Editorial

Top 5 filme Marvel din 2021

Sunt departe de a fi la fel de Marvel-savvy precum mulți și multe care urmăresc fenomenul de când au căpătat acces la primele benzi desenate, la primele desene animate sau la primele filme. Este adevărat că, spre finalul liceului, la începutul anilor 2000, primeam și eu, de la o prietenă ilustratoare din Grecia, .cbr-uri cu X-Men, pe care mă luptam zdravăn cu tehnologia ca să le citesc. La fel de adevărat este și că am urmărit cu sfințenie orice film din franciză apărea, cam în aceeași perioadă; pe atunci, Marvel era sinonim cu mutanții mei favoriți, și rar vedeam dincolo de colțișorul acesta de univers.

Niște decenii și multe alte referințe pop culture mai târziu, sunt bucuroasă și mândră să mă văd implicată în traducerea și editarea diverselor serii Marvel care încep să se publice tot mai des în România. Ca exemplu, voi oferi ce-a apărut deja: zece volume superbe de la Panini, dintre care am tradus primele două (Avengers: Renașterea – deja indisponibil, probabil cu stoc epuizat, respectiv Black Panther – ambele de vânzare o perioadă… la Carrefour!). Acestea au fost doar primele dintr-o poveste mult mai lungă, despre care veți mai auzi curând, așa că fiți geană la online!

Să știți că tot nu am văzut în ordine filmele Marvel. Da, există o ordine care merge dincolo de anii lansărilor și care „sare”, adesea, în zig-zag printre decenii. De îndată ce găsesc timpul și energia necesare, putem (re)vizita capodoperele împreună. Ce am văzut, însă, sunt două filme lansate și la noi vara aceasta, respectiv trailerele altor câteva.

Pentru a fi bine ancorați și a nu ne pierde în vâltoarea multiversurilor, vă amintesc că ne aflăm în ceea ce se numește Phase 4/Faza 4. Cronologia detaliată este disponibilă, de exemplu, aici (pentru cei care citesc în limba engleză).

1. Black Widow (iulie 2021)

Despre filmul care ne explică multe despre trecutul fermecătoarei și letalei Natașa Romanov am scris și eu (vezi titlu), a scris și Dan. Ce trebuie să rețineți este că acțiunea este plasată între Civil War (Războiul Civil) și Infinity War (Războiul Eternității), așadar, dacă ați urmărit deja povestea Avengers vs. Thanos, sunteți nițel înainte. Mai multe în cronica mea, cu toate că, zic eu, ar fi excelent să urmăriți filmul. Florence Pugh și chimia dintre personajul ei și al lui Scarlett Johansson au fost printre favoritele mele.

2. Shang-Chi și legenda celor zece inele (septembrie 2021)

Despre filmul care introduce noi personaje în Marvelverse a scris aici colega mea, Carmen. Foarte diferit ca vibe și construcție de ritmul cu care mă obișnuisem, exceptând partea mult prea ezoterică mi-a plăcut mult (cu toate că, recunosc, creaturile mitice au făcut spectacol serios). Ce mi s-a părut însă extraordinar la el a fost partea de after-credits, musai de urmărit pentru orice fan/ă Marvel care se respectă. Practic, în cele două minute, de altfel mult mai repede difuzate decât de obicei, am aflat o sumedenie de lucruri, am lansat multe întrebări și chiar am găsit câteva ipoteze. Printre altele, există chiar în ultimele secunde referințe clare la viitorul film având-o în centru pe Ms. Marvel.

3. Eternals (noiembrie 2021)

Iată un film despre care nu sunt atât de convinsă că-mi va plăcea, dar, fiind vorba despre franciza mea preferată, îi permit loc să mă surprindă. Am făcut cunoștință cu Eternii traducând un alt volum Marvel, concentrat pe viața lui Thanos de dinainte… să fie acel Thanos pe care-l știm, și nu am fost prea încântată de felul în care-și organizaseră societatea sau de principiile lor. Alt motiv pentru care, personal, sunt un pic reticentă față de film, este prezența a doi actori din GoT deodată (prea mult pentru răbdarea mea!). În schimb, Lauren Ridloff (The Walking Dead) va juca un personaj absolut genial, și de dragul ei sunt dispusă chiar să închid ochii când vor apărea ceilalți doi în cadru.

4. Spider-Man: No Way Home (decembrie 2021)

N-am reușit niciodată să mă apropii suficient de Spidey/Țesător, dar știu că fandomul său este printre cele mai longevive și mai durabile. De altfel, tot din volumele la care lucrez în prezent am aflat despre ocaziile cu care creatorii săi au decis să mai scape, când și când, de el, tocmai pentru că li se părea că nivelul său de popularitate ar putea avea efectul advers. În acest nou film cu el, însă, dăm peste o divizare zdravănă a multiversului, după ce Spider-Man al lui Tom Holland îl găsești pe Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) și îl roagă să îi facă pe toți să uite de existența lui.

5. Thor: Love and Thunder 

Thor: Love and Thunder este excepția care confirmă regula topului, căci se va lansa în mai 2022, chiar dacă face parte din aceeași fază. Ce aș vrea să vă spun despre el, fără a da prea multe spoilere, este că Thor va fi nimeni alta decât Jane Foster (Natalie Portman), iar filmul va fi regizat și scris de Taika Watiti. Dacă mai adăugăm amănuntul despre Christian Bale, cunoscut, printre altele, pentru rolul lui Batman în versiunea Dark Knight, al Distinsei Concurențe (DC), nu văd ce alt film ar putea stârni mai multe controverse anul viitor.

P.S. Din Faza 4 mai fac parte Doctor Strange in the Multiverse of Madness (martie 2022), Black Panther: Wakanda Forever (iulie 2022), The Marvels (noiembrie 2022)… și lista continuă. Dar despre asta vom vorbi într-un episod următor.

(Sursă fotografii: popculturetimes.com, variety.com, smallscreensociety.com)

Articole similare

Micul Chagall, de Renata Carageani

Iulia Dromereschi

Top 5 mașini de la Hollywood

Jovi Ene

Top 5 cărți scrise de autori africani contemporani

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult