Editorial

Întoarcere în lumea copilăriei. Top 5 cele mai bune cărți pentru copii citite în 2021

2021 a fost un an destul de zbuciumat pentru toți. Cred că acesta este motivul pentru care m-am gândit că la început de an nou, trebuie să pășim cu dreptul. Și ce alt mod mai frumos decât să ne umplem de speranța pe care o nutream într-o perioadă atât de senină precum copilăria?! Așadar încep 2022 cu un top foarte personal, foarte subiectiv și foarte drag mie, pe care sper că îl veți aprecia și iubi – topul celor mai frumoase 5 cărți despre și pentru copii citite de mine de-a lungul anului ce tocmai s-a încheiat.

1. Peripețiile Alisei în Țara Minunilor, de Lewis Carroll

Volum apărut la Editura Arthur (colecția Retro); traducere: Frida Papadache; ilustrații: Vasile Olac; București, 2020

Poate că vă amintiți de una dintre cele mai frumoase cărți ale copilăriei – Alice în Țara Minunilor, scrisă de unul dintre cei mai importanți scriitori ai perioadei victoriene târzii, Lewis Carroll (pe numele său adevărat Charles Lutwidge Dodgson, profesor de matematică). Ei bine, cei de la Editura Arthur, au ales să reediteze una dintre variantele cu care au crescu părinții noștri, apărută în 1987. Astfel, copiii de astăzi se pot bucura de una dintre cele mai frumos îngrijite ediții a acestei povești nemuritoare. Sigur că pot apărea unele nemulțumiri în ceea ce privește traducerea Fridei Papadache. Însă cred că tocmai arhaismul acesteia aduce un plus de savoare și nostalgie.

Un alt aspect care plasează volumul de față în topul preferințelor mele din 2021 îl reprezintă ilustrațiile delicate și foarte sugestive realizate de maestrul Vasile Olac, care mi-au trezit cu adevărat un sentiment de altădată. Cu alte cuvinte, ediția actuala apărută la Arthur Retro este una dintre frumoasele modalități de a ne întoarce cu bucurie înapoi în copilărie. Așadar, un volum pe care îl recomand atât părinților, cât și celor mici.

2. Fabule, de La Fontaine

Volum apărut la Editura Arthur (colecția Retro); traducere: Aurel Tita; ilustrații: Eugen Taru; București, 2020

Un al doilea volum de la Arthur Retro care mi-a picat în mână în 2021 a fost cel ce cuprinde cele mai frumoase și cunoscute fabule ale marelui Jean de La Fontaine, celebrul poet din timpul Regelui Soare-Ludovic al XIV-lea. Nu am putut să nu-mi rețin zâmbetul parcurgând cu la fel de multă nostalgie această carte pe care o avusesem într-o ediție mai veche, din tinerețea mamei mele. Traducerile elegante ale lui Aurel Tita și ilustrațiile deosebit de atente la detalii ale lui Eugen Taru fac și din această apariție din colecția Retro a Editurii Arthur un eveniment demn de laudă.

A fost cu adevărat o bucurie nedisimulată să redescopăr și să-mi reamintesc de fabulele de altădată precum Greierele și furnica, Leul și tăunul, Lupul și mielul, Corbul și vulpea. Am descoperit (căci nu mai țineam minte din copilărie) și câteva dintre poemele metaforice dedicat de La Fontaine tinerilor sau chiar adulților: Medicii, Moartea și tăietorul de lemne ori Vraciul care pică-n iaz. Cred că fabulele acestea (și, de altfel, orice ține de acest gen literar atât de complex și profund) au fost, pentru majoritatea iubitorilor de lectură, primii pași în lumea moralității și a lecțiilor despre viața care urmează să ne „înghită” odată cu trecerea de la copilărie la adolescență și, mai apoi, la maturitate. De aceea cred că volumul de față este unul ce trebuie să nu lipsească din biblioteca oricărui copil, dar care poate fi savurat și apreciat și de adulți, cu atât mai mult cu cât ediția apărută sub egida Arthur Retro le va aduce aminte acestora din urmă de vremurile frumoase ale propriei copilării.

3. Eu și Moș Crăciun, de Matt Haig

Volum apărut la Editura Nemi, parte a grupului editorial Nemira; traducere: Cristina Jinga; ilustrații: Chris Mould; București, 2018

Editura Nemi este una dintre cele mai tinere și mai fascinante edituri de pe piața de carte românească. Iar volumele pe care ei aleg să le publice nu doar că sunt vârfuri ale literaturii pentru copii, dar modul în care sunt editate și îngrijite acestea denotă un înalt standard calitativ. Una dintre seriile apărute sub egida Nemi este cea dedicată volumelor de povești de Crăciun create de Matt Haig. Prima carte dintre acestea ce mi-a picat în mână a fost Eu și Moș Crăciun care, cu toate că nu este pe locul întâi în ordinea cronologică a istorisirilor, a fost o descoperire cât se poate de plăcută. Îl apreciam deja pe Matt Haig de când i-am parcurs cu sufletul la gură acea bijuterie de roman intitulat Biblioteca de la miezul nopții. Îi cunoșteam deja stilul delicat, elegant, subtil și plin de emoție, însă întâlnirea cu personajele din Eu și Moș Crăciun a fost ceva de-a dreptul fermecător.

Poate că un cârcotaș ar spune că scurtul roman al lui Haig nu aduce nimic nou, că poveștile de genul acesta s-au mai spus și s-au mai scris. Însă eu vin și contrazic pe oricine ar ridica asemenea probleme, spunând că cel mai important lucru în copilărie (și unul din cele mai importante din viața de adult) sunt poveștile, indiferent dacă au fost narate de o sută de ori. Iar în literatură, important este cum spui, cum scrii – sau, mai degrabă, cum rescrii – toate aceste istorisiri frumoase. Iar Matt Haig o face cu o prospețime, cu o ingeniozitate și cu o profunzime sentimentală care m-au făcut să îl apreciez și să îl îndrăgesc ca autor încă de la primele pagini. Așadar, dacă vreți să vă lăsați purtați în magica lume laponă, în casa lui Moș Crăciun, spre a afla ce au în comun spiridușii, elfii și Iepurașul de Paște, atunci vă îndemn să nu ocoliți această minunată carte semnată Matt Haig și apărută la Editura Nemi.

4. Bertoldo și Bertoldino, povești populare italiene

Volum apărut la Editura Arthur (colecția Retro); repovestire de Adriana Lăzărescu; ilustrații: Silviu Băiaș

Iată că am ajuns și la una din bucuriile de cărți ce mi-au picat în mână în acest an tumultuos și foarte bogat în lecturi. Un nou volum apărut în colecția Retro a Editurii Arthur, Bertoldo și Bertoldino se înscrie cu siguranță în cărțile copilăriei pe care dorești să le tot recitești. Nu atât datorită frumuseții poveștii, cât bogăției limbajului (aici a avut o contribuție însemnată a avut-o Adriana Lăzărescu, printr-un stil al repovestirii foarte bine condus, cu un simț deosebit al limbii române!) și cel al moralei ce se ascunde în spatele aventurilor care mai de care mai interesante prin care trece slutul, dar haiosul și inventivul Bertoldo.

Dacă ar fi să fac o comparație cu alte asemenea istorisiri din literatura română și universală, aș alege poveștile cu Păcală și Tândală de la noi, istoriile lui Gargantua și Pantagruel frumos imaginate de Rabelais sau legenda germană a lui Till Eulenspiegel. Ce au toate acestea în comun cu Bertoldo și Bertoldino? Nimic altceva decât istețimea personajelor principale, precum și învățăturile pe care cei mici ce le pot desprinde în urma lecturii acestei și acestor cărți. Așadar, nu pot decât să felicit iar echipa editorială a Editurii Arthur pentru includerea unui nou volum cât se poate de fermecător în raftul colecției lor, Retro.

5. Spiridușa adevărului, de Matt Haig

Volum apărut la Editura Nemi, parte a grupului editorial Nemira, București 2021; traducere: Mihaela Buruiană; ilustrații: Chris Mould

Se pare că 2021 a fost anul editurilor Arthur și Nemi, în ceea ce privește literatura pentru copii. Iată că am ajuns și la al doilea volum din seria dedicată de Matt Haig poveștilor de Crăciun. De data aceasta, mă aflu în fața unei cărticele destul de mici ca întindere, dar foarte pătrunzătoare din punct de vedere al mesajului pe care autorul a vrut să-l transmită micilor cititori. După cum îi spune și titlul, personajul principal este o simpatică spiridușă, care a fost blestemată la naștere să nu poată minți. Sigur că nici în realitatea noastră cotidiană nu ar fi tocmai plăcut să auzi în fiecare secundă doar adevărul dur și dezbrăcat de orice fel de tentativă de îndulcire. Chiar și Haig subliniază acest aspect în micul său roman în versuri – da, ați citit bine, Spiridușa adevărului este structurată asemenea unui poem epic în versuri.

Probabil că autorul a fost inspirat într-o anumită măsură de exemple ca Edda (superbul poem medieval nordic) ori Iliada, Odiseea și Eneida, păstrând totuși proporțiile. Sigur că o asemenea comparație poate părea exagerată, dar oare nu sunt toate acestea povești precum cele scrise de Matt Haig? Nu vorbim de legende și istorisiri ieșite din comun, mai toate având o morală solidă pe care cititorii, indiferent de vârstă, ar trebui să și-o însușească? Ba da, și fix depre așa ceva este vorba și în Spiridușa adevărului, una din cele mai blânde și pline de alinare povești pe care le-am citit. Mai mult decât atât, ca și celelalte volume ale lui Haig apărute la Editura Nemi, și de data asta am avut șansa și posibilitatea de a mă întoarce cu sufletul, gândul și imaginația spre copilăria pe care o țin mereu în mine. Și trebuie să spun că puține cărți m-au făcut să redevin copil în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este și motivul pentru care îmi închei acest scurt top foarte subiectiv și personal cu îndemnul de a vă bucura de aceste 5 volume pe care le-am evocat și să nu ocoliți, bineînțeles, nimic din ce înseamnă literatura pentru copii, căci este un mod cât se poate de frumos și de sănătos pentru a vă menține tineri în trup și spirit.

La Mulți Ani tuturor și un 2022 plin de cărți bune și lecturi plăcute!

(Surse foto: www.editura-arthur.ro, https://carturesti.ro, https://nemira.ro, https://nemira.ro)

Articole similare

Superstițiile scriitorilor (II)

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Marele marinar”, de Catherine Poulain

Jovi Ene

Teatru: Mizerabilii la UNATC

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult