamă (Un partid, doi ani și trei premieri)”, de Radu Paraschivescu

Despre cărțile lui Radu Paraschivescu am numai cuvinte de laudă, fiind unul dintre autorii care s-au aplecat asupra tiparelor comportamentale ale României prezentului, aducându-le ba direct, ”necenzurate” în fața publicului larg (prin intermediul colecțiilor de perle), ba criticându-le prin integrarea acestora în proză scurtă sau mici scenete. Iar ceea ce ”a realizat” guvernul PSD în ultimii doi ani, numai de laudă nu a fost, ci numai de râs și, eventual, de plâns. Dovadă este fie și numai titlul volumului, care nu este altceva decât o mostră lingvistică, una din multele, ale prim-ministrului Veorica Dăncilă. Așa că îi dau cuvântul autorului, fiind una din primele cărți din acest grupaj pe care o voi căuta:

„Îşi bat joc de tine. Te fură, te învârt pe degete, te mint. Îţi castrează legile şi-ţi râd în nas. Te fac să-ţi fie ruşine să scoţi buletinul în aeroporturile lumii. Te tratează cu dispreţ şi, când li se pare c-ar fi nevoie, cu gaze. Te duc cu preşul promisiunilor. Te cred naiv, manipulabil, neinformat. De doi ani. Săptămână de săptămână, zi de zi, ceas de ceas. Trăieşti într-o ţară aflată în pragul cleptocraţiei, într-o democratură condusă de condamnaţi penal, de impostori şi de analfabeţi. Suporţi zilnic ruşinea de-a avea miniştri care nu ştiu să scrie şi să vorbească nici măcar în limba lor. Te revolţi şi îţi strigi disperarea în pieţe. Iar uneori încerci să scapi de sufocare râzând. Măcar câteva minute sau o oră. Orice om îi este teamă, cartea-parastas a României după doi ani de guvernare PSD, e o amendă simbolică pentru partidul care mai are puţin şi îşi îngenunchează ţara. Dar nu numai. E în acelaşi timp un instrument care măsoară trei decenii de speranţe înşelate şi de iluzii pierdute.“

5. ”Bucureștiul mutilat”, de Andrei Pandele

Mulți dintre noi știm fotografiile lui Andrei Pandele, mai ales cele care realizate în ultimii ani ai perioadei comuniste. Volumul de față reunește fotografiile lui și cele ale altor opt fotografi, care surprind felul în care a fost mutilat Bucureștiul și mai ales cartierul Uranus, cel făcut praf și pulbere de buldozerele trimise de Ceaușescu. 

Rămân fotografiile de valoare făcute de acești oameni și amintirile locuitorilor, pentru o istorie reală care nu trebuie uitată. Un volum de colecție, desigur.

6. ”Cucerirea Munților Stâncoși. Cum determină geografia rolul Americii în lume”, de Robert D. Kaplan

Cum este să te plimbi prin America și să încerci să-i descoperi, în acest fel, istoria raportată la geografia sa? Cam acest lucru facem cu toții, cei pasionați de istorie și geografie, atunci când călătorim prin străinătate și chiar prin țara noastră. Numai că nu toți avem șansa de a avea inteligența și spiritul lui Kaplan:

”Pe urmele unei călătorii de-a curmezişul Americii făcute în copilărie împreună cu familia, Robert D. Kaplan străbate, la volanul unui automobil, imensa întindere a Statelor Unite, căutând amprenta lăsată de geografie asupra destinului ei de mare putere. O geografie împletită cu istoria celor ce-au clădit naţiunea americană: de la pionierii care s-au aventurat spre vestul continentului în secolul al XIX-lea până la importanţi preşedinţi ai SUA, precum James Buchanan, Abraham Lincoln sau Theodore Roosevelt. Acţiunile lor au contribuit la transformarea mentalităţii de cuceritori ai vastelor spaţii într-o adevărată cultură a frontierei, caracterizată printr-un generos spirit comunitar şi un nesmintit pragmatism – trăsături chemate să răspundă şi astăzi provocărilor unei lumi globalizate, în care focarele de conflict sunt din ce în ce mai numeroase şi mai greu de stăpânit.”

7. ”O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică. Vol. I: Cu pumnul de fier: Călăii”, de Thierry Wolton

Istoricul francez este specialist în istoria comunismului, așa că după volumele despre KGB și Putin, iată-l în fața unei întreprinderi de mari proporții: o trilogie de peste 3.300 de pagini, în care explică sistemul comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: călăii (vol. I), victimele (vol. II) și complicii (vol. III). Prima parte apare în această toamnă, încă nu i-am văzut coperta, dar e de studiat cu atenție. 

8. ”Spitalul Inima Reginei”, de Ileana, principesă de România

Principesa Ileana este cea care a devenit la finalul vieții ”maica Alexandra”, fondând în SUA o mănăstire ortodoxă. Dar pentru cei foarte familiarizați cu istoria dinastiei familiei regale din România (Dan chiar a scris o recenzie asupra unei cărți având acest subiect, care a apărut azi), Ileana este cea care a continuat faptele de caritate care au făcut-o celebră pe mama sa, Regina Maria a României. Una dintre aceste fapte a fost înființarea la Bran a Spitalului ”Inima Reginei”, destinat îngrijirii răniților din cel de-al doilea război mondial, dar și a locuitorilor zonei. Povestea acestui spital se regăsește în această carte, publicată inițial în 1954. 

9. ”Autobiografia lui Bertrand Russell”

”Filozof, logician, matematician, scriitor laureat al Premiului Nobel, înnoitor în domeniul educației, promotor al libertății sexuale, pacifist și susținător al drepturilor omului, membru al marii aristocrații britanice, căsătorit de patru ori… Dar mai ales, cum ar spune el însuși, un om stăpânit de trei pasiuni: dorința de iubire, căutarea cunoașterii și mila de neîndurat față de suferința omenirii.”

Nu cred că e nevoie de mai multe cuvinte pentru a căuta acest volum, în afara celor oferite de către editură și citate mai sus.

10. ”Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor”, de Ioana Pârvulescu

Nu sunt eu o persoană religioasă, dar mă interesează felul în care religia este adusă, câteodată, în literatură. Iar volumul Ioanei Pârvulescu reunește 37 de mari autori ai lumii și ai României, precum Homer, Platon, Pascal, Goethe, Lamartine, Caragiale, Alecsandri, Ionesco, Cioran, N. Steinhardt, Nikos Kazantzakis, Mircea Cărtărescu:

”Am încercat să-i citesc ca și cum aș face-o pentru prima dată. Bănuiala mi s-a confirmat: m-au recucerit prin actualitate și prin câteva detalii care – mi s-a părut – schimbă totul. Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărțile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viață. Deși rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieșit preponderent epică. Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie și cărțile din bibliotecă, fie și viețile bieților oameni, viețile eroicilor oameni care le-au scris. Precum și, iată, dialogurile lor secrete.”

Articole similare

The Angry Birds Movie (2016) – Angry Birds Filmul

Jovi Ene

Revista presei culturale (13 – 18 decembrie 2014)

Jovi Ene

3 filme in care mi-ar fi placut sa joc – leapsa cinefila

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult