Carti Carti de fictiune Recomandat

Școala nopții, de Deborah Harkness

822829”Școala nopții”, de Deborah Harkness

Shadow of Night
Editura Litera, București, 2014
Traducere din limba engleza Ana Dragomirescu

Din noua in minunata calatorie initiata de catre Deborah Harkness printre oameni si fapturile cu care convietuiesc pe pamant.

In primul volum am facut cunostinta cu vrajitoarele, vampirii si demonii de-alaturi de oameni si despre palimpstestul Ashmole 782 revanit de fiecare ordin de fapturi, iata ca acum suntem in plina aventura a calatoriei in timp a perechii Diana Bishop (vrajitoare) si Matthew Clairmont (vampir), pe urmele “Cartii pierdute a vrajitoarelor” si in scopul deslusirii puterilor latente ale Dianei.

O extraordinara calatorie in timp, intr-o Anglie elisabetana si o Europa colcaind de ambitii hranite de cohorte de spioni, fosgaind de cele mai ilustre nume din istoria epocii – din cele mai variate si inovatoare domenii – in mijlocul si intimitatea unor personalitati-florilegiu al culturii universale pe care s-a cladit timpul spre noi. Anglia, Franta, Boemia … conducatori, regi, imparati, invatati, scriitori, rabini, oameni de rand, vrajitori si vrajitoare, vampiri si demoni …suntem in mijlocul istoriei secolului al XVI- lea.

Si cat de bine realizezi pagina cu pagina ca Se souvenir du passé, et qu’il y a un avenir – Aminteste-ti trecutul si ca exista un viitor! Si poate intelegi ca  traim intr-un Univers deschis in care “geneticianul sef “, sau poate “informaticianul sef” nu s-a limitat la un singur proiect … probabil ca pe masa sa de lucru s-au desfasurat planuri paralele si in acelasi timp intersectate, astfel incat “papusarul sef” a dat fior alaturi de om si celorlalte fapturi … supravietuirea tuturor fiind … pe moment si in timpuri, asigurata de dorinta de cunoastere si mai ales de iubire.

Pentru ca – pana la urma si acest al doilea volum se subiectiveaza vorbindu-ne despre iubire si devotament, uneori chiar si de sacrificiu in numele iubirii.

O calatorie in timp, judecata dupa ceasul particular al celor doua personaje atat de magice si in acelasi timp atat de determinate scopului si atat de devotate unul celuilalt. In speranta unui viitor. Un viitor pentru ei, pentru omeni si pentru fapturile “conlocuitoare” 🙂 . Un viitor care insa, datorita incluziunii personajelor in trecut, trebuie intocmai conservat, fara vreo influenta de orice natura, din partea participantilor la aceasta aventura. Si in mod clar – o calatorie dedicata si descoperii legaturilor de sange si a stufosilor arbori genealogici.

O calatorie in timp sub deviza “O reintoarcere in timp, pentru a ne reintalni cu noi! Si a ne pastra sperantele unui viitor!”

Deborah Harkness
Deborah Harkness

Dupa cum spuneam, intalnim in aceasta calatorie fascinanta mari personalitati, unele creionate  satiric, in contextul epocii, altele surprinse in momentele de glorie ale existentelor lor, altele aruncand o lumina puternica asupra fuioarelor de ceata ale istoriei. Regina Elisabeta I, Rudolf al II-lea al Sfantului Imperiu Roman si rege al Boemiei, Sir Walter Raleigh – scriitor, poet, soldat, politician, corsar și explorator englez, Christofer Marlowe (demon –  Faust si Shakespeare … amanunte extraordinare ) – dramaturg, Matthew Roydon poet englez – care a facut parte din Scoala Noptii (si asociat in carte cu vampirul de Clairmont) ,Thomas Herriot – matematician si astronom (primul care a realizat cu ajutorul unui telescop, o harta a Lunii), George Chapman (scriitor, dramaturg, traducator), William Cecil – lord Burgley (marele lord trezorier al Angliei), George Chapman (dramaturg, poet si traducător renascentist), Ottavio Miseroni – renumit slefuitor de pietre pretioase din Praga, Richard Field – renumit tipograf din Londra elisabetana, cunoscut si pentru colaborarea lui stransa cu Shakespeare … si bineinteles William Shakespeare. In jurul lor baletand o suita intreaga de vampiri, demoni si vrajitori cu caracteristile lor speciale si mai ales cu intelegerile / neintelegerile dintre ei, cu pacatele lor si cu faptele lor bune. Vrajitoarele manuiesc arta magiei, vampirii sunt calatori de cursa lungii prin istorie – traiesc secole de-a randul, demonii sunt creativi si avizi de cunoastere … cu toti isi ascund identitatea in fata oamenilor, mai ales in complicatele momente bantuite in Evul Mediu si chiar si in Renastere, de vendeta pornita impotriva vrajitorilor si asupra celorlalte fapturi. Si nu de multe ori, raul s-a produs cu concursul tradarilor din interior.

Secretele fiecarei fapturi, secretele fiecarei grupari de fiinte … cei doi calatori in timp se confrunta cu greutati uriase incercand sa-si indeplineasca scopurile calatoriei lor atat de periculoase: decoperirea cartii Ashmole 782 (in integritatea ei) si evolutia Dianei, sub indrumare profesionista, intru aflarea, intelegerea si puterea exercitarii insusirilor sale magice. “Ne aflam aici din doua motive, Diana: ca sa-ti gasim un profesor si ca sa localizam manuscrisul alchimic, daca putem.

Si repet, este vorba despre o iubire importiva carora se ridica toate grupurile de fapturi, dar care iubire va rezista si se va implini!

Asistam, parcurgand aceast volum, la o desfasurare extraordinara de documentare din partea autoarei, care nu lasa niciun amanunt la intamplare. Vremurile acestei calatorii sunt departe de Franta si America secolului 21. Sunt fascinante amanuntele privind orasele, asezarile, palatele, strazile, mirosurile, igiena, imbracamintea (in lipsa de fermoare si capse si nasturei, o multime de sireturi legau manecile peste maneci, jupele peste jupe, gogosile umflate din jurul taliei, corsetele, constructiile metalice sustinatoare ale fustelor, gulerele plisate si tepene), coafurile, bijuteriile, danturile stricate si urat mirositoare, bucatariile, felurile de mancare, obiceiurile de la curte, obiceiurile din casele de pe treptele sociale inferioare, petrecerile, serbarile religioase, sforariile, barfele, zvonurile, crimele . Istoria de la un capat la altul al pamantului, cu lupte iscate de credinte si de dorinta de inavutire, cu intrigi, cu crime, saracie si sperante.

Mi-am amintit de volumul pe care l-am citit cu multa placere: “Acasa. O istorie a vietii private”, de Bill Bryson.

Chiar Diana spune la un moment dat despre ambientul secolului al 16-lea: “Mobila din incapere (la Old Lodge) imi era cunoscuta din muzee si din cataloagele de licitatii.”

Sunt dezvoltate armate de personaje si sa nu uit ca pe langa cele trei clanuri de fapturi mai apar si un fel de paznici-ingeri personali al vrajitoarelor, cu salasul in trupul acestora 🙂 .

Si referitor la paragraful de mai sus, la efortul de concentrare si documentare si visare, chiar autoarea spune: “… le sunt sincer recunoscatoare familiei si prietenilor indelung incercati (…), care m-au vazut foarte rar in timpul sejurului meu in 1590 si care m-au primit cu bratele deschise cand m-am intors in prezent

Citind “Scoala Noptii:, mi-am dat seama ca nu trebuie neaparat SA CRED, ci ca trebuie SA MA INTREB! Pentru ca “In viata empatia e secretul majoritatii lucrurilor. Inclusiv al magiei.”

Pentru ca in epistola sa, tatal Dianei i se destainuie cu multa caldura si simtire si mandrie:

Diana!

Esti tot ce am visat ca vei deveni intr-o zi.

Viata e urzeala puternica a timpului. Moartea e doar tesatura.

Datorita copiilor tai si copiilor copiilor lor, eu voi trai vesnic.

Tata

P.S. De fiecare data cand vei citi cuvintele <e ceva putred in Danemarca> din Hamlet, sa te gandesti la mine.”

Shadow_of_Night_2012_NovelSa nu uit sa amintesc ca secventele calatoriei prin Praga si intalnirea cu rabinul Judah Loew si povestea Golemului (de acolo, de la fata locului – transmisie directa 🙂 ) au avut o semnificatie importanta pentru mine:

– Dar cum ai ajuns de la fire la o fiinta?

  • O femeie a venit la mine sa-mi ceara o noua vraja care s-o ajute sa conceapa un copil. Am inceput sa innod un fir in vreme ce ma gandeam la rugamintea ei si am sfarsit cu ceva care semana a schelet de om.

Abraham se duse la birou, lua o bucata din hartia lui David si, in ciuda protestelor prietenului sau, facu o schita pentru a-si ilustra vorbele.

  • E ca o marioneta, am spus, uitandu-ma la desenul lui.

Noua noduri pe o bucata de sfoara intinsa: unul pentru cap, a;tul pentru inima, doua pentru maini, inca un nod pentru pelvis, alte doua pentru genunchi si ultimele doua pentru picioare.

  • Am amestecat lutul cu un pic din sangele meu si l-am asezat pe sfoara ca pe un trup. In dimineata urmatoare l-am gasit pe Yosef langa soba.
  • Ai trezit lutul la viata, am spus eu, uitandu-ma la golemul indragostit.

Abraham dadu din cap in semn de incuviintare.

  • Are in gura o vraja cu numele tainic al lui Dumnezeu. Atata vreme cat ramane acolo, Yosef merge si imi asculta instructiunile. De cele mai multe ori.

  • Yosef e incapabil sa ia decizii singur, explica rabinul Loewe. La urma urmei, a da viata lutului nu inseamna sa daruiesti suflet unei fiinte.

  • Asa ca Abraham nu poate sa lase golemul sa-i scape din ochi, de teama ca Yosef va face vreo pozna.”

Finalul “Scolii Noptii” … Shakespeare la masa de lucru … “prin alchimia talentului sau … schimbase ideile unui om mort (Marlowe), in ceva mai potrivit pentru londonezii obisnuiti. (…) Nu simtea nicio urma de regret in vreme ce modifica trecutul, schimband astfel si viitorul. Vremea lui Marlowe pe scena lumii se sfarsise, insa a lui Shakespeare abia acum incepea. Amintirile au viata scurta, iar istoria nu e blanda. Asa e cursul lumii. … <Zadarnicile chinuri ale dragostei”> scrise el cu litere mari.

Magia este “putere”, dar pentru ca sa obtii puterea, trebuie sa ai “incredere”.

Si am incredere ca vom avea cat de curand si volumul al treilea al trilogiei All Souls!

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera.

Articole similare

Cei mai diabolici oameni din lume își spun povestea: „De vorbă cu criminalii în serie”, de Christopher Berry-Dee

Delia Marc

Bărbatul la 45 de ani: ”Destrămare”, de Sorin Delaskela

Jovi Ene

“Fericirea se decontează!”: Secretul fericirii (2018)

Delia Marc

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult