Editorial

Top 5 cărți de curățat mintea după carantină

Izolarea socială, carantina, starea de urgență – câteva sintagme care ne-au „populat” mintea și ne-au ținut pe jar aproape toată primăvara. Închiși între patru pereți, rupți de o realitate în care ne simțeam perfect, ne-am pomenit într-o continuă stare de stres, de frustrare și, uneori, de iritare, fapt care ne afectează indubitabil mințile. Pentru a evita orice repercusiuni de rău augur, m-am gândit să vă ofer un top al cărților care sunt bune de curățat mintea (da, exact această denumire mi se pare potrivită pentru un proces atât de complex).

1. „Criza spiritului american”, de Allan Bloom, Editura Humanitas

Voi începe topul meu cu o carte pe care o consider indispensabilă pentru orice tânăr în devenire, și anume „Criza spiritului american”, de Allan Bloom, tradusă în 2017 la Editura Humanitas. O non-ficțiune de calitate în care se dezbate problema calității procesului educațional, care în ultimele decenii are de suferit substanțial. Să nu uităm și de dificultățile cu care s-au ciocnit absolvenții din acest an, iar pentru ca aceștia să depășească un posibil colaps, prezentul volum este mai mult decât potrivit. Allan Bloom dezvăluie, pe larg, problema consumerismului educațional, în care se complace comunitatea modernă. De ce unele universități nu scapă de șabloanele vechi, de ce unii pedagogi preferă să utilizeze mecanisme desuete? Iată doar câteva dintre întrebările la care autorul încearcă și reușește să răspundă.

2. „Regândirea infidelității”, de Esther Perel, Curtea Veche Publishing

O a doua carte, de care cu siguranță ați auzit, este „Regândirea infidelității” de Esther Perel, tradusă la editura Curtea Veche. Apropo, imediat după izbucnirea crizei CoVid, se zvonea că în China s-a dublat cifra divorțurilor, survenite în rezultatul conviețuirii îndelungate și, adeseori, prea apropiate dintre soți. Deși mi se părea o absurditate, ulterior mi-am amintit de scrierile lui Perel, care dezvăluia care sunt cauzele, premisele și motivațiile rupturilor conjugale, or după consumarea acestei perioade vom fi puși în situația regândirii valorilor familiare sau amoroase. În plus, avantajul acestui volum este că ne clarifică anumite dubii și risipește niște tipare devenite inutile în timp.

3. „Intimitate”, de Hanif Kureishi, Editura Humanitas Fiction

Cea de-a treia recomandare vine din spațiul ficțiunii și este romanul lui Hanif Kureishi, „Intimitate”, tradus în 2018, la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei”. Un roman de un calibru intens, în care se dezvăluie și dezvoltă subiectul fricilor masculine, pe care, cu siguranță, criza le-a intensificat și le-a scos la iveală. Narat cu deosebită atenție și cu o sensibilitate aparte, romanul „Intimitate” este despre o slăbiciune a cuvintelor nerostite și a frustrărilor adânc ascunse sub preș.

4. „Despre educație”, de Bertrand Russell, Editura Humanitas

Penultima, dar nu și cea de pe urmă, recomandare este volumul „Despre educație”, de Bertrand Russell. O carte pe care efectiv trebuie să o citească fiecare părinte care fie vrea să se dezvolte în direcția unui parenting responsabil, fie vrea să înțeleagă unde sunt carențele metodelor educative pe care le-a ales. Russell este un autor neordinar, deloc confortabil și inovator pentru vremurile sale, dar viziunile sale pot deveni o gură de aer proaspăt pentru cititori, mai ales în aceste vremuri de restriște.

5. „Jurnal la sfârșitul lumii”, de Vasile Ernu, Editura Cartier

Și, desigur, topul meu se încheie cu o recomandare specială, și anume volumul lui Vasile Ernu, „Jurnal la sfârșitul lumii”. Să nu vă sperie denumirea apocaliptică, ea vine din altă extremă, dar se potrivește ca o mănușă prezentului. Aerisiți-vă mintea cu niște eseuri în care realitatea se reflectă acid, fără ascunzișuri comode.

A curăța mintea pentru mine semnifică posibilitatea de a diseca binele de rău, iar acest lucru are o relevanță vitală în epoca fake news-urilor și a bârfelor din internet, așa că… Să citim luminat și cu tâlc!

(Sursă fotografii: Libris.ro, Cartier.md)

Articole similare

Piesa de teatru: Janka – Ziua Nationala de comemorare a Holocaustului (II)

Delia Marc

Despre muzică, iubire și alți demoni – Top 4 filme despre viețile compozitorilor

Tudor-Costin Sicomas

Castigatori Premiile Oscar 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult