M-am născut într-un oraș minunat. Micuț, cochet, așezat pe o silvostepă, pe partea de vest a unui podiș imens. Etimologic, se pare că denumirea de Chișinău ar proveni din maghiară Kis + Jenő („micul Eugen” sau „mica latură”), titlu conferit de ostașii secui din armata domnitorilor moldavi, cei care opreau hoardele tătarilor alături de băștinași. Din acele vremuri și până în prezent, Chișinăul a suportat o sumă de modificări numerice, sociale și geopolitice. A traversat nenumărate schimbări de la față, dar rămâne a fi un oraș cântat de Eugen Doga pe versurile poetului Gheorghe Vodă:
Oraşul meu din albe flori de piatră
În ploi de soare zi de zi scăldat
Mereu întinerind în vechea vatră,
Din cântec şi iubire înălţat.
Oraşul meu frumos ca niciodată,
Grădina mea cu cerul tău de dor,
În inimă te am pe viaţa toată
Şi-n graiul cel mai dulce te ador.
Prin urmare, mi s-a părut interesant să caut trei cărți care ar arăta fața orașului în care am văzut lumina zilei, în perioade diverse din punct de vedere istoric sau social.
1. „Casa Inglezi”, de Alexandru Bordian, Editura Paralela 45
Pe scurt, romanul ne transpune în 1903, cu câteva săptămâni până la unul dintre cele mai sângeroase evenimente prin care a trecut metropola: pogromul evreilor. Alexandru Bordian încapsulează acțiunile unui jurnalist corupt care orchestrează propaganda acelor vremuri în cârdășie cu alți reprezentanți ai forțelor publice. Chișinăul este aici o tablă de șah, o avant-scenă pe care se perindă cele mai intense emoții și figuri ale vremii.
2. „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău”, Editura Cartier
A doua recomandare este volumul „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, apărut în 2022, la editura Cartier, într-o ediție îngrijită de Petru Hadârcă. Vă veți întreba ce are istoria Chișinăului cu teatrul? Acestea sunt indisolubil legate, deoarece Teatrul „Mihai Eminescu” a fost și este o bijuterie arhitecturală și culturală, unde se adunau elitele celor mai diferite vremuri. Descoperind spectacolele adunate între filele acestei cărți, putem concluziona diversitatea temelor care suscitau atenția chișinăuienilor în cele mai complicate sau fericite perioade ale istoriei. O adevărată capodoperă enciclopedică, ilustrată cu fotografii din epocă, transmițând cititorului întreaga atmosferă a vieții boeme de pe scena celui mai important teatru al capitalei, dar și țării.
3. „Chișinău. Morile timpului”, de Aliona Grati, Editura Prut Internațional
Și ultimul, dar nu și cel de pe urmă, este volumul semnat de Aliona Grati, intitulat generic „Chișinău. Morile timpului”, apărut la editura Prut Internațional. Prezenta carte are menirea de a suplini imaginea Chișinăului prin ochii vizitatorilor săi, călători cu renume, oameni de artă sau scriitori talentați. Practic, cititorul primește un veritabil almanah care reflectă optica progresivă sau tradiționalistă a celor care au ajuns pe meleagurile acestei țări, și anume în inima capitalei sale.
Închei acest top cu a vă invita să vizitați Chișinăul, un oraș în care veți descoperi oameni fermecători, o atmosferă de lentoare și de calm, exact ceea de ce ai nevoie pentru a te simți fericit într-un mare fel. S-ar putea să descoperiți aici cum timpul pare că s-a oprit în loc, iar vestigiile istoriei își fac loc în inima viitorului.