„Aripi de argint”, de Camilla Lackberg
Editura Trei, Colecția Fiction Connection, București, 2021
Traducere din limba suedeză și note de Mădălina Grosoiu
O apreciez pe scriitoarea suedeză Camilla Lackberg pentru seria romanelor Fjällbacka, începutul lecturilor mele fiind în anul 2010, cu volumul Prințesa ghețurilor, și continuând până astăzi cu acele volume hrănite din tenebroase mistere și din amarnicile tragedii ale căror traume nu se lasă uitate și vindecate odată cu curgerea timpului.
”Aripi de argint”, acele aripi eliberate din ”Colivia de aur”
Aripile de argint sunt și ele puternic conectate la evenimente din trecut, petrecute în Fjällbacka… Fjällbacka – ”locul unde am crescut si scena tuturor crimelor mele”, ne împărtășește autoarea pe site-ul său.
Un roman care ne vorbește din nou (căci subiectul este inepuizabil), despre lumea femeilor, despre feminism și misoginism, despre iubire și despre răzbunare. Despre solidaritate, loialitate și trădare. Căci ”femeile erau în continuare încătușate, chiar dacă aspectul cătușelor se schimbase de-a lungul secolelor”. Despre momentele care pot schimba cursul vieții, dacă nu ești suficient de atent.
Pentru că – iată – eliberată (ea și fiica ei) dintr-o familie și o căsnicie bolnavă, Faye ”se descătușase de propria sa istorie. Se reinventase.”
Conduce acum o afacere de succes în care încorporase compania moștenită de la prietena sa Chris. Și are pentru ”Revenge” planuri de extindere în SUA, fapt pentru care în urma evaluărilor și reevaluarilor cu specific economic, Faye descoperă că acțiunile companiei au început să se vândă pe piață. Cine sunt acționarele care vând, într-un moment atât de bun, stabil și promițător în creștere? Cine sunt cumpărătorii? Pericolul de a pierde majoritatea în portfoliul de acțiuni este o amenințare serioasă a tuturor planurilor de extindere, și nu numai… este o trădare de neimaginat. Acționarele-femei vindeau! ”Solidaritatea între femei nu însemna nimic pentru ele?”
Vorbim despre o lume sesibilă, lumea afacerilor, a rechinilor care pândesc și care se reped în haită sau singuri la apariția celei mai mici sângerări. Nu trebuie să lași faptele să se întâmple, să abandonezi lupta. Ca să te aperi, trebuie să ataci la rândul tău. Așa că Faye ”trebuia să doarmă cu un ochi deschis după ce stingea lumina”, pentru că ”să știi să conduci o afacere înseamnă, practic, să știi cum să gestionezi o criză”.
Întrebarea esențială este cine se află ”în spatele acestei manevre”. Autoarea este o povestitoare bună, ne introduce într-o lume crudă, a răzbunărilor, a lăcomiei, a lipsei elementare de etică și de moralitate și pentru reușita demersului său crează atmosferă, imagini de ansamblu, personaje complexe și toată această arhitectura configurează ideea că natura umană cu bagajul ei patologic este aceeași oriunde în lume: psihologia răzbunării în toată mizeria și pericolul ei.
Faye ”făcuse greșeala să creadă că viitorul e previzibil.”
Bărbatul care aproape o distrusese ca ființă omenească, soțul și tatăl copilei ei, JackAdelheim, evadează din închisoarea în care își ispășea condamnarea și Faye era hotărâtă… ”Niciodată nu voi mai lăsa vreun bărbat să mă ia prin surprindere (…) Voia să-l distrugă (…) pentru toate femeile care pățiseră ce pățise ea, zdrobite, umilite, împinse la sinucidere, private de demnitate. Ținute în sclavie, folosite”.
Copilăria cu amintirile dureroase trăite în Fjällbacka este mereu prezentă în conștientul și subconștientul personajului Arpilor Argintii. Cuțitul se răsucește mereu în rănile care nu se lasă vindecate, uitate. . Fjällbacka – ”o comunitate mică (unde) oamenii puteau să-și pătreze secretele pentru ei înșiși. Era mai ușor așa, asta îi unea pe toți ca niște fire dintr-o uriașă pânză de păianjen”. Ipocrizie, complicitate, tăinuire! Un ghem mizerabil de fapte și trăiri, în care fiecare își ascunde vina și crima și nevinovat nu este nimeni.
”Bărbații. Uneori se întreba cum au reușit să domine lumea, de-a lungul istoriei”.
Ei – și aici am găsit oareșce slăbiciuni ale caracterului eroinei – să fie oare o strategie a autoarei pentru a adăuga o notă de dramatism poveștii sau este vorba despre o realitate, o slăbiciune a femeilor care se vor apreciate, iubite, ocrotite și se lasă păcălite și seduse de farmecul, purtările, atenția galantă, emoția sexului… În conformitate cu o logică normală, Faye trebuia să aibă antenele pe fază și să nu cadă în capcana unui amorez care ”era cu totul diferit”. Un David Schiller care ”o făcea să se simtă apreciată și iubită”. Aripile de Argint sunt în pericol.
Faye știe și realizează că ”Bărbații de suces sunt infideli (…) asta e cheia succesului lor. Aviditatea (…) De bani, de putere si de… de femei”. Și totuși…
”E tipic pentru femei (…) să se subaprecieze, să nu-și conștientizeze propria valoare Așa am fost crescute. Asta ne-a învățat lumea. Și lumea este condusă de bărbați care au câștigat din faptul că noi ne apreciem valoric doar raportându-ne la ei”.
Întreg eșafodajul răzbunării construit de evadatul JackAdelheim, împreună cu Henrik Ahrnell și nu în cele din urmă cu David Schiller – în scopul de a-și insuși Revenge – cade prin efortul și strategia lui Faye – nemernicii sunt pedepsiți… însă Camilla Läckberg este aceea care își spune ultimul cuvânt… suspens!
Pentru că Fjällbacka își întinde din nou umbra fatidică asupra lui Faye ”Cu coada ochiului, Faye văzu o mișcare care o făcu să privească pe ferestrele dinspre BirgerJarlsgatan. Văzu prin fereastră, un chip cunoscut. O față care o umplu de groază. Cu o mână tremurândă, puse jos paharul”. Deci, următorul volum… îl așteptăm!
Să nu uit să vă atrag atenția că veți avea parte și de câteva picanterii de practică sexuală… așa… pentru completarea instrucției dumneavoastră în materie 🙂 .
Repet: o apreciez pe scriitoarea suedeză Camilla Läckberg pentru seria romanelor Fjällbacka… bine tensionate psihologic/dramatic… însă… începe să mă obosească filonul intens feminist.
Și fiind vorba despre literatura nordică contemporană, nu putea lipsi muzica, drept care, iată un exemplu:
- First Aid Kits – Fireworks
Puteți cumpăra cartea: Editura Trei/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografii: EdituraTrei.ro, bokforlaget forum, Marlies Dekkers)