Pe 3 iunie – adică duminică, o zi în care mai tot omul, fie el clujean sau turist, dispune de mai mult timp liber – TIFF a sărbătorit Ziua diversităţii. Aceasta a debutat cu proiecţia filmului Ţiganul (Gipsy) al lui Martin Šulík, continuând cu o suită de activităţi desfăşurate la TiffArt. Acolo s-a aflat atelierul itinerant Romano ButiQ, pe care l-am vizitat şi eu; o bogăţie de culori şi de forme, un exemplu de meşteşug, o tânără cioplind cu răbdare o lingură de lemn. Au fost prezenţi şi cei de la Taraful din Cojocna, precum şi copiii de la Pata Rât, care au pus în scenă o piesă de teatru. M-au bucurat abundenţa publicului şi atmosfera plăcută, respirând numai zâmbet.
Din păcate pentru mine, mai apoi nu aveam să zâmbesc, pentru că am decis să merg la cinematograful Victoria pentru a viziona Crimele din Snowtown – The Snowtown Murders (2011), în regia lui Justin Kurzel. Deşi recenzia propriu-zisă va urma cât de curând, nu mă pot abţine să nu scriu câteva cuvinte. Canguri tranşaţi. Unghii smulse. Şoricei cu o expresie mută, devoraţi de pitoni – şi cam atât. Ştiu, este insuficient. Pentru mine va rămâne însă ”filmul despre canguri”, iar dacă veţi alege să îl vizionaţi, cu siguranţă veţi înţelege de ce.
Ultimul film al serii a fost Să nu adormi! – The Other Side of Sleep (2011), în regia Rebeccăi Daly. Cum toată lumea vorbea cu entuziasm şi anticipare despre el, mi-am închipuit că va salva ziua. Aveam să fiu – din nou – dezamăgită. Este drept că filmul are o valoare imagistică deosebită, că împletirea dintre un realism crud şi un suprarealism de neînţeles este foarte interesantă, şi că actorii fac treabă bună, însă, la final, s-a simţit (la fel ca în cazul Frumoasei adormite) lipsa regizoarei, căreia să îi fie adresate întrebări.
A treia zi de TIFF a fost relativ calmă, în ciuda emoţiilor puternice generate de cele două filme-şoc despre care am amintit. Ca întotdeauna, aspectul pozitiv în cazul acestora este constituit mai ales de discuţiile avizate pe care le generează.